Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Növekvő önkéntes nyugdíjpénztári vagyon

Tovább emelkedett az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon mértéke az önkéntes nyugdíjpénztáraknál; az átlagos megtakarítás mértéke immár 656 ezer forintot tesz ki.
Emellett a Stabilitás Pénztárszövetség által képviselt önkéntes nyugdíjpénztárak teljes vagyona is közel 60 milliárd forinttal bővült 2010 folyamán.

Az önkéntes nyugdíjpénztári befektetési teljesítmények az elmúlt másfél évben folyamatosan javultak, az egyéni megtakarítások összege folyamatosan növekedett, és az elmúlt évi folyamatok ismeretében bebizonyosodott, hogy nem a 2008. évi átmeneti veszteségekre visszavezetett bizalomvesztés a legfőbb oka az önkéntes nyugdíjpénztári tagság csökkenésének. Ebben sokkal inkább szerepe volt a válság háztartások jövedelmi helyzetére gyakorolt hatásának, ami egyrészt a tízéves várakozási idő leteltével a felhalmozott hozam, illetve tőke terhére teljesített kifizetésekre vonatkozó kérelmek számának növekedésével járt, másrészt e körben nőtt azok száma, akik megtakarításaik teljes likvidálása mellett döntöttek, figyelmen kívül hagyva a tőkerészre vonatkozó adójogszabályok következményeit a kifizetések összegére.

Annak ellenére, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári tagok száma körülbelül 2 százalékkal csökkent 2010 folyamán, a Stabilitás Pénztárszövetség tagjai a pénztári vagyon tekintetében bővülésről számolhatnak be éves szinten. A szövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztári vagyon 2009 végéhez képest közel 58,67 milliárd forinttal mutatott többet 2010 végén, azaz 764,3 milliárd forint helyett immáron 823 milliárdot érnek a tagok megtakarításai. Ez 7,7 százalékos növekedést jelez, egyben azt is jelenti, hogy a tagok létszámának csökkenése ellenére 10 százalékkal emelkedett az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon mértéke az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, ez immáron átlagosan 656 ezer forintot jelent. „Örvendetes, hogy az önkéntes pénztárak ilyen mértékben képesek voltak növelni a tagjaik által rájuk bízott hosszú távú nyugdíjcélú megtakarításainak összegét és reméljük, hogy a pénztárak jó teljesítménye tovább növeli a lakosság önkéntes nyugdíjpénztárakba vetett bizalmát" – mutatott rá Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke.

Annak ellenére, hogy az első három negyedévben az átlagkeresetek és a foglalkoztatottak számának csökkenésével negyedévről-negyedévre csökkent a tagdíjbefizetés mértéke, illetve nőtt a tagdíjat nem fizető pénztártagok száma, az egyébként historikusan nagyon erős utolsó negyedévre jellemző szezonális hatás mellett további szerény mértékű emelkedés volt a bevételekben. A Stabilitás önkéntes nyugdíjpénztárak 2010 utolsó negyedévi bevétele 25 424 072 forint volt, amely 0,7 százalékkal haladja meg