Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

OGY: elfogadták a költségvetést

Az Országgyűlés 201 igen, 179 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül elfogadta a 2010-es költségvetést, amely 3,8 százalékos hiánnyal, 0,6 százalékos GDP-csökkenéssel és 3,9 százalékos inflációval számol.


19:40
Az Országgyűlés 201 igen, 179 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül elfogadta a 2010-es költségvetést, amely 3,8 százalékos hiánnyal, 0,6 százalékos GDP-csökkenéssel és 3,9 százalékos inflációval számol. A jövő évi büdzsére egyetlen szocialista képviselő, Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester szavazott nemmel. A szavazás után Bajnai Gordon miniszterelnök gratulált Oszkó Péter pénzügyminiszternek.

Warvasovszky Tihaméren kívül szintén nemmel voksolt négy szabad demokrata képviselő - Béki Gabriella, Gulyás József, Ikvai-Szabó Imre és Velkey Gábor -, 13 független képviselő, valamint a Fidesz-KDNP frakciószövetség összes jelenlévő tagja. A büdzsé elfogadását 187 szocialista és 13 szabad demokrata képviselő, valamint a független Császár Antal támogatta. A "válságköltségvetés" 150 milliárd forinttal csökkenti jövőre a minisztériumok által felhasználható forrásokat, 40 milliárd forinttal a MÁV-támogatását, és hozzávetőleg 70 milliárd forintot von el az önkormányzatoktól, biztosítja a forrást a távhőáfa-csökkentéshez, miközben csupán a rendőrség és az Út a munkához program kap plusz támogatást.

A büdzsét "rekordgyorsasággal" alkotta meg a kormány: a szokásosnál három héttel hamarabb nyújtották be, és december vége helyett novemberben fogadták el. A kormány menet közben módosította a makropályát, de ez már nem érintette a büdzsé tételeit. Jövőre a korábban tervezett 0,9 helyett 0,6 százalékkal csökken a GDP, az infláció pedig 4,1 helyett jövőre 3,9 százalék lesz. Az elfogadott büdzsé 2010-ben 12.662,680 milliárd forint bevétellel, 13.533,026 milliárd forint kiadás mellett 870.346,2 millió forint hiánnyal számol; a kormány a büdzsé vitája alatt végig tartani tudta a "kőbe vésett" 3,8 százalékos hiánycélt. Jövőre az Egészségbiztosítási Alap bevételi főösszege 1.376,095 milliárd forint, míg kiadása 1.445,503 milliárd forint, a tervezethez képest 18 millió forinttal nagyobb, 69.408,3 millió forintos hiányt vár az alapban a kabinet. A Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlege nullszaldós, mivel a bevételi főösszeg azonos a kiadási főösszeggel, azaz 2.934,401 milliárd forint.

A büdzsé a júniusban meghozott, jövőre életbe lépő adóváltoztatásokkal csökkenti az összadóterhet, és hozzávetőleg 700 milliárd forintot csoportosít át a munkát terhelő adók irányából a fogyasztást és a vagyont terhelő adók irányába; a kormány úgy számol, hogy 2010-ben 400 milliárd forinttal kevesebb folyik be az adóbevételekből az állam kasszájába a gazdasági visszaesés, a vállalkozások veszteségessége és a fogyasztás visszaesése miatt.

A költségvetés 18 milliárd forintos fedezetet biztosít jövőre ahhoz, hogy a távhő-áfa az 5 százalékos kulcsba kerüljön. A költségvetés jelentős megtakarításokat is tartalmaz, ezek egy részéről szintén júniusban hoztak törvényt, ide tartozik egyebek között a nyugdíjrendszer átalakítása, a 13. havi nyugdíj, a közszféra 13. havi bérének megszüntetése, a lakásépítési támogatás, a táppénzkiadások átalakítása, a gáz- és távhőtámogatás fokozatos kivezetése. A központi költségvetés, azaz a minisztériumok - amelyekben továbbra is életben van a létszámstop - jövőre körülbelül 150 milliárddal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, mint idén; de megmarad az Út a munkához program és 13 milliárd forintos plusz támogatást kap, a rendőrség pedig kétmilliárd forintos többletforráshoz jut.

A közösségi közlekedés 40 milliárd forinttal kap kevesebbet 2010-ben, 29 és fél vonalon megszűnik a vasúti közlekedés; az önkormányzatok pedig nettó 70 milliárd forinttal kevesebb pénzt kapnak.

Bár a kormány 120 milliárdos önkormányzati forráskivonást jelzett az IMF-nek nyáron küldött szándéknyilatkozatban, az MSZP-vel való egyeztetésekben végül ez az összeg nettó 85 milliárd forint lett, végül pedig - a gyermekétkezetés normatívájáról szóló megegyezés miatt, amely 17 milliárdba "került" - 70 milliárd forintra csökkent, amelyből 50 milliárd forintot tesz ki a kizárólag hazai forrásokból álló fejlesztések leállítása.

