Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Orbán akcióterv - A banki különadó a legfontosabb elem

Társadalmi hatása minden bizonnyal az egykulcsos SZJA-nak lesz. A tőkepiaci befektetők számára a legizgalmasabb a bankadó, hiszen a tervezett 200 milliárdos elvonás, a szektor nyereségének akár 70%-át is elviheti.


Tóth Gergely, a Buda-Cash elmezője szerint Orbán Viktor akciótervének legfontosabb eleme a banki különadó; a különadó csak az idei évben 200 milliárd forintos bevételt generálhat a költségvetésben a kormánypárt várakozásai értelmében.

A miniszterelnök beszéde alatt mind a forint piaca, mind a hazai részvény
parkett intenzív árfolyam ingadozásokon ment keresztül; kedd délután a forint árfolyama lassacskán visszatért a beszéd előtti árfolyamszintekre.

Tóth Gergely úgy látja, a legjelentősebb társadalmi hatása minden bizonnyal az egykulcsos SZJA bevezetésének lesz. A 16%-os személyi jövedelemadó és a bejelentett egyéb adóváltozások (adójóváírás eltörlése) az első számítások szerint inkább a magasabb jövedelmű munkavállalóknak jelent majd egyszeri nettóbér-növekedést.

A tőkepiaci befektetők számára a legizgalmasabb a „bankadó" lehet, hiszen az idei évre tervezett 200 milliárd forintos elvonás, a tavalyi adatokból kiindulva a szektor idei nyereségének akár 70%-át is elviheti, ami további negatív árfolyamkorrekciót is eredményezhet, ezt tompíthatja, hogy a bejelentett intézkedések javíthatják az ország gazdasági helyzetét és megítélését.

Az elemző elmondta, a közszféra dolgozóit a Bajnai-kormány már jelentősen megrövidítette. Orbán Viktor is jelentős elvonást jelentett be, miután 15%-os bértömegcsökkentésre tett javaslatot az állami szektorban, mely minden bizonnyal csak elbocsátásokkal lesz megvalósítható.

A várakozások ellenére nem esett szó a munkáltatói terhek csökkentéséről és a társadalombiztosítási járulékrendszer esetleges változásairól, pedig ezek növelhetnék legdinamikusabban a foglalkoztatás arányát és javíthatnák Magyarország versenyképességét.

A bejelentett intézkedések részletei még nem ismertek, ezért az egyes területekre gyakorolt pontos hatásait még nem lehet prognosztizálni.

Összességében megállapítható, hogy az akcióterv javíthatja az ország makrogazdasági egyensúlyát, sokat segíthet az elmúlt napokban felelőtlenül és feleslegesen elvesztett befektetői bizalom helyreállításában.

Külön öröm, hogy a kormány végleg feladta a hiánycél jelentős növelésére tett próbálkozásait, tegnap a miniszterelnök bejelentette, hogy mindent megtesznek a 3,8%-os hiánycél eléréséért.

Orbán Viktor kedd esti TV interjúban kijelentette, a bankadó két évig biztosan lesz, de az egyeztetések még csak most kezdődnek az érintett felekkel, ez azt jelentheti hogy a extraadó a további sorsát még erős homály fedi.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. load 2010. július 02. 02:19
  „A portfolio.hu elemzése:
  http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=2&k=4&i=135360
  "Az elmúlt egy hónapban látványosan két táborra szakadt a kelet-közép-európai térség az államok fizetőképességének megítélése alapján és Magyarország, nem meglepő módon a rosszabb megítélésűek táborához tartozik. A térségben a legmagasabb országkockázati felára a nemzetközi hitelcsomag fenntartásáért küzdő Romániának van, de Nyugat-Európában kezd a mi térségünk kockázati szintje felé tartani Belgium.
  Amint arra már múlt heti elemzésünkben felhívtuk a figyelmet, tartósnak mutatkozó negatív hatásai vannak az e hónap eleji kedvezőtlen magyar kormányzati nyilatkozatoknak (csődközeli helyzet, stb.). Ez jól látszik a forint gyengébb szinteken ragadásán, illetve az országkockázati felár egyik legjobb szemléltetőjeként az 5 éves CDS-felár (az álam következő 5 évi esetleges csődje elleni biztosítás éves díjának) alakulásában. A forint az euróval szemben a 280-as szint felett, míg a CDS-felárunk 300 bázispont felett ragadt, a tegnapi (350 bázispont) szint háromhetes csúcsnak felel meg.”
 • 73. KokomoeJoe 2010. június 17. 03:21
  „A Svajci hiteleket a Magyar alam garantalta. Ezzel rafaztak es ezert van szukseg a 2 eves banki adora. Erdekes hogy ezt elhalgassak.”
 • 72. elemér 2010. június 16. 03:53
  „Mo.-n a probléma hogy 61.5% svájci hitelekben van a tartozás és ahogy gyengült a forint, emelkedett a kamat. Kimutatások szerint igy Mo. lepipálta Portugálokat akik szintén bajban vannak. Ezek a tartozások biztositva vannak. Befektetök tudják hogy az unio nem képes a hiteleket fedezni csak kölcsönökböl. Kötvényeket kell árulnia a pénzügyi piacon, ha az eladósodot tagországok nemtudnak fizetni.

