Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Öncsőd - Van, aki egy ház árát tette a Quaestorba - Győrben sor állt az irodák előtt, Sopronban telefonáltak

A QUAESTOR hangsúlyozta: a csődeljárás technikai döntés, a cégcsoportnak van vagyona és jövőértékű vagyona, abból minden ügyfél a pénzéhez juthat.


18. 52 -

A moszkvai magyar vízumközpont a szokásos ügymenetben működik, a Quaestornak nincs befolyása a központot működtető cégre - mondta az orosz Vízumközpont Kft. (Vizovoj Centr OOO) vezérigazgatója kedden az MTI-nek.

Tatyjana Osztapenko hangsúlyozta, hogy cégük önálló jogi személy és teljes mértékben az orosz törvényeknek megfelelően működik. Ők állnak szerződésben a moszkvai magyar konzulátussal. A Quaestor nem alapítója a cégnek, nincs része benne, mint ezt az alapító okirat is tanúsítja.

"A magyar céggel történtek semmiképpen nem érintenek bennünket" - erősítette a vezérigazgató. Ez egy teljesen orosz cég, amely a Magyarországra csoportosan utazó turisták és egyéni utazók vízumának a beszerzésében közreműködik.

A szolgáltatás csupán a vízumkérelmek átvételében, a dokumentumok ellenőrzésében, a kérőlapok feldolgozásában és a kész vízumok továbbításában áll. A beutazási engedélyekről való döntés, annak megadása, vagy elutasítása teljes mértékben a (magyar) konzulátus hatásköre - szögezte le Tatyjana Osztapenko.

Az orosz Vízumközpont Kft. vezetője közölte, az MTI-től értesült a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) keddi bejelentéséről, amely szerint a minisztérium azonnali hatállyal felbontja az isztambuli kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel.

A konzulátus ezzel kapcsolatban semmiről nem értesítette a moszkvai céget - tette hozzá. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: azért mondták fel a szerződéseket, mert már nem látták biztosítottnak a moszkvai vízumközpont és az isztambuli kereskedőház zavartalan működését.

Tatyjana Osztapenko asszony arról is beszámolt, azt tapasztalják, hogy túl vannak az emberek a rubel dollárhoz és az euróhoz viszonyított árfolyamának a zuhanása, valamint az infláció okozta sokkon. Meglehetősen sokan vannak a vízumközpontban, így "nem ülünk ölbe tett kézzel.  Naponta 300-400 ember kérelmét vesszük át" - mondta.

Szerinte nagyon sok gondot okozna, ha a moszkvai magyar konzulátus felbontaná velük a szerződést, vagy ha bezárnák a vízumközpontot. Egy ilyen döntés ártana az orosz állampolgárokban kialakult bizalomnak és érdeklődésnek Magyarország iránt, valamint a turistaforgalomnak is, amely most éledt fel a tavaly év vége, és az idei év eleji orosz gazdasági problémák miatti visszafogottság után - vélekedett.

A moszkvai vízumközpontot a VisaWorld-Center Szolgáltató Kft. és orosz partnere, Jelena Cvetkova üzletasszony által létrehozott Vízumközpont Korlátolt Felelősségű Társaság működteti. A központ tavaly szeptemberben kezdte meg tevékenységét, de hivatalosan novemberben, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter oroszországi látogatása idején adták át.

16. 40 -

A kibocsátói kockázatra nem terjed ki a Befektető-védelmi Alap (Beva) biztosítása, vagyis a QUAESTOR Financial Hrurira Kft. csődjére tekintettel a Beva nem fizet kártérítést a társaság által kibocsátott kötvények tulajdonosainak - mondta Farkas Péter, a Beva ügyvezető igazgatója az MTI-nek kedden.

A Beva az ügyfeleknek a Beva-tagoknál letétként kezelt pénzét és értékpapír-állományát biztosítja, és kizárólag akkor kell a befektetési szolgáltató helyett helytállnia, ha az nem képes a nyilvántartás szerinti darabszámú értékpapírral elszámolni. A letétek csak bűncselekménnyel, lopással, vagy sikkasztással tűnhetnek el. Ebben az esetben a Beva piaci áron fizet kártalanítást, maximum 20 ezer euróig, azaz nagyjából 6 millió forintos felső határig.