A 2010-es költségvetés 98,6 milliárd forintos stabilitási tartalékot tartalmaz - ez mintegy 20 milliárd forinttal több, mint az eredeti előterjesztésben volt -, az általános céltartalék 57,3 milliárd forint lesz jövőre, ez 10 milliárd forinttal lett több az eredeti elképzeléshez képest, a kamatkockázati tartalék 50 milliárd forintot tesz ki jövőre. A céltartalék 33 milliárd forint lesz - ez az összeg az eredeti előterjesztésben 125 milliárd forinttal szerepelt -, ennek rovására könyvelték el a különféle, a parlamenti vita során lezajlott megállapodásokat, közte a gyermekétkeztetés eredeti normatívájának megtartását, a kórházak finanszírozását, illetve ez nyújtott fedezetet a jövő évi távhőáfa-csökkentéshez is.

A büdzsé egyetlen nyitott tétele a vagyonadó maradt, mert az Alkotmánybíróság csak jövőre dönt arról, hogy ez a lépés összhangban van-e az alaptörvénnyel.

19:10
MSZP: Pest megyei önkormányzati jutalom vagy végkielégítés?
Szabó Zoltán (MSZP) kérdésében a Pest megyei önkormányzat fideszes elnöke, Szűcs Lajos által a távozó kabinetfőnökének adott tízmilliós végkielégítést firtatta. Emlékeztetett: a volt kabinetfőnök másnaptól a Pest megyei Önkormányzat fenntartásában működő budapesti Szent Rókus Kórház gazdasági igazgatói székébe ült át. Szabó Zoltán hangsúlyozta: a törvény értelmében így végkielégítést egyáltalán nem kaphatott volna. Az önkormányzat főjegyzője később úgy nyilatkozott: a kabinetfőnök jutalmat kapott. "Valaki itt ködösít" - mondta az MSZP-s politikus. Jauernik István önkormányzati államtitkár válaszában elmondta: az önkormányzati döntések kizárólag törvényességi alapon vizsgálhatók felül. A jutalom lehet, hogy szabályos, "de erkölcsileg mindenképpen elítélendő", és hiteltelenné teszi azt a vezetőt, aki az önkormányzatok támogatása növelése mellett érvel - mondta. Szabó Zoltán úgy vélte, a jutalombotrány csak a jéghegy csúcsa. Emlékeztetett az önkormányzat balatoni ingatlanának kétes eladására, valamint a kínai és toszkánai "luxusutakra", melyeket az önkormányzat szerinte hivatalos kiküldetésnek álcázott.

Fidesz: milyen ország az, ahol semmit nem ér a miniszterelnök szava?
Szatmáry Kristóf (Fidesz) Bajnai Gordon miniszterelnök korábban tett ígéretének teljesüléséről kérdezett, mely szerint a nem kirívóan súlyos szabálysértések esetén a vállalatok először csak figyelmeztetésben részesülnének, s nem kapnának pénzügyi bírságot. A fideszes politikus az APEH és a VPOP vezetőitől érkezett levélre hivatkozva állította: az ígéret ellenére nem történt semmilyen változás a bírságolási gyakorlatban. Szatmáry Kristóf szerint ez azt bizonyítja, hogy nincs foganatja a miniszterelnök szavának, még az államigazgatáson belül sem. Katona Tamás pénzügyi államtitkár válaszában különbséget tett a tévedésből, jóhiszeműen elkövetett szabálysértések és a közterhek befizetésének elmulasztása között. Hangsúlyozta: az első esetben igenis megtörtént a változás - azaz olyankor először csak figyelmeztetik a cégeket -, a második esetben viszont nincs módosulás, de erre nem is vonatkozott a miniszterelnök ígérete.

Fidesz: milyen a közbiztonság helyzete Magyarországon?
Kontrát Károly (Fidesz) arról beszélt, hogy rendőrségi autókkal is szállítják az új típusú influenza elleni oltóanyagot. Mint mondta: mindamellett, hogy nincs elég rendőr az utcákon, és az emberek nem érzik biztonságban magukat, amellett a rendőröknek még oltóanyagot is kell szállítaniuk. Feltette a kérdést: ki fizeti a szállítás költségeit a rendőrségnek? Kiemelte azt is: a szocialista kormány nem ad elég pénzt a rendőrségnek, s egyebek mellett a túlórákat sem fizetik ki. Avarkeszi Dezső államtitkár nem válaszolt arra kérdésre, hogy igaz-e, hogy a rendőrségnek oltóanyagot is kell szállítania. Azt mondta, a rendőrség jól végzi a dolgát, és azt kérte, hogy a Fidesz támogassa a rendőrséget.

18:40
Fidesz: van felelőse a pénzügyminiszter nevében írt levélnek?
Bencsik János a pénzügyminiszter nevében írt levél után vitát kiváltó nyilatkozatáról kérdezett. Az a beosztott - akiről Oszkó Péter közleményében írt előző héten - valóban viseli a következményeket? Hogyan fordulhat elő, hogy az egyik kéz nem tudja, mit csinál a másik? - sorolta kérdéseit. Oszkó Péter tárcavezető azt mondta, hogy az eset végtelenül egyszerű, ezért kár lenne belőle botrányt csinálni. A tárca belső ügyrendjében előfordul, hogy egy levelet vagy a tárca vezetője, vagy az államtitkár ír alá, s ezek közül mindkettő a tárca állásfoglalásának tekintendő. Bencsik János szerint az ügyből maga a tárca vezetője csinált politikai ügyet azzal, hogy telefonált az internetes portálhoz. A jogállamba vetett bizalmat ásta alá a tárcavezető - mondta. Nagy összevisszaság uralkodik a közigazgatásban - tette hozzá. Oszkó Péter azt kérte a képviselő ne értse félre szándékosan a történteket.