  "Az IMF hitelből csak két bank, az OTP és a KHB kapott átmeneti segítséget, de ezt már visszafizették és ez a pénz a Magyar Nemzeti Bank valutatartalékát növeli."

  Magyarul szükség esetén kaphatnak megint segitséget az IMF-töl.
  Mo.-n a bankok kerestek a svájci hiteleken is, mint közvetitök. Szóval hozzájárultak a válsághoz. Ez a 2 éves adó valami visszatérités a nyereségböl, vagy csak Obamatol szopta ezt O.V. Ilyesmit nem képes megmagyarázni ?”
 • 71. Primax 2010. június 15. 07:45
  „" A spanyolviaszt nem O.V. és társasága találta fel Mo.-n."
  Köszönjük elemér !”
 • 70. load 2010. június 15. 06:59
  „69. elemér
  "Tudom hogy Mo.-n is ép úgy mint az USA-ban a bankok hazudoztak és nem mondták, hogy szarban vannak."
  A magyar bankok az amerikaiakkal szemben jól megúszták a válságot.
  Költségeket csökkentettek, csökkentették a hitel/betét arányt és jól kamatózó államkötvényben tartották a pénzüket.
  Így kevésbé voltak kitéve a rossz kihelyezések kockázatának.
  Az IMF hitelből csak két bank, az OTP és a KHB kapott átmeneti segítséget, de ezt már visszafizették és ez a pénz a Magyar Nemzeti Bank valutatartalékát növeli.”
 • 69. elemér 2010. június 14. 20:33
  „Nézzük csak ezt a külön adót és hogy miröl is van itt szó. A világválságot azt a bankok okozták, mert úgy viselkedtek mint egy kaszinó. Rezkirozták a pénzt és profitáltak jó darabig, évekig. Pénzt kaptak befektetöktöl az álamtol és azon bellül az álampolgáraiktol.

  Bankok olcsón kapják a pénzt az álamtol, amit ök kamatoztatnak és csinállják a piacot. Az álam kölcsönöket vett fel és adott nekik, hogy megmentse öket a csödtöl. Tudom hogy Mo.-n is ép úgy mint az USA-ban a bankok hazudoztak és nem mondták, hogy szarban vannak. Kölcsönök nélkül viszont tönkrementek volna. Ezeket a kölcsönöket az álam vette fel és az álampogároknak kell visszafizetni.

