Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Ön mire használja fel a melegétkezési utalványokat?

A jelenleg utalványt használók kétharmada állítja, ha a továbbiakban nem kapnának étkezési utalványt, akkor jelentős jövedelemtől esnének így el. Szavazás.

A nettó bércsökkenés kompenzációjának lehetősége felértékeli az utalványok szerepét: a laposodó pénztárca problémájára mindenki számára kedvező megoldást nyújtanak az étkezési utalványok. A KutatóCentrum azt vizsgálta, mire és hogyan szeretik elkölteni az étkezési utalványokat, és mit gondolnak a fogyasztók a kis papír csekkek használatáról.

Egyre gyakoribbá válhat, hogy az éttermekben, kifőzdékben vagy az ételfutárnál étkezési utalvánnyal fizetik ki a rendelést. A nettó bérek idén megkezdődött csökkenése ugyanis még várhatóan két évig folytatódik, a munkaadók pedig bérben nehezen vagy nem tudják ellensúlyozni ezt, azonban az étkezési utalvány a kedvezményes adózása miatt valós megoldást ad mindkét fél kezébe.

A KutatóCentrum 2011 júniusában online kutatást végzett ezer fő megkérdezésével, hogy feltérképezze a lakosság véleményét az étkezési utalványok használatáról, továbbá megvizsgálja, mi a felhasználók véleménye az étkezési utalványokról, illetve hol, mikor és mire költik el ezt a cafeteria juttatást.

A megkérdezett 18 és 64 év közöttiek jelentős többsége, 72 százalék, legalább egyszer fizetett étkezési utalvánnyal az elmúlt 1 évben.

A felhasználók körében nagyfokú az egyetértés abban, hogy az utalványokat célzottan élelmiszerre, étkezésre tudják fordítani, és hogy az ily módon történő fizetés egyszerű. Továbbá több mint háromnegyedük úgy látja, sok elfogadóhelyen tudnak fizetni a papír csekkekkel, és 56%-uk szerint pedig így gyakrabban adódik lehetőségük arra, hogy éttermekbe, kifőzdékbe járjanak, vagy ételt rendeljenek.
Melegételért utalvánnyal fizetnek inkább

Amikor a felhasználók melegételt vásárolnak, egyértelműen az étkezési utalványt részesítik előnyben: a kutatásban megkérdezett összes válaszadó több mint fele (52%) ezt veszi ki tárcájából, ezután jön a készpénzes fizetési mód 28, majd a bankkártyás 15 százalékkal.

A magyar felhasználók fontosnak tartják, hogy tisztában legyenek a náluk lévő összeg nagyságával: úgy gondolják, az utalvány esetében – csakúgy, mint a készpénznél – mindig látható, mekkora összeggel gazdálkodhatnak. A többség úgy véli, utalvánnyal fizetni nem csupán egyszerű, de elfogadott, és nem kellemetlen elővenni a pénztárnál vagy a pincér kezébe adni.

Hideg szendvics helyett iskolai meleg ebéd

A megkérdezettek közel 60%-a a családtagoknak, barátoknak is ad utalványaiból, elsősorban szüleikkel, gyermekeikkel (61%), illetve élettársukkal, házastársukkal (42%) osztják meg a csekkeket. Egyre több helyen az iskolai menza díját is befizethetik a szülők étkezési utalvánnyal, így azzal a megnyugtató gondolattal engedhetik iskolába gyermeküket, hogy ebédidőben meleg étel kerül a tányérra.

Megérzi a családi költségvetés, ha nincs

A jelenleg utalványt használók kétharmada állítja, ha a továbbiakban nem kapnának étkezési utalványt, akkor jelentős jövedelemtől esnének így el. Sőt, minden második felhasználó szerint az utalványok hiánya anyagi biztonságérzetük csökkenésével is együtt járna, és kevesebbet étkeznének étteremben vagy kifőzdében.

Azok körében, akik nem használtak az elmúlt 1 évben utalványt – mert vagy nem kapnak az idei évtől, vagy egyáltalán nem is kaptak a munkahelyen – 53 százalék azoknak az aránya, akik örülnének, ha kapnának, hiszen ez által jelentős jövedelemhez jutnának. Harmaduk úgy gondolja, hogy ennek hatására a mostaninál többször étkeznének étteremben vagy kifőzdében, illetve hogy könnyebben tudnák megtervezni havi költéseiket.

A munkavállalók szeretik, de a munkáltatók még nem használják ki a keretet

Jelenleg havonta 18.000 Ft értékben adható étkezési utalvány a munkavállalóknak kedvezményesen. A megkérdezettek válaszai azonban arra mutatnak rá, a döntő többség nem használja ki, vagy nem tudja kihasználni a törvény által biztosított keretet: a többség, 56% havonta átlagosan 3.000 és 12.000 Ft közötti értékben használt fel étkezési utalványt, 3.000 Ft alatti összeget 23%, 12.000 Ft feletti összeget pedig 17% százalék jelölt meg.