KDNP: miért lengi körül titok az oltóanyagot gyártó céget?
Simicskó István arról beszélt, hogy az új típusú oltóanyagot gyártó cég 98 százalékos többségi tulajdonosának háttere ismeretlen, annyit tudni róla, hogy a világban több befektetésben vesz rész. Címén, Cipruson ingatlanközvetítő cég található. Ma kiderült, az NBH nem rendelkezik egyéb információval róla, így ténylegesen egy offshore cégről van szó. Ehhez a rejtélyes hátterű céghez viszont az adófizetők milliárdjai vándorolnak - hívta fel a figyelmet. Milyen információi vannak a kormánynak, miért nem osztja meg az emberekkel? A közbizalom miatt fontos volna, hogy ne titkolózzanak. Katona Tamás államtitkár kiemelte: kellő mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésre, a vakcina a megfelelő minősítéseket megkapta, s Európában az egyik legolcsóbb terméknek számít. Ez a lényeg - fogalmazott. A Fidesz-KDNP megpróbál politikai tőkét kovácsolni, ez sajnálatos. Az Omninvest Magyarországon bejegyzett cég, külföldi tulajdonosokkal, megfelelően működik, nincs adóhátraléka - tette hozzá.

MSZP: kifulladt-e az influenza elleni védőoltás körüli kampány?
"Mára kiderült, hogy a H1N1-vírus Magyarországon is nemcsak kommunikációs vagy virtuális, hanem valóságos járványt okoz" - kezdte a H1N1 védőoltás elleni kampány leállítását sürgető kérdését Kökény Mihály (MSZP). Az egészségpolitikus kiemelte: mára tíz haláleset és egyre több lélegeztetőgépre szoruló kismama jelzi, hogy valós veszélyről van szó. Hangsúlyozta: a betegség a biztonságos és hatékony magyar vakcinával igenis megelőzhető, és szerencsére egyre többen fogadják el a védőoltás melletti érveket. "Érthetetlen, hogy a Fidesz miért gyengíti a vakcina iránti bizalmat a gyártó cég tulajdonosi hátterével kapcsolatos zavaros összeesküvés-elméletekkel" - jelentette ki Kökény, hozzátéve, hogy az EU-ban késik a vakcina beadása, s az unió lakosságának eddig mindössze egy százaléka kapta meg a védőoltást. Ezzel szemben a magyar lakosságnál már 18 százalékos az átoltottsági arány - mutatott rá. Vojnik Mária egészségügyi államtitkár válaszában úgy fogalmazott: "remélem, kifullad ez az ostoba és nagyon káros kampány". Hangsúlyozta: minden rosszul megfogalmazott mondat visszaüthet a teljes lakosságra. Az államtitkár válaszában kiemelte: az Omninvest immár tíz éve biztonságosan, jó minőségben gyártja a szezonális influenza elleni védőoltást Magyarországon. "Minket irigyel a világ, mert itt a gyártókapacitás" - fogalmazott Vojnik. Úgy vélte, a lényeges dolog nem a cég tulajdonosi szerkezete, hanem az, hogy magyar szakemberek gyártják a vakcinát. Vojnik Mária beszámolt arról, hogy jelenleg a háziorvosoknál a kockázati csoportokban 65 százalékos az átoltottság, az egészségügyi dolgozók esetében 63,8 százalékos, míg a kritikus infrastruktúrában dolgozóknál 45,6 százalékos.

Fidesz: a tárca hozza nyilvánosságra a rektori fizetéseket
Pósán László (Fidesz) azt követelte az oktatási minisztériumtól: hozza nyilvánosságra a rektori fizetéseket, hiszen azok az adatvédelmi biztos állásfoglalása, valamint egy elsőfokú, bár még nem jogerős bírósági ítélet értelmében közérdekű adatnak számítanak. Emlékeztetett: a tárca és a rektorok az egyetemek autonómiájára való hivatkozással eddig megtagadták ezt. Pósán szerint a rektori jövedelmek az állami tulajdonú gazdasági társaságok vezetőinek fizetésével vetekszenek. Emlékeztetett: az egyik egyetem dolgozói hangot is adtak elégedetlenségüknek, amiért a napi működési nehézségek és elbocsátások ellenére a rektor kirívóan magas fizetést vihet haza. A fideszes politikus Arató Gergely államtitkárnak címezve kijelentette: "önök milliárdos nagyságrendű közpénz osztogatásával kilóra megvették a rektorokat". Arató Gergely államtitkár válaszában elmondta: az említett elsőfokú bíróság a Szent István Egyetemet kötelezte a fizetések nyilvánosságra hozatalára, a rektori konferenciának azonban nem dolga ez. Pósán viszontválaszában úgy vélte: nonszensz, hogy az egyetemeket egyesével kell rákényszeríteni arra, hogy hozzák nyilvánosságra az egyértelműen közérdekű adatokat. A fizetések mértékét az oktatási miniszter hagyja jóvá, így a tárca dolga lenne a közzététel is - hangsúlyozta. Arató Gergely erre azzal reagált, hogy a jogszabály értelmében az adatkezelő joga a nyilvánosságra hozatal, ez pedig az egyetem. Emlékeztetett arra is: a rektori fizetésekre az intézmények gazdasági tanácsa tesz javaslatot, a tárca ezt csupán jóváhagyja.

