Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Nyugdíj: megy vagy marad? - A kisalfold.hu olvasói szavaztak

A kisalfold.hu szavazói nem foglaltak egyértelmű állást sem az állami sem a magánnyugdíj mellett: 51% itt, 49% ott.

Egy héttel ezelőtt azt kérdeztük olvasóinktól: Ön visszalép az állami nyugdíjba vagy marad a magánpénztárnál?

A kisalfold.hu-n 1394-en szavaztak.

A Megyek az államiba válaszlehetőségre 677-en voksoltak (49 százalék), míg a Maradok a magánpénztáramnál 717 szavazatot kapott (51 %).

A hétfői parlamenti szavazás váthatóan egyértelműbb lesz.

Dosszié

A kisalfold.hu-n megjelent magánnyugdíjjal kapcsolatos cikkei >>


Orbán Viktor szerint

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság érdekében kell átalakítani a nyugdíjrendszert. A Facebook-on vasárnap megjelent rövid videóüzenetében a miniszterelnök azt is közölte: nem lesz semmifajta nyugdíjadó, és a jövőben sem a nyugdíjbefizetésekből fizetik majd a folyó kiadásokat.

A kormányfő szombaton jelentette be, hogy "A miniszterelnök válaszol"-címmel sorozat indul saját Facebook-oldalán, amelynek keretében az emberek kérdéseire videóüzenetben felel majd.

Mint írta, az OVTV forgatócsoportja rendszeresen járja az országot, és lehetőséget ad az embereknek, hogy föltegyék az őket leginkább érdeklő aktuális kérdést az országban zajló változásokkal, a jövővel, a kormány munkájával kapcsolatban.

Az első videóüzenetben Orbán Viktor a nyugdíjrendszer átalakításáról beszélt. Azt hangoztatta; hogy a változtatás egyetlen oka az államadósság.

A miniszterelnök szerint a magyar nyugdíjrendszer korábbi átalakítása azt eredményezte, hogy "az ország a feje búbjáig eladósodott". Elmondta, óriási összeget kellett átutalni a magán-nyugdíjpénztárakba, ám a gazdaság eközben nem termelt ezzel arányos bevételt, így a mindenkori államvezetés óriási hiteleket vett fel.

Hozzátette: ez a hitel "adóssághegy formájában" nyomaszt bennünket és szinte lehetetlenné teszi az életünket.

A kormányfő szerint ha ez így ment volna tovább, az maga alá temette volna az egész gazdaságot, a gyerekeink jövőjét, a mi jelenünket, és a már nyugdíjban lévők nyugdíját is.

Orbán Viktor rámutatott: azért kellett beavatkozni, hogy ezt megakadályozzák.

Az átalakításokról szólva azt mondta: aki visszalép a magánnyugdíjrendszerből az állami rendszerbe és vesztesége volt, annak ezt a veszteséget az állam kompenzálja, "mintha el sem hagyta volna az állami rendszert".

Közölte azt is: akiknek hozamuk van, és január 31-ig visszalépnek, azok ezt a hozamot adómentesen kivehetik.

Elmondta, aki visszalép a magánnyugdíjrendszerből az állami nyugdíjrendszerbe, annak továbbra is lesz egyéni számlája. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy az egyéni számlavezetés csak a nyugdíjrendszerben jelent garanciát, a magánnyugdíjrendszerben nem. Az állami nyugdíjrendszerben az egyéni számlavezetés biztonságot, garanciát jelent, és egyúttal a befizetések nyomon követését is lehetővé teszik - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint az új rendszerben a nyugdíjasok hozzájutnak a nyugdíjukhoz, a nyugdíj előtt állók számíthatnak a nyugdíjrendszerre, és a fiatalok előtt kiszámítható, világos pálya áll majd, időskoruk biztonsága garantálva lesz.