A keret nagysága a munkáltatók számára lehetőséget ad a nettó jövedelmek csökkenésének utalványban való hatékony kompenzálására, így várhatóan többen, nagyobb értékben kaphatnak étkezési utalványt a bérük csökkenésének ellensúlyozására.

Mindenki jól jár

A munkavállalók tisztában vannak azzal is, hogy nem csupán ők költhetnek többet. A megkérdezettek 56 százaléka szerint az étkezési utalványok egyik legfőbb előnye, hogy ezzel a megoldással mindenki jól jár: munkavállaló, munkáltató, utalvány-elfogadó, és összességében a magyar gazdaság is.

A másik két jelentős előny, hogy az étkezési utalvány megosztható családtagokkal, barátokkal (53%) és többet lehet költeni így élelmiszerre, étkezésre (38%). A megkérdezettek 60%-a gondolja úgy, hogy az érkezési utalványok használatával a magyar vendéglátóipart támogatja.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. 41 2011. augusztus 11. 16:25
  „Az egészségügyben 5000ft kapunk.Meglepődve olvasom,hogy van cég ahol 16-18ezreket adnak.”
 • 29. RickCartman 2011. augusztus 06. 19:33
  „"A megkérdezettek 60%-a gondolja úgy, hogy az érkezési utalványok használatával a magyar vendéglátóipart támogatja."
  Ugyan már...kiket is kérdeztek meg? Akik étkezési utalványt kapnak,általában nem járnak étterembe ( a zemberek nagy része egyáltalán nem jár étterembe amúgy sem), nem hiszek ennek a felmérésnek.
  27. gondolat1234 - hasonlóan költöm el én is (nálunk nem szűnt meg, de hipp-hopp, a felére csökkentették.)
  Azoknak is igaza van, akik felháborodtak a szavazás 3. pontján. Rebesgették még tavasszal, hogy nem is lehet boltban levásárolni, mert egyesek biciklit (!) vesznek rajta (állítólag megtörtént, rajta volt a bulvársajtó szorgalmasan).
  Üzletvezetőtől hallottam, hogy forgalmukban nagy segítség a jegy, mert így érezhetően több, és többet költ a vásárló.
  Valami "okos" szakértő nehogy kapjon néhány milliót, hogy "tanulmány" írjon az étkezési jegyről, mert leshetjük majd ezt a keveset is...”
 • 28. fortuna54 2011. augusztus 06. 13:46
  „Én kissé megalázonak tartom a melegétkezési utalványt.Nem lehetne ezt valami más néven adni az embereknek? Normális az lenne,ha a fizetéséböl tudna megélni egy munkás.Így mondhassák ne siránkoz,hisz kapsz melegételre pénzt.Különben,hogy lehet 70.000 forintbol megélni?Ott mindenki számoló müvész?”
 • 27. gondolat1234 2011. augusztus 06. 12:13
  „Én részemről mindig is ebédeltem rajta. Napi 700-1000 ft egy menü, 20 nappal számolva ki lehet belőle jönni. Az eladás régebben volt divat, amikor a melegutalványból többet adtak, mint a hidegből és sokan kértek inkább meleget, majd kicsit kevesebbért eladták és azt a pénzt költötték a boltban.”
 • 26. bibics 2011. augusztus 05. 16:24
  „Hát sajnos én nem jegyet kapok...így nem is tudom költeni!!! Az én munkáltatóm (multi) napi 435 ft-ot utal a belépőkártyámra és csak a gyári étteremben költhetem el! Természetesen drágább a menü, így inkább nem eszek, nem fizetek 1 ft-ot sem rá!!! Mivel a péksüti is ehetetlen és drága, csokit és üditőt veszek rajta!!!! Ez ám a luxus!!!! Ennyi pénzből meg tudnám venni a havi húsadagomat is!!! Fizetésünk 70 ezer körül van, nagyon sokat jelentene ha üzletben költhetném el ezt a "hozzájárulást" ! Persze az irodistáknak és az étterem tulajának így a legjobb!! Egyáltalán nem a melós érdekét nézik!!!”
 • 25. Madarász 2011. augusztus 05. 11:37
  „Nem értem az oldal szerkesztőjét! Nem látja, hogy sokan felháborodtak a szavazáson?! Miért nem veszik le, vagy csinálnak egy normálisat helyette?