17:10
Fidesz: szocialista "ejtőernyősök" a gazdasági diplomáciában
Pelczné Gáll Ildikó a gazdasági szakdiplomaták kinevezését tette szóvá. A 2+2 évre választott prominens személyek között például Kóka János bizalmasa, vagy Molnár Lajos lánya, vagy a gazdasági tárca volt kommunikációs főosztályvezetője is szerepel - mondta. Miért most születtek ezek a döntések? Ki jelölte az érintetteket, s ezeket a rokoni szálakat nem tartja visszásnak a tárca vezetője? - kérdezte. Burány Sándor a gazdasági tárca államtitkára azt mondta, hogy a felszólalásból nem derült ki, azt a gyakorlatot kifogásolja-e a képviselő, hogy a választások előtti évben kerül sor a kinevezésre, vagy inkább azt, hogy kormányhoz közeli személyeket neveznek ki. Kiemelte: 2003-ban tiszta, átlátható pályázati rendszert vezettek be. A szakdiplomata személyére a miniszter tesz javaslatot a külügyi tárca vezetőjének a pályázatot követően. A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 193 igen, 148 nem és 5 tartózkodással igen.

Fidesz: káosz az oktatásban
Pánczél Károly arról beszélt, hogy a heti és havi gyakorisággal való változtatás betarthatatlanná teszi a törvényeket az oktatásban. A kormány úgy tárgyal és nyújt be javaslatot, hogy maga sem tudja, mi van benne. Eközben lényeges kérdésekkel, mint például a finanszírozás, nem foglalkoznak. Kifejtette: a közelmúltban a sokadik közoktatási törvénymódosítást nyújtották be szocialista képviselők. A szakképzési törvény napokban tervezett módosítását szintén kifogásolta, ahol a munkaügyi miniszter - mint mondta - "trükközött". A felsőoktatásban is több törvényjavaslatot nyújtottak be párhuzamosan. Ki a felelős ezért a káoszért, nívótlanságért? - kérdezte. Hiller István válaszában a kifogásolt törvényekről úgy nyilatkozott: a szakképzési törvény módosítását a szolgáltatók szabad áramlásáról szóló rendelkezések hazai jogrendbe illesztése tette indokolttá. A felsőoktatási törvényben a legfontosabb rendelkezésként a kutatóegyetem létrehozását említette, a vonatkozó egyeztetéseket pedig személyesen vezette - mondta a tárca vezetője. Az oktatási törvények az oktatás színvonalának emelését szolgálják - emelte ki a miniszter. A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 189 igen, 154 nem és 2 tartózkodással elfogadta.

Fidesz: miért nincs koherens vízgazdálkodási koncepció?
Balogh József azt kérdezte, hogy miért nem rendelkezik Magyarország koherens vízgazdálkodási koncepcióval, amellyel az aszálykárok megelőzhetők lehetnének. Idén a júniusi aszálykár 30-40 százalékos terménykiesést okozott - jegyezte meg. Közölte: a legfrissebb adatok szerint a klímaváltozás vízhiányt eredményez majd. A tárca vezetője úgy válaszolt: hosszú évek óta törekednek olyan gyakorlat kialakítására, amely nemcsak az árvíz elleni védekezést szolgálja, hanem a meglévő vízkészlettel való jó gazdálkodást is lehetővé teszi. Szabó Imre elmondta: jogszabályi háttérrel is igyekeznek támogatni az öntözést. A tárca vízgazdálkodási koncepciója szorosan igazodik az unió irányelveihez, eszerint 2015-ig kell jó állapotba hozni a felszíni és felszín alatti vizeket. A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament viszont 184 igen, 157 nem és 2 tartózkodással elfogadta.