  Ez a külön adó csak ideiglenes 2 évre a bankoknak, hogy a kölcsönpénzt fizessék vissza az országnak. Itt csupán azt kéne tisztázni, hogy mire van ez a külön adó. Ez nem azért van hogy elcsesszék, hanem azért hogy segitsék álampolgáraikat. Obama ezt tisztázta az USA-ban. Mivel ezt a külön adót levizelték mielött elfogadták, a bankok örülnek hogy simán meguszták, mert tudják hogy rosszab is lehetett volna. Ezt viszont nem mondják csak obégatnak hogy nemtudnak versenyezni. USA-ban ezt pénzügyi szakértök letárgyalták. A spanyolviaszt nem O.V. és társasága találta fel Mo.-n. Ott is csak ez következik.”
 • 68. load 2010. június 14. 18:32
  „A bankadóból tervezett 200 milliárd forintos bevételre sem lehet mérget venni, hiszen az érintettekkel még csak most kezdődnek az egyeztetések. A bankszféra képviselői eddig úgy nyilatkoztak, hogy legfeljebb 60 milliárdot tartanak kifizethetőnek - ebből következően az alku valahol az 50-100 milliárd forintos sávban érhet véget.
  Forrás:
  http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=448896&place=kepnelkulivezeto1”
 • 67. bojtár 2010. június 13. 21:07
  „miért azt hittétek jön a ..idesz azt minden megold lopott orbán meg a népizenekara annyit már offshore cégeken keresztül amit nem szégyelt azért mert meghitt megbánó pofával nyilatkozik azt hiszitek mást fog csinálni mint az mszp az mszp-nek a zsidók parancsoltak és ugyanez a helyzet a fidesz-nél is viktorka a választások előtt elég sűrűn repült izraelba mert már akkor tudták az mszp-nek annyi nekik nem változott sok minden mint,hogy mostantól a ..ideszt kell tömni pénzel mert az van a zsidóknak rengeteg elképzelhetetlen vagyonuk amit okossan forgatnak,de ebbe az országba addig nem lessz rend amíg meglátok egyetlen egy embert is a parlamentünkbe kipába hanukázni.mocskos banda! <moderálva..>”
 • 66. Eüdolgozó 2010. június 13. 14:13
  „52. Eüdolgozó 2010.06.11. 20:50
  A bankszámlavezetéshez kapcsolódó díjakat az Erste Bank augusztustól 4.2%-al emeli... kezdődik...”
 • 65. zeta62 2010. június 13. 12:52
  „Ezzel a banki adóztatással CSAK az a baj, hogy közben tudják, ezt is mi, kisemberek fogjuk befizetni( már bejelentették, tovább terhelik) de milyen jól hangzik az, hogy a bankok is adóznak!?! De eszükben sincs komolyan megregulázni őket, uram bocsá garanciákat megkövetelni, hogy ne terhelhessék tovább!
  Ugyan már, ezzel nem változik banki szempontból semmi, a bankok beszedik a jelenlegi és a jövőbeni hitelesektől azt a pénzt, amit az ovi kér, s mindenki tapsol. Közben nem lesz kevesebb a nyereségük, sőt, ahogy eddig is tették, a szükségesnél jóval többet terhelnek tovább...”
 • 64. fióka 2010. június 13. 11:24
  „60. Primax 2010.06.12. 20:45---az,hogy vacak meg finom megfogalmazäs katasztrofa”
 • 63. kolombela 2010. június 13. 10:34
  „61. hozzászólás load 2010.06.12. 23:07
  Már eleve ott követték el a hatalmas hibát, hogy az áramszolgáltatási ipart privatizálták, méghozzá külföldieknek és bagóért. Vissza kell vennie az államnak azon az áron, amennyiért anno eladták. Kezdetnek ez lenne az első legjobb lépés.”
 • 62. load 2010. június 13. 01:18
  „55. fióka
  A diplomát megszerzik.
  Elvégezni az iskolát szokás (pl. a nyolc osztályt).
  Most - őszintén - mit kezdjek veled?
  Nyikk-nyekk.
  Ezt érted?
  No, ezen rágódj!”
 • 61. load 2010. június 12. 23:07
  „57. kolombela
  A villamos energia ellátás biztonsága stratégiai kérdés, de mert ez állami érdek azt az államnak is támogatnia kell.
  A villamos energia import kényelmes megoldás, egyben nagyon kockázatos. Évekkel ezelőtt elég volt egy rendkívüli vihar az Alpokban és Észak-Olaszország napokra áram nélkül maradt.
  Az importnak való kitettség kockázata arra kényszeríti az áramszolgáltatókat, hogy saját erőműveket (is) működtessenek, de ez nagyon drága, 30-40 év alatt megtérülő beruházás.
  A beruházáshoz szükséges írdatlan összeget a bankok csak akkor folyósítják jó kondíciókkal, ha biztosítékot kapnak a megtérülés biztonságára.
  Erre garancia a garantált nyereség.
  Ha a hitel kondíciók rosszak, az az áram árát kedvezőtlenül befolyásolja.”
 • 60. Primax 2010. június 12. 20:45
  „58. hozzászólás fióka
  " utännam "
  Duplán írja be az "n" betűt ?
  Tényleg vacak lehet...”
 • 59. RickCartman 2010. június 12. 20:01
  „Ennyit vekkerviktorról: ( Lengyel László cikkének bevezető szavait kölcsönvéve)
  "Első kérdés: tartja magát a Bajnai-kormány vonalához? Válasz: nem, olyanok vagyunk, mint a görögök. Következmény: forintválság, tőzsde beomlása, nemzetközi botrány. Három nappal később. Elfogadom a Bajnai-kormány hiányszámát, adósságcsökkentő politikáját. Nem vagyunk görögök. Megnyugvás a piacon."
  Ennyit a hős vezérről, és három nap alatt megbukott 29 pontos vacakról, amit ünnepélyesen reszketeg hangon szavalt el a Parlamentben. Ennyit, és ne többet. Köszönjük, Emese.”
 • 58. fióka 2010. június 12. 19:08
  „56. pret 2010.06.12. 13:33--meg lehet probälni egy felig müködeskeptelen laptoppal utännam csinälni.pinenj”
 • 57. kolombela 2010. június 12. 17:20
  „Én nem csak a bankokat adóztatnám meg pluszban, hanem a külföldi tulajdonban levő közüzemi szolgáltatókat is, aki szintén extraprofitot zsigerelnek ki belőlünk. Ők is megérdemelnék. Sőt, az áramszolgáltatóknál eltörölném az államilag garantált 8% profitot is.”
 • 56. pret 2010. június 12. 13:33
  „fióka
  Azt értjük, hogy egyetemet végeztél, de vajon ezzel a helyesírással melyiket is? Szánalmas:)”
 • 55. fióka 2010. június 12. 09:17
  „44. load 2010.06.10. 22:51---öreg te meg kipäban rohagäsztäl a zsinagogädban lemetszett pöszöröddel amikor en mär elvögeztem az elsö diplomäm.”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A MOL harmincmilliárdot fizethet az államnak

Az Európai Bizottság arra utasította a magyar kormányt, követeljen vissza a Mol-tól 30,3 milliárd… Tovább olvasom