  Amúgy meg, aki képes volt ezt így ide tenni, főleg a 3. kérdést..<moderálva> Ez egyszerűen felháborító, hogy valaki ilyet megengedjen magának!”
 • 24. kovacs.istvan 2011. augusztus 05. 11:34
  „Csatlakoznék az egyik előttem szólóhoz. Nálunk is megszüntették az utalványokat, méghozzá már novemberben. Már 10 hónapja. Nem kevés pénz..”
 • 23. bojtár 2011. augusztus 05. 11:27
  „Én amikor megkapom becsomagolom és elküldöm a fidesznek ezzel is támogatva őket:)
  "vegyenek rajta ciánkálit)”
 • 22. Prédikátor 2011. augusztus 05. 10:27
  „Nem fog megmaradni a bolti elköltés lehetősége. A fidesz mindent úgy csinál hogy a dolgozó ne járjon jól.... Lassan menni kéne az utcára és elsöpörni őket...”
 • 21. Cassius 2011. augusztus 05. 10:22
  „Én mindent ebből veszek a boltban ami otthonra kell. Elég nagy segítség az a 16 000 ft amit jegyben kapok mert az otthoni dolgok zömét megtudom oldani. Nem tudom miért kényszerítik rá a családokat arra ,hogy inkább menjenek el és vacsorázzanak meg belőle valahol. Remélem megmarad az a lehetőség ,hogy boltban költhessük el ,sokkal értelmesebb dolog!!!!”
 • 20. zizellina 2011. augusztus 05. 10:18
  „A pálinkás kérdés ostoba. Az első három hónapban így oszlott el a cafetériában kiosztott melegétkezési utalvány: 1 hó 4ezer Ft(pedig végig dolgoztam a hónapot) 2.-ik hó 6ezer Ft, 3 .-ik hó 6 ezer Ft, 4.-ik hó 6ezer Ft és elvileg, majd az e-havinál kapom a 18ezer Ft-ot. Úgy osztják, ahogy akarják. Örülök, hogy kapok, mert sok embertől hallani, lentebb is olvastam, -hogy egyáltalán nem is kapnak. Mindenesetre szerintem a munkáltató valahogy a bérrel kompenzálja a juttatásokat, úgy értem nem fizeti magát ronggyá, de ad kajautalványt. Ki van ez is okosan találva.”
 • 19. mais 2011. augusztus 05. 09:49
  „Hmmmmm ... semmire sem ,mert mi a cégnél nem kapjuk meg !Vagy esetleg a túlórát a kedves maszek abból füzeti ki , amit ugye nem szabadna .... csak így neki több marad a zsebbe!”
 • 18. imre1964 2011. augusztus 05. 09:11
  „Jövőre már csak étterembe lesz elkölthető mert Viktorunk megveszi az ország étteremhálózatát.
  Csak ne lenne igazam de erre kevés az esély, mint arra is hogy lemondjon.”
 • 17. kóchenger 2011. augusztus 05. 09:08
  „Felháborító ez a szavazási opció! Ne nyomogassuk hülyeségből a 3.-at, mert még valamelyik kormánypárti képviselő olvassa a Kisalföldet, oszt indítványt nyújt be: "A zemberek szeszet vásárolnak azutalványból, mentcsük meg őket a májbajtól!" címmel.
  Különben én a Feszkóban, meg a Lidiben költöm el, húst, tejet, kenyeret, stb. veszek a családnak.
  Az mszp kormányzása alatt még néha vacsorázni is elmentünk belőle, na az most megszűnt!”
 • 16. mecsoka 2011. augusztus 05. 09:02
  „Mi van? Sztem az emberek 90%a a napi/heti/havi beväsärläsokat intezi belöle! Ez fel sem merült, mint välaszlehetöseg??”
 • 15. Indygo 2011. augusztus 05. 08:58
  „14. kisember1 2011.08.05. 08:51
  Nem tudom hogy mi lett a sorsa a megvont étkezésinek.Meg untam a sok szemétkedést és m.helyet váltottam.
  Korrekt fizetésért és normálisak a főnökeim. A munkát értékelik, nem a s... nyalást.
  Bár nem volt egyszerű.”
 • 14. kisember1 2011. augusztus 05. 08:51
  „13. Indygo 2011.08.05. 08:45
  Már csak ez a durva, hogy akkor ezt valahogyan elcsalják. ha csak alkalmanként kapja a dolgozó, valaki máskor felveszi a nevében?
  Vagy a sajátját osztja szét?”
 • 13. Indygo 2011. augusztus 05. 08:45
  „Van olyan munkahely, ahol az aluliskolázott cégvezető jutalomként osztja. Ha véletlenül becsúszik egy hiba, már meg is vonta arra a hónapra. Bezzeg a talpnyalói mindíg megkapták, holott a raktárba dugdosták a selejtjeiket.
  Innét szeretnék üzenni a főnöknek, illene legalább leérettségizni és megnézni a szótárban az "emberi hozzáállás"
  jelentését.”
 • 12. pappe 2011. augusztus 05. 08:22
  „Én speciel semmire, mert nem kapok. Meg hidegétkeztetésit sem. Amúgy a Kft-k és Bt-k hány százalékában osztanak ilyet vajon?”
 • 11. kisember1 2011. augusztus 05. 07:58
  „10. holuvera 2011.08.05. 07:54
  Detto.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csehek megvennék a Malévot

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vizsgálja a Malév megvásárlására érkezett cseh vásárlási… Tovább olvasom