16:50
Fidesz: "szocialista ejtőernyős" az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet élén
Pesti Imre (Fidesz) felszólalásában arról beszélt, hogy a H1N1 vírus okozta világjárvány minden idők leggyorsabban terjedő járványa. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország ugyan rendelkezik hazai gyártású oltóanyaggal, azonban szerinte amit a kormány az oltóanyag beszerzése és kiszállítása terén tett az botránynak is nevezhető. Ebben "soha el nem múló érdemeket szerzett az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetbe (EKI) pottyantott szocialista ejtőernyős, Kárpáti Zsuzsanna" - tette hozzá. Mint mondta, az intézet semmivel nem járult hozzá az oltóanyag tárolásához, elosztásához. Az országos intézményt tehát egy volt szocialista politikus vezeti, és ez az intézet ötszörös áron és lassan szállítja az új influenza elleni védőoltást. Feltette a kérdést az egészségügyi miniszternek: hogyan értékeli, hogy az intézet ötszörös áron és túl lassan szállítja az oltóanyagot a patikákba? Székely Tamás egészségügyi miniszter azt válaszolta: ma Magyarországon már beoltottak 1,8 millió embert, míg a világon eddig mindössze 70 millió embert oltottak be. A miniszter közölte azt is: nem igaz az, hogy az intézet ötszörös árréssel szállítana, hanem szavai szerint a nagykereskedők akartak drágábban szállítani, mint az EKI. A képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés 196 igen, 149 nem és két tartózkodás mellett viszont elfogadta azt.

Az MSZP a 2009-es ferencvárosi időközi országgyűlési képviselő-választás anomáliáiról
Pál Tibor szocialista politikus emlékeztetett arra: 2009 januárjában időközi országgyűlési képviselő-választás volt Ferencvárosban, ahol a kampány során gyanú merült fel, hogy az ajánlószelvények hibás adatokat tartalmaztak és az ajánlószelvények közül több is hamisítvány volt. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen nyomozást folytat, ami során az érintett állampolgároktól tanúvallomást kérnek. A kihallgatáson azt kérdezték, hogy eredeti vagy másolt ajánlószelvényt töltött-e ki az állampolgár, valamint azt is megkérdezték, hogy mely pártot támogatta szavazatával? Mint mondta, ezek alapján készül egy lista arról, hogy a választópolgárok kinek adták át ajánlószelvényüket. A szocialista politikus reményét fejezte ki, hogy ez a lista nem kerül nyilvánosságra. Kovács Tamás legfőbb ügyész azt válaszolta: a tanúk nevét, személyes adataikat rögzíteni kell, és ezeket a tanúvédelmi szabályok szerint zártan kezelik. Az ügyészség hivatalból intézkedett, hogy valamennyi tanú adatait zártan kezeljék - tette hozzá. Kijelentette: ha mégis nyilvánosságra kerülnének az adatok, akkor a jogsértésnek büntetőjogi következményei lesznek. A választ a szocialista képviselő elfogadta.

Fidesz: "pártkatona" a Magyar Nemzeti Galéria élén
Halász János (Fidesz) arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Galéria élére a kulturális miniszter egy "aktív szocialista pártkatonát" nevezett ki, Csák Ferencet, a Magyar Országos Levéltár élére pedig "egy megbízható régi elvtársat". Annak a véleményének is hangot adott, hogy az Országos Széchenyi Könyvtár vezetőjét jogsértő módon váltották le, és szavai szerint még sosem fordult elő, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum élére ne régészt választottak volna. Feltette a kérdést: miért jelent előnyt az MSZP tagsági könyv a nemzeti kulturális intézmények vezetői megbízásánál? Hiller István azt válaszolta: a Magyar Országos Levéltár főigazgatójának az eddigi főigazgató-helyettest nevezte ki, aki kitűnő nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, emellett pedig jó pályázatot írt. Közölte azt is: a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztja egyetlen szakmának sem "hűbérbirtoka", Csorba László pedig remek művelődéstörténész. Csák Ferencről pedig azt mondta a miniszter: kitűnő művészettörténész, aki több nyelven beszél, és tehetséges szakember. Az ellenzéki képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés többsége azonban 182 igen, 147 nem és tíz tartózkodás mellett elfogadta azt.

Fidesz: mi alapján választják ki a magyar diplomatákat a Külügyi Szolgálatba?
Balla Mihály fideszes képviselő azt kérdezte: mi alapján választják ki a magyar diplomatákat a Külügyi Szolgálatba? A Fidesz részéről jogos az, hogy tájékoztatást kér arról, mi alapján választják ki a diplomatákat - jelentette ki. Véleménye szerint a kormány nem készült fel arra, hogy a lisszaboni szerződés értelmében sikerrel vegye a tagállami működés újabb akadályait. Hozzátette: a külügyi szolgálatokban átlátható kiválasztási folyamatokra van szükség, és nem alakulhat ki "mutyizás" a különböző posztokért. Szabó Vilmos külügyi államtitkár azt válaszolta: nincs szó arról, hogy a pártkatonák vagy a szakértelem között kellene választani, mint mondta, visszautasítja a feltételezést is. Kijelentette: Magyarország felkészül a lisszaboni szerződés végrehajtására. Mint mondta, 2010 közepétől lehet megkezdeni a külügyi szolgálat létrehozását. A fideszes képviselő nem fogadta el a választ, a Ház 192 igen szavazat, 152 nem és két tartózkodás mellet azonban elfogadta azt.