A miniszterelnök azt kérte videóüzenetében az emberektől: bízzanak a kormányban, a parlament döntésében, mert ennek a gazdaságpolitikának az eredményeképpen Magyarország le tudja majd magáról rúgni az államadósságot.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. mackó71 2010. december 14. 14:32
  „Brumm
  Kérdezni szeretnék valamit. Ha nem lépek át az állami nyugdíjpénztárba, ámde a munkaadóm továbbra is fizeti utánam a 24%-os hozzájárulást, ami most már nem lesz járulék hanem adó lesz, akkor én valóban nem leszek jogosult az állami nyugdíjra?
  Azt is kérdezném, hogy ha ez így van akkor miféle szolidáris rendszer, aki fizet annak nem jár, aki nem fizet, mert nem dolgozik annyit mint én, annak meg igen? Most ez hogyan van? Hogyan értsem azt a szófordulatot, hogy én ezzel kiszerződöm az állami szolidáris rendszerből? az állampolgárságom az még megmarad? Szeretném, ha a kormány hívei közül valaki válaszolna nekem. Brumm”
 • 27. antikomcsi 2010. december 14. 09:01
  „Filtec
  A poén az hogy a visszalépéssel rövid távon mki jól jár mégis megy a hiszti. Aki nyert kiveheti, aki vesztett az állam kárpótolja.

  CsPeti
  Hosszú táv persze kérdés, de ezt a MNYP-nál se lehetett tudni. Sőt sztem kormánytól függetlenül az állami nyugdíj nagyobb garancia mint a MNYP. A kormányokat cserélheted az MNYP vezetőket nem, illetve átléphetsz másikba. De az állami vezetők elvileg érted dolgoznak, az MNYP vezetők pedig a tulajdonosaiknak és még véletlenül se érdekli őket a te pénzed csak a saját hasznuk.”
 • 26. Filtec 2010. december 13. 21:37
  „Én vissza fogok lépni az államiba.
  Kíváncsi leszek, hogy mennyi pénzt tudok majd kivenni?
  Szerintem többen meg fognak döbbenni, hogy >10 év alatt mekkora pénz "halmozódott" fel a MNYP-aknál.”
 • 25. CsPeti 2010. december 13. 21:26
  „Csetneky, ha valaki nem veri szét a várost, nem sz@rja rommá a Kossuth teret, az azért még véleménnyel bír....
  Azt a viccet meg, hogy az állam KEZELI !!! Hhm... Benny Hill.... :-D

  Antikomcsi, én a dolgok mai állása szerint 23 év múlva mennék nyugdíjba.... Hol lesz akkor a O.V?! Hol lesz a nyugdíjvédő szenátorasszony és városunk nagyja, (aki pislantás nélkül is tud olyan bornírtságokat mondani, hogy aki hallja, belevörösödik,) Sz.P?! No, meg hol lesz a nyugdíjam?
  Ugye, Te sem hiszed el, ha most valaki garantálja, hogy akkor majd az állam fizetni fog NORMÁLIS nyugdíjat? ( Még, ha olyan ember is garantálja, aki, ugye, még sosem hazudott... ( A nevét le sem merem már írni... hisz ráadásul erősebb, mint Chuck Norris!)

  Azt hiszem, itt most nincs jó megoldás, ha maradok, ha tudok (hisz oly jól kitalálták, hogy még véletlenül se tudjak maradni a manyupban), akkor is szívok, ha megyek, akkor is...”
 • 24. Csetneky 2010. december 13. 21:13
  „9. Józsi barát!

  Ezek szerint megpróbáltad! :)