Arra az esetre azonban nem vonatkozik a Beva védelme, ha a kibocsátó nem képes visszafizetni az általa kibocsátott értékpapír - a QUAESTOR esetében vállalati kötvény - tőkéjét és kamatát. Farkas Péter elmondta, hogy az öncsődöt jelentett QUAESTOR Financial Hrurira Kft. nem tagja a Befektető-védelmi Alapnak. Megjegyezte, hogy a 10 millió forint jegyzett tőkéjű társaság 100 milliárd forintnál jóval nagyobb értékben adott el kötvényeket a cégcsoport finanszírozására.

A QUAESTOR Financial Hrurira Kft. hétfőn jelentett öncsődöt. Indoklása szerint a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését, a kialakult pánik során ügyfeleik olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a QUAESTOR Csoport likvid pénzügyi eszközeit, ezért az állam segítségét kérték.

A QUAESTOR hangsúlyozta: a csődeljárás technikai döntés, a cégcsoportnak van vagyona és jövőértékű vagyona, abból minden ügyfél a pénzéhez juthat. A csődvédelem alatt rendelkezésre álló idő lehetővé teszi, hogy a kötvénytulajdonosok érdekeit legelsőként szem előtt tartva, a szükséges megoldásokat kidolgozhassák - írták.

15.05 -

Összefoglaló

Miután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden reggel részlegesen felfüggesztette  a QUAESTOR Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, délután  felügyeleti biztost rendelt ki céghez a társaságnál észlelt  szabálytalanságok miatt, az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei  feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az MNB alelnöke szerint a  társaság akár 100 milliárd forintnyi fedezet nélküli kötvényt is  piacra dobhatott.   

A QUAESTOR csoport kötvénykibocsátó cége, a QUAESTOR  Financial Hrurira Kft. hétfőn későn este jelentett öncsődöt. Ezt  azzal indokolták, hogy "a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az  értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális  működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű  kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a QUAESTOR Csoport  likvid pénzügyi eszközeit".  
   
Az MNB kedden határozott arról, hogy részlegesen felfüggeszti a  cégcsoport másik cégének, a QUAESTOR Értékpapírkereskedelmi és  Befektetési Zrt.-nek a tevékenységi engedélyét, mivel hétfői  célvizsgálata során a jegybank szabálytalanságokat észlelt a  társaságnál.  
   
A QUAESTOR az MTI érdeklődésére kedden délelőtt jelezte: az  MNB-nek a QUAESTOR Financial Hrurira öncsőd-bejelentése után  hivatalból kellett vizsgálatot indítania a kötvényforgalmazónál,  vagyis a QUAESTOR Értékpapírnál. A QUAESTOR kiemelte: ügyfeleiket  tájékoztatják a csődeljárás menetéről. Kijelölnek egy csődbiztost a  vagyonelemek értékesítésére, ez biztosítja az ügyfelek kifizetését.  
   
A QUAESTOR csoport másik három cége - vagyis a QUAESTOR  Befektetési Alapkezelő Zrt., a QUAESTOR Idegenforgalmi és  Kereskedelmi Zrt., valamint a QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt. - nem  érintett az ügyben, ezek a cégek jelenleg is működnek -  közölte a  cég.  
   
A történtek nem okoznak problémát QuaesTour Utazásszervező és  Utazásközvetítő Kft. tevékenységében -  ezt közölte a QuaesTour  turisztikai igazgatója az MTI érdeklődésére kedden. Végh Balázs  hangsúlyozta, hogy a QuaesTour, a kötvénykibocsátást végző cégtől  független, önálló jogi személyiségű társaság.  
   
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) még délelőtt felfüggesztette a  QUAESTOR Értékpapír Zrt. kereskedési jogát. A QUAESTOR sem a  részvény, sem a származékos szekcióban, sem a külföldi részvények  kereskedésére létrehozott BÉTa piacon nem kereskedhet keddtől.  
   
Kedden délután - az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsának döntése  alapján - felügyeleti biztost rendelt ki a QUAESTOR Értékpapír  Zrt.-hez. A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos  átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit. A kirendelés  annak megszüntetéséig, de legfeljebb a folyamatban lévő ellenőrzési  eljárást lezáró döntés meghozataláig tart.   