16:40
 Ismét lekerült a napirendről a népszámlálási törvény  zárószavazása  
     Az MSZP kérésére hétfőn - a múlt héten történtekhez hasonlóan -  ismét lekerült az Országgyűlés napirendjéről a köztársasági elnök  által megfontolásra visszaküldött, a 2011. évi népszámlálásról szóló  előterjesztés zárószavazása.   
    A szocialisták a kérést azzal magyarázták, hogy még nem dőlt el:  a fogyatékosságról a népszámlálás keretein belül vagy más módon  készítenek felmérést.  
    Az Országgyűlés 354 igen, 4 ellenszavazattal és 1 tartózkodással  fogadta el az MSZP javaslatát.  
    A kormány egyeztetett a fogyatékos szervezetekkel és a szakmai  kérdésekben még mindig nem született meg a végső megoldás -  nyilatkozta a javaslat napirendről való levételét kezdeményező  szocialista frakció nevében Fogarasiné Deák Valéria képviselő az  MTI-nek.  

    Napirenden a rádiós frekvenciapályázatot vizsgáló parlamenti  bizottság és a kisebb parlament ügye  
    Kedden megkezdi az Országgyűlés a "Sláger és a Danubius rádiók  frekvenciájára kiírt ORTT-pályázat elbírálása során felmerült egyes  párkötődések és háttéralkuk szerepét vizsgáló bizottság  létrehozásáról" szóló javaslat általános vitáját, miután a parlament  szinte teljes egyetértéssel vette napirendre a szabad demokrata  kezdeményezést hétfőn.  
    A napirendre vételt 356 képviselő támogatta. Három KDNP-s  képviselő voksolt másként: Latorczai János és Rubovszky György  nemmel szavazott, Semjén Zsolt frakcióvezető pedig tartózkodott.  

    Napirenden a kisebb parlament  
    Napirendre került az SZDSZ-es és MDF-es képviselők által  benyújtott, a kisebb parlament alternatíváját felvázoló  előterjesztés részletes vitája is, amelyet kedden folytat majd le az  Országgyűlés. A javaslat három különböző lehetőséget vázol fel a  parlament létszámának 200 főre csökkentésére.  

    Hétfőn döntenek az ukrajnai magyar kisebbség helyzetéről szóló  politikai nyilatkozatról  
    A napirendi szavazásnál vita alakult ki a frakciók között az  Ukrajnáról szóló, a magyar kisebbség helyzete miatti aggodalmat  kifejező politikai nyilatkozat miatt, mert az eredetileg négypárti  indítvány házszabálytól eltéréssel történő tárgyalását az SZDSZ  mégsem támogatta.  
    Ettől függetlenül az Országgyűlés elfogadta, hogy még hétfőn  döntsenek a politikai nyilatkozatról.  
    A dokumentum rögzíti: az Országgyűlés úgy értékeli, hogy  Ukrajnában az országban élő, különböző nemzetiségű közösségek  kapcsolatainak megromlását idézhetik elő az etnikailag vegyes  lakosságú területeken kisebbségellenes hangulatot keltő események,  valamint az ukrán médiában egyre sűrűbben felbukkanó  kisebbségellenes megnyilvánulások.

15:10
Bajnai: nem lehet letérni az útról

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a jövő évi költségvetés jó az országnak, védelmet nyújt, egyensúly termet, megalapozza a tartós gyarapodást.
A kormányfő napirend előtt elmondott beszédében kiemelte: a 2010-es büdzsé a munkahelyek védelméről, a biztonságról és az adócsökkentésről szól. Megismételte, hogy a "költségvetés a fej költségvetése, de nem vádolható szívtelenséggel; csak a válsággal kemény, az állam támogatására szorulókkal szolidáris".
A jövő évi költségvetés a miniszterelnök szerint kijelöli azt az utat, amelyet "felrúgni a jövő elárulása volna".

Fidesz: Magyarország éllovas a munkanélküliség tekintetében
Magyarország éllovas a munkanélküliség tekintetében, az egyik legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta egész Európában és a szeptemberi infláció a legmagasabb volt az unióban - értékelte az ország helyzetét Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője Bajnai Gordon felszólalására reagálva. A frakcióvezető szerint a miniszterelnöki felszólalás házszabályellenes volt, mert napirenden szereplő kérdést érintett.

KDNP: kilátástalan adósságcsapdába került az ország
A KDNP szerint a szocialisták és liberálisok kormányzásának eredményeit nem látni, ellenben az ország kilátástalan adósságcsapdába került - közölte Hargitai János, a KDNP frakcióvezető-helyettese a miniszterelnök felszólalására reagálva.
A kereszténydemokrata politikus szerint a kormányzat megpróbálta az elmúlt években a legitimitást megvásárolni és "nyakló nélkül költekezett".
MSZP: a 2010-es költségvetés stabilitást hoz és növeli a versenyképességet
A 2010-es költségvetés a jövő költségvetése, mert stabilitást hoz Magyarországnak és növeli az ország versenyképességét - mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a miniszterelnök felszólalására reagálva.
Mint mondta, az ellenzék és a kormány két külön világban gondolkodik.

SZDSZ: a válságkezelés fontos állomása lesz a költségvetésről szóló szavazás
A válságkezelés hét hónappal ezelőtt elindult folyamatának fontos állomása lesz a költségvetésről szóló szavazás - jelentette ki Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a miniszterelnök felszólalására reagálva
Kiemelte: nem lehet már megmondani azt, hogy mi lett volna ha Bajnai Gordon és Oszkó Péter pénzügyminiszter nem csinálja végig a válságkezelést.

Bencsik János (Fidesz) a zöldberuházási rendszerről
Bencsik János (Fidesz) arról szólt, hogy az úgynevezett zöldberuházási rendszer évek óta nem állt fel teljes egészében, és a szakminiszter csak jövő tavaszra ígéri megvalósítását. Közben a Pénzügyminisztérium "ráült" a 29 milliárd forintnyi, szén-dioxid-kvótaértékesítésből származó bevételre, "és abból a költségvetési lyukakat foldozgatja" - tette hozzá.
Közölte: a kvótabevétel 29 milliárdjából legalább 50 ezer magyar háztartás végezhette volna el fűtéskorszerűsítéssel egybekötött lakásfelújítását.
Válaszában Szabó Imre környezetvédelmi miniszter azt mondta, Magyarország az egyetlen ország Közép-Európában, amelyik átlátható, jól működő zöldberuházási rendszerrel rendelkezik.

Szanyi Tibor (MSZP) Orbán szentpétervári útjáról
"Valamennyien ismerjük azt a magatartásformát, amikor egy-egy nagyhangú valaki fontos emberek társaságában mutatkozik, ezt a tényt valamilyen, többé-kevésbé hihető formában lehivatkozza, majd mindenféle remények által hajtva, arról győzködi a szűkebb-tágabb környezetét, hogy mi mindent intézett el, beszélt meg az adott magasságokkal" - fogalmazott Szanyi Tibor MSZP-s parlamenti képviselő, aki ezzel Orbán Viktor közelmúltbeli szentpétervári útjára utalt, ahol a Fidesz elnöke találkozott Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel.
Az MSZP-s politikus szerint az egész ország láthatja kárát, ha ezek a "képzelt riportok" külföldi szövegösszefüggésben születnek. Orbán Viktor "már többször nekifutott a semminek" - tette hozzá.
Szabó Vilmos külügyi államtitkár válaszában azt mondta, minden bizonnyal külön, négyszemközti találkozó nem történt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin között, de ha igen, "várjuk, hogy elnök úr erről majd adjon megerősítést".

A KDNP a gyermekszegénységről
Nagy Kálmán (KDNP) napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy a gyermekek szellemi fejlődése és az alultápláltság között nagyon egyenes összefüggés van. Ha egy kisgyermek nem táplálkozik megfelelően, remény sincs, hogy elérje azt a szellemi teljesítményt, amelyre egyébként genetikailag képes - tette hozzá.
Válaszában Korózs Lajos, a szociális tárca államtitkára kifejtette: jelenleg Magyarországon mintegy egymillió gyermek vesz részt a közétkeztetésben, amelyből kedvezményes étkeztetésben 370 ezer gyermek részesül.

Korábban:
A képviselők még november 3-án döntöttek a jövő évi büdzsé fő számairól, a bevételi főösszegét 12.662,680 milliárd forintban, a kiadási főösszegét 13.533,026 milliárd forintban, hiányt pedig 870.346,2 millió forintban állapították meg.

A jövő évi költségvetés 3,8 százalékos hiánycéllal számol, negyvenmilliárd forintot elvon a közösségi közlekedéstől, nagyságrendileg hetvenmilliárd forinttal csökkenti az önkormányzatok támogatását, ugyanakkor nem változik a gyermekétkeztetés jelenlegi mértéke és meglesz a fedezete annak, hogy az ötszázalékos általános forgalmi adókulcsba kerüljön a távhő.

Jövőre elindulhat és a jelenlegi tervek szerint három évig működhet az úgynevezett Kiút Program, közkeletű nevén a "szegények bankja".

Dönthetnek a Sólyom László köztársasági elnök által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött, a 2011-es népszámlálásról szóló törvényről. A zárószavazást egy héttel elhalasztották, mert arról az MSZP még a fogyatékos szervezetekkel egyeztetett, és ma dönti el, benyújtja-e a módosító indítványt, hogy már a 2011-es népszámláláson is rákérdezzenek a fogyatékosságra.

Sólyom László október 21-én küldte vissza az Országgyűlésnek megfontolásra a törvényt, mert nem értett egyet azzal, hogy nem gyűjtenének a termékenységre, az egészségi állapotra és fogyatékosságra, valamint a vallásra vonatkozó adatot, holott a korábbi, 2001-ben tartott népszavazáson valamennyi kérdéskör szerepelt.

A köztársasági elnök kifogásolta azt is, hogy a 2011-es népszámláláson csak a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás kérdése szerepelne, nem pedig általában a nemzetiség, függetlenül attól, hogy a személy kisebbségi vagy többségi nemzetiséghez tartozónak vallja magát.

A kormány által benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány részben orvosolná az államfő által felvetett problémákat, de továbbra sem szerepel az adatkörök között a vallás és az egészségi állapot.

Olvasóink írták

 • 6. uribe 2009. december 01. 14:30
  „"A munkaadók és a munkavállalók is 73 500 forintos minimálbért javasoltak 2010-re a jelenlegi 71 500 forint helyett, a javaslat 3,9 százalékos infláció mellett megőrzi a minimálbér reálértékét - hangzott el az Országos Érdekegyeztető Tanács keddi plenáris ülésén.

  Az eredeti álláspontokhoz viszonyítva a munkaadói oldal tűnik a tárgyalások nyertesének, mivel ők és a kormány csak az alsó kategóriákban növelt volna apróbbakat, míg a munkavállalók 80 000 forinttal kezdték az alkudozást, amitől távolinak látszik a 73 500 forint.

  A foglalkoztatókat tömörítő szervezetek azzal érveltek első sorban, hogy a minimálbér túlzott emelése súlyos elbocsátásokhoz vezetne, tehát hiába keresnének némileg többet ebben a kategóriában, arra leépítésekkel felelnének az állásadók.

  Parragh László szeptemberben azt mondta, hogy a gazdasági válságra való tekintettel fel kellene függeszteni a tervezett minimálbér-emelést. Úgy vélte, a vállalkozásoknak jobb lenne, ha a válság okozta nehéz helyzetben egyelőre maradna a jelenlegi 71 500 forintos minimálbér. Parragh szerint a garantált bérminimum és a szakmunkás minimálbér emelése sem időszerű, mert jelentős többletterheket róna a vállalkozásokra.

  November elejére a minimálbér-ajánlást 73 000 forintra emelte a munkaadói oldal, de a garantált bérminimumot a szakmunkásoknál nem emelte volna, "elfogadhatatlannak" nevezte azt. A munkavállalók képviselői ekkor 78 000 forintra tettek javaslatot.

  Álláspontjuk szerint a reálbér nem csökkenhet a legalacsonyabb keresettel rendelkezők körében. Érvelésük szerint ráadásul a minimális megélhetés költségei körülbelül 74 000 forint körül vannak egy hónapban, ezért javasoltak magasabb összeget."

  origo.hu

  Tényleg van mit ünnepelni elvtársak.”
 • 5. Gabika79 2009. december 01. 10:44
  „Na szóval akkor 2010ben is éhendöglünk,melónk sem lesz,teret adunk a sok külföldi szemétnek,jót teszünk külfölddel/tungsram,bezárták így mindenki a kínai meg a román izzót veszi mert ki a fax ad 1000 ft-ot egy et izzóra/cigányék élnek mint hal a vízben majd tovább.Kíváncsi lennék azért mi megy egy olyan szemétládában végig aki ezek után is a komcsikra szavaz majd.Egyvalamiért jó ez,mégpedig így az összes bank becsődöl majd a sok nemfizető ügyfele miatt amit abszolút nem sajnálok,fogadják el ők is a válságot ne csak a nép.Ma is telefonált valami behajtócégtől valaki pénzt követelt,mondom kérje attól aki tegnap igent nyomott a parlamentben és rábacctam a telefont,ha személyesen jön ki meg úgyse engedem be.Sokat tűr a magyar nép,még mindíg senki nem gondolkozott el egy fegyveres felkelésen?Hmm?”
 • 4. Primax 2009. december 01. 09:19
  „westwarrior #1 !
  " Ma dobta be a postás az MSZP kiadványát amiben arról tájékoztatnak,hogy milyen jól élek és jövőre mennyivel jobban fogok!!!" -írod.
  Nyugalom, hamarosan megkapod majd a felcsúti levelét is, na abban lesznek igazán a szép ígéretek.
  Az ember nem is tudja majd, hogy melyiket válassza.
  A bőség zavara...”
 • 3. mazsi 2009. december 01. 06:32
  „kedves westwarrior irjatok ki népszavazást arra is hogy ne kelljen fizetni se villanyt se gázt se vizet se telefont és akkor eljő a kánaán orbán és szekértolói ideolögiája nagy bukta lesz csak az abaj hogy üres és nem lesz enne semmi.....üdv mazsi ...”
 • 2. thurvj97 2009. november 30. 21:23
  „Győzött az ész a felelőtlenek fölött. Most ki fog nyílt levelet írni? Grosits,ha nem kapja meg a Prima primissima díjat?”
 • 1. westwarrior 2009. november 30. 11:15
  „Hurrá! Ma dobta be a postás az MSZP kiadványát amiben arról tájékoztatnak,hogy milyen jól élek és jövőre mennyivel jobban fogok!!! Lendvai "cenzor"Ildikó és Bajnai"válságkezelő"Gordon szerint csökkentik az adómat,a távhő áfá-ját,a TB-járulékomat! Soha ilyen jó nem volt a közbiztonság és soha nem fejlődött így az ország! Kicsit beárnyékolta örömömet a szintén kikézbesített gáz és elektromos számla!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ScienNet: Közel egymilliárdos adócsalás

Az ügyben eddig 960 millió forint adóhiányra derült fény, és azok is számíthatnak az APEH… Tovább olvasom