  Különben az nagyon tetszett, amikor valamelyik híradóban láttan a nagy tüntetésről készült felvételeket. A hatalmas tömeg fele szemmel láthatóan már jelenleg is nyugdíjas volt, akiket aztán nagyon érdekelhet ez a dolog. Főleg azért, mert pontosan értik, miről is lenne szó. Összesen egy "tüntető" kiabált, az meg valami félcédulás Mszp-s politikus volt. Erről ennyit.
  Megmutattátok elvtársak rettentő erőtöket, össze is csinálja magát tőletek a kormány, az már biztos.:)”
 • 23. antikomcsi 2010. december 13. 21:00
  „Jó komcsi Primax! Miért tolvajok??
  Mert elvesznek a külföldi nemzetközi nagytőkétől egy kis fix nyereséget és Mo-nak nagyob önállósága lesz?
  - Aki visszalép és véletlen reálhozamot ért el a MNYP-a, akkor adómentesen kiveheti, amit ha marad nem tehet meg.
  - Akinek elcseszték a pénzét és visszalép kiegészítik az inflációt figyelembe véve a nyugdíjmegtakarításait. Ezt a kedves MNYP-ak sohase csinálták volna meg, üzleti kockázat.
  - Az államadósságot csökkentik illetve kevesebb új hitelt kell felvenni, mert nem a magáncégek tőzsdézik el a pénzt ( saját hasznukat besöpörve ), hanem az állam kezeli jóval kisebb költséggel.”
 • 22. antikomcsi 2010. december 13. 20:52
  „Helyesen:
  Elég gyík aki a magánban marad, mert ezzel azt hiszi hogy kibaszik a kormánnyal. Közben csak saját magával.”
 • 21. antikomcsi 2010. december 13. 20:51
  „Elég gyík aki az államiba marad, mert ezzel azt hiszi hogy kibaszik a kormánnyal. Közben csak saját magával.”
 • 20. Primax 2010. december 13. 20:48
  „Tolvajok.”
 • 19. egylány00 2010. december 13. 19:15
  „menni kell már kijelentette orbán másképp csődbe megy az ország....hahahahahahaha”
 • 18. mir 2010. december 13. 18:25
  „Mint ahogyan patriot és tsai fejenként több tucatszor nyomkodtak :)”
 • 17. tosa2 2010. december 13. 18:06
  „Emberek ! Egyáltalán bebizonyították már, hogy nincs pénze a magánnyugdíjpénztáraknak.?
  Kormányunk felröppentette a hírt, hogy baj lesz és sokan, így itt is egymásnak esnek az emberek.”
 • 16. Dwatson 2010. december 13. 17:43
  „A sosemhazudók még csak fél éve vannak kormányon de csak nyugdíjügyben háromszor hazudtak már legalább.
  Először meg akarták védeni a nyugdíjpénztárakat,azután 14 hónapig nem akarták megvédeni,azután megtámadták őket,mondván hogy rosszul gazdálkodtak,most meg Orbán beismerte hogy csak a pénz kell nekik.Egyszer kell adózni utána másszor nem,egyszer kapnak a rokkantak emelést másszor nem,stb.
  Mire kell a pénz?Kell pótolni a kiesett jövedéki adót(szesz),a kiesett luxusadót,újra kell indítani a veszteséges vasutat,fizetni kell a gazdagok adókedvezményeit,a leminősítések veszteségeit,stb.”
 • 15. rick_ 2010. december 13. 16:54
  „5. tosa2

  Nem ugrottam, csak épp indulnom kellett, és gyorsan odapöttyentettem még valamit :D

  Amúgy az ilyen szavazások valóban nem sokat mutatnak. Tekintve, hogy mindkét oldalon vannak hardcore szavazók, akik rendesen torzítják a maguk irányába az eredményt, miközben a valóban nagy tömegek körülbelül úgy vannak, mint orion1...

  Joci, te meg ne gyere ezzel az "egy gépről csak egyszer lehetett szavazni" szöveggel, mert ez még egy tizenkét éves aktívan internetező gyerek számára is felér egy sértéssel... :D :D”
 • 14. SPS 2010. december 13. 16:48
  „Én azért kíváncsi lennék az OTP vezér válaszára, hogy náluk biztonságban voltak-e a MNYP-i tagok befizetései.”
 • 13. AHA 2010. december 13. 16:10
  „orion1, mások is látják ezt, ezért vannak a demonstrációkon pár százan.”
 • 12. orion1 2010. december 13. 16:03
  „12 év alatt lett nekem 1Millió forintom. Ebből meddig leszek nyugdíjas, 1 évig? Lesz kb 3x ennyi mire nyugdíjba megyek, akkor 3 évig leszek boldog nyugdíjas? Én már évekkel ezelőtt mondtam, hogy nekem mint melósnak nem nyerő a magánnyugdíj pénztárság.”
 • 11. creat 2010. december 13. 15:47
  „Azt hiszem, most már túl kellene lépnünk azon, hogy itt a neten anyázunk! Össze kellene jönni és közösen föllépni, akár az utcára is menni. De ha már van ilyen csoportosulás, mondjátok, megyek én is!”
 • 10. creat 2010. december 13. 15:46
  „Patriot
  Én is szavaztam. A maradás mellett. Ennyivel csökkentsd Józsi érdemeit. :))))”
 • 9. gjozsi88 2010. december 13. 15:30
  „Egy gépről csak egyszer lehetett szavazni....!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákhitel: Már csak három nap

Már csak három munkanapjuk maradt azoknak, akik az idei szemeszterben nem igényeltek diákhitelt,… Tovább olvasom