A QUAESTOR honlapján azt írta: a társaság felügyeleti biztosa  Szombati Zsigmond Zoltán, akit a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló  Nonprofit Kft. jelölt ki. A befektetési vállalkozás új  ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az  ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat. Az intézkedések  hatálya alatt az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti  rendelkezési jogosultság szünetel.  
   
A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a QUAESTOR az eredetileg  60 milliárd forintra tervezett kötvénykibocsátási programját akár  100 milliárd forinttal is túlléphette, erre azonban lehet, hogy  nincs a brókercégnek fedezete. Windisch László a parlament gazdasági  bizottságának keddi ülését követően azt is elmondta: a kár  összegéről korai még beszélni, nem tudni, hogy a cégnél az eszközök  értéke fedezi-e a kötvénykibocsátás értéket.  
   
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azonnali hatállyal  felbontja a szerződéseket a QUAESTOR csoport  elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel -  közölte a tárca kedden az MTI-vel.  
   
A Demokratikus Koalíció szerint a QUAESTOR esete bebizonyította,  hogy az Orbán Viktor által megálmodott nemzeti bankrendszer  tökéletesen működésképtelen.


13.28 - A győri ETO Parkban is teljes a bizonytalanság, az ott működő üzlethelyiségekben is természetesen a Quaestorral kapcsolatos hírek viszik a prímet. Akik bérelnek egy-egy helyiséget, azok sem tudják, hogy  a kialakult helyzet rájuk hatással lesz-e. Közben az épületben működő Quaestor-pont előtt folyamatosan látni embereket, változó intenzítású a forgalom, hol öt, hol húsz ügyfél várna választ a kérdéseire.

 

A Quaestor csoportról.  Forrás: Portfolio.hu

A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. mint anyavállalat illetve annak tagvállalatai és projektcégei alkotják a Quaestor Csoportot. A csoport meglehetősen széles körű tevékenységgel rendelkezik: teljes körű pénzügyi szolgáltatások, utazási szolgáltatások, turisztikai fejlesztések, ingatlan beruházások, projektvállalatok létrehozása és működtetése és kereskedelemi tevékenység egyaránt megtalálható a termékpalettán.

A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. jogelődjét 1990. január 13-án magyar magánszemélyek alapították, kezdetben pénzügyi tanácsadással foglalkoztak. 1993-ban értékpapír-kereskedelemmel és befektetési alapkezeléssel, 1995-ben idegenforgalmi tevékenységgel, 1996-ban ingatlanfejlesztéssel bővítették a tevékenységet, 2002-től pedig a telekommunikációs piacon is megjelentek. A csoport ügyfélbázisa a 200 ezer főt is meghaladja.

A Quaestor meglehetősen sokrétű tevékenységét a Céginfo.hu-n elérhető cégháló is jól szemlélteti.

A nagyobb méret a Portfolio oldalán >>

12.50 - A Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a QUAESTOR az eredetileg 60 milliárd forintra tervezett kötvény kibocsátási programját akár 100 milliárd  forinttal is túlléphette, erre azonban lehet, hogy nincs a  brókercégnek fedezete.  
   
Windisch László a parlament gazdasági bizottságának keddi  ülését követően azt is  elmondta: a kár összegéről korai még  beszélni, nem tudni, hogy a cégnél az eszközök értéke fedezi-e ennek  a kötvénykibocsátásnak az értéket. 

További részletek itt >>

12.15 - Győrben a Schweidel utcai Quaestor Pontnál továbbra is 20-30 ember várakozik.

12.10 - Sopronban a Quaestor iroda előtt nem találkozott sorokkal munkatársunk. Az ügyfelek telefonon érdeklődtek - tudtuk meg. Az alkalmazottak az érdeklődők türelmét kérték.

Sopronban nincsenek sorok - Fotó: Nyikos Péter
Sopronban nincsenek sorok - Fotó: Nyikos Péter


12.06 - Győrben az ETO Park Quaestor pontja kinyitott, az érkező ügyfeleket egyesével fogadják, biztonsági ember engedi be az embereket. Nem sokkal dél előtt öten-hatan várakoztak - jelentette a helyszínről munkatársunk.

Az ügyfelek tájékoztatást kapnak, pénz kifizetés nincs.

11.50 - Felügyeleti biztost rendelt ki a QUAESTOR Értékpapír Zrt.-hez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden - nyilatkozta az MTI-nek Binder István a jegybank felügyeleti szóvivője.

Az MNB kedden reggel függgesztette fel a a brókercég tevékenységi engedélyét, miután a hétfőn indított célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt.

11.30 - Miután a QUAESTOR Financial Hrurira Kft. - a cégcsoport kötvénykibocsátó cége - hétfőn öncsődöt jelentett, a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) hivatalból kell vizsgálatot indítania a kötvényforgalmazónál, a QUAESTOR Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél. - közölte a cégcsoport kedden az MTI érdeklődésére.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az MTI-vel azt közölte, hogy részlegesen felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és még kedden kirendelhet egy felügyeleti biztost az intézményhez. A QUAESTOR kiemelte: ügyfeleiket tájékoztatják a csődeljárás menetéről. Kijelölnek egy csődbiztost a vagyonelemek értékesítésére, ez biztosítja az ügyfelek kifizetését.

A QUAESTOR csoport másik három cége - vagyis a QUAESTOR Befektetési Alapkezelő Zrt., a QUAESTOR Idegenforgalmi és Kereskedelmi Zrt., valamint a QUAESTOR Pénzügyi Tanácsadó Zrt. - nem érintett az ügyben, ezek a cégek jelenleg is működnek - közölte a cég.


11.20 - Nem okoz problémát QuaesTour Utazásszervező és Utazásközvetítő Kft. tevékenységében, hogy öncsődöt jelentette QUAESTOR Financial Hrurira Kft.,

illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) részlegesen felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét - közölte a QuaesTour turisztikai igazgatója az MTI érdeklődésére kedden.

Végh Balázs hangsúlyozta, hogy a QuaesTour, a kötvénykibocsátást végző cégtől független, önálló jogi személyiségű társaság. Ezért nincs probléma az utazásszervező cég működésével - mondta az igazgató.
A QUAESTOR Financial Hrurira Kft. kedden jelentette be az öncsődöt. A döntést azzal indokolták, hogy a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. A kialakult pánik során pedig ügyfeleik olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a QUAESTOR csoport likvid pénzügyi eszközeit, ezért az állam segítségét kérték.

Ugyanakkor az MNB részlegesen felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét és kilátásba helyezte, hogy felügyeleti biztost rendel ki az intézményhez. Az MNB a cégnél hétfőn indított célvizsgálat során a szabálytalanságokat észlelt a társaságnál - közölte a nemzeti bank.


10.55 -

˝Jobb, ha most nem mérik meg a vérnyomásomat. Gondolhatja, milyen ideges vagyok.˝


Tapasztalatunk szerint az emberek döntő része nyugodtan várakozik mindkét győri Quaestor-pont előtt (a Schweidel utcában és az ETO Parkban). Persze kivétel is akadt: volt, aki név nélkül azt nyilatkozta lapunknak, hogy rájuk kellene borítani az asztalt.

Egy idősebb hölgy azt mesélte, őt barátnője hívta tfőn éjjel negyed 12-kor azzal, mi történt, úgyhogy reggelig egy szemhunyásnyit sem aludt. Minden megtakarítását a Quaestorban tartja. „Jobb, ha most nem mérik meg a vérnyomásomat. Gondolhatja, milyen ideges vagyok. Azok jártak jól, akik a Buda Cash Brókerház botránya után azonnal kivették a pénzüket" – mondta a mellette álló középkorú férfi, aki egy ház árát tette be a pénzügyi csoporthoz.


A sorban állók nagy része azzal már tisztában volt, hogy a kötvényvásárlókat nem védi olyan garancia, amilyen a bankbetéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap révén 100 ezer euróig (azaz nagyjából 30 millió forintig), vagy a Befektetésvédelmi Alap a befektetőket 20 ezer euróig (vagyis hozzávetőlegesen 6 millió forintig). Többen meg is jegyezték, hogy úgy érzik, pénzük az utolsó fillérig el fog úszni.

Felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapír Zrt. kereskedési jogát kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT),

miután a jegybank részlegesen felfüggesztette a brókercég tevékenységi engedélyét.

A QUAESTOR sem a részvény, sem a származékos szekcióban, sem a külföldi részvények kereskedésére létrehozott BÉTa piacon nem kereskedhet keddtől.

A Magyar Nemzeti Bank kedden reggel közölte, hogy részlegesen felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét, és még kedden kirendelhet egy felügyeleti biztost az intézményhez. A közlemény szerint az MNB a cégnél hétfőn indított célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt. A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el. Az MNB tájékoztatta az illetékes nyomozó szervet is.

Előző este a QUAESTOR csoport kötvénykibocsátó cége, a QUAESTOR Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A cég ezt azzal indokolta, hogy a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. A kialakult pánik során a cég ügyfelei olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor csoport likvid pénzügyi eszközeit.

A cég közleményében hozzátette, hogy a kötvények forgalmazójánál, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél vezetett ügyfélszámlákon az ügyfelek egyéb pénz- és értékpapírvagyona, azaz részvények, állampapírok, stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges.

10.33 - A Portfolio.hu idézi Zsiday Viktor befektetési szakember véleményét a Quaestorral kapcsolatos legújabb fejleményekről. Friss blogposztjában azt írja, hogy a társaság által elindított kötvényprogram olyan nagyra hízott, hogy önmagában a kamatszolgálat is jelentős terhet jelentett. A probléma idővel amúgy is valószínűleg manifesztálódott volna - vélekedett.

˝Eddigi ismereteink alapján ez nem brókercsőd, hanem egy vállalatcsoport csődje. A legtöbb vállalkozás részben hitelből is finanszírozza magát, és a Quaestor azt az utat választotta, hogy nem bankhitelből, hanem főleg lakosságnak szánt kötvények kibocsátásával finanszírozza magát (a kötvényeket a Quaestor Financial Hrurira bocsátotta ki és az ebből befolyó összeget a csoport használta fel beruházásai finanszírozásához - a Portfolio szerk.) - de ez is a hitel egy formája - magyarázza legfrissebb blogbejegyzésében Zsiday Viktor.
    
9.54 -

Nem tudják, mi lesz az ETO-val


Sikerült utolérnünk Bende Gyöngyit, a Quaestor-csoport kommunikációs igazgatóját, aki szűkszavúan csak annyit mondott: minden fejleményről közleményben tájékoztatják a közvéleményt, így arról is, hogy mi lesz a labdarúgócsapattal. Jelen pillanatban sem ő, sem Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató nem kíván nyilatkozni.

9.42 - A Schweidel utcai irodába a biztonsági őr egyesével engedi be az ügyfeleket - jelentette munkatársunk.

Ez az iroda nyitva, folyamatosan váltják egymást az ügyfelek.
Ez az iroda nyitva, folyamatosan váltják egymást az ügyfelek.


9.20 - Munkatársunk a győri ETO Parkban lévő Quaestor Pontnál van jelenleg, mint mondta, az iroda nem nyitott ki kedd reggel. Mintegy harmincan várakoznak előtte, békésen. 

A győri ETO Parkban lévő Quaestor Pont. Fotó: Olvasó
A győri ETO Parkban lévő Quaestor Pont. Fotó: Olvasó


A Schweidel utca 15. alatti Quaestor Pont kinyitott, folyamatosan váltják egymást az ügyfelek, de itt is mintegy harmincan várakoznak.

Várakozók a Schweidel utcai iroda előtt.
Várakozók a Schweidel utcai iroda előtt.Előzmények

A Magyar Nemzeti Bank közleménye
:

Felügyeleti intézkedés a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél

Az MNB kedden közzétett végzésében részlegesen felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét. A nap folyamán sor kerülhet felügyeleti biztos kirendelésére is az intézményhez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-vel szemben tegnapi napon indított célvizsgálata során a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt részlegesen felfüggesztette a befektetési vállalkozás tevékenységi engedélyét.

Amennyiben a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa úgy dönt, az MNB ma felügyeleti biztost is kirendelhet az intézményhez.

A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat. A biztosról való döntés esetén a felügyeleti biztos ma átveszi az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. Az intézkedések hatálya alatt – a szabálytalanságok tisztázása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel.

Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek. Az MNB tájékoztatta az illetékes nyomozó szervet.

Győrben az ETO Parkban, a Nagysándor J. utca 31. alatt és a  Schweidel utca 15. alatt van QUAESTOR Pont, Sopronban pedig Füredi sétány 9. a pontos cím.

A kisalfold.hu korábbi cikkei a Quaestorral kapcsolatban itt olvashatóak >>

A KKM felbontja a szerződéseket a Quaestor elnökének cégeivel

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) azonnali hatállyal felbontja a szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel - közölte a tárca kedden az MTI-vel.

Mint írták, a Quaestor csoport hétfő esti bejelentése nyomán a minisztérium azonnali hatállyal felbontja az isztambuli kereskedőház, valamint a moszkvai vízumközpont üzemeltetésére vonatkozó szerződéseket a Quaestor csoport elnök-vezérigazgatójának érdekeltségi körébe tartozó cégekkel.

Hétfőn öncsődöt jelentett a Quaestor Financial Hrurira Kft. Indoklása szerint a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését, a kialakult pánik során ügyfeleik olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor csoport likvid pénzügyi eszközeit, ezért az állam segítségét kérték.

A Portfolio.hu azt írja, a külügyminisztérium az elmúlt években több alkalommal is együttműködött a Quaestor csoporttal:

2012 októberében Szijjártó Péter részt vett a Quaestor csoport 4 csillagos hotelátadóján. Akkor még a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkáraként az eseményen arról beszélt, hogy jó helyre került a stadionfejlesztési támogatás és az Új Széchenyi Terv 250 millió forintja

2013. áprilisában Szijjártó Péter, a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos Moszkvában nyitotta meg a magyar kereskedőházat, amelyet a magyar állam a Quaestor Csoporttal együttműködve hozott létre.

2014. novemberében
pedig moszkvai magyar vízumközpontot nyitott meg közösen Szijjártó Péter és Tarsoly Csaba.


Előzmények - Öncsődöt jelentett a Quaestor Financial Hrurira Kft.

Öncsődöt jelentett a Quaestor Financial Hrurira Kft. hétfőn - tudatta Quaestor Csoport hétfőn.

"A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit. A kötvények forgalmazójánál, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél vezetett ügyfélszámlákon ügyfeleink egyéb pénz- és értékpapírvagyona, azaz részvények, állampapírok stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Hétfőn Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta az MNB illetékes vezetőjét erről, valamint arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett - írták.

Közölték, hogy ennek érdekében a megkezdődött felügyeleti vizsgálat során a társaság együttműködik.

"Tesszük mindezt annak érdekében, hogy a csődeljárásra rendelkezésre álló idő alatt meg lehessen kísérelni a kötvények refinanszírozását" - olvasható a közleményben.

Közlésük szerint idő szükséges ahhoz is, hogy a csoport teljes ingatlan- és egyéb innovatív projekt portfolióját megvalósítsa, értékesítse vagy átadja.

"Az önmagunkkal szembeni csődeljárás technikai döntés részünkről, mert cégcsoportunknak van vagyona és jövőértékű vagyona, így ebből minden ügyfél a pénzéhez juthat" - írták.

A cégcsoport tájékoztatása szerint a kötvények visszafizetéséhez szükséges pénz előteremtése csak piaci eszközökkel lehetetlen, ahogyan a világ számos nagy bankjának, biztosítójának és kötvénykibocsátójának is az állam segítségét kellett kérnie, "így a mai napon mi is ezt kértük".

"A csődvédelem alatt rendelkezésre álló idő lehetővé teszi, hogy a kötvénytulajdonosok érdekeit legelsőként szem előtt tartva, a szükséges megoldásokat kidolgozhassuk" - fogalmaz a közlemény.

Itt olvasható a teljes közlemény >>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boltzár lesz a világörökségi részeken is

A világörökségi területen található üzletekre eddig nem vonatkozott a vasárnapi boltbezárás. Ezen a… Tovább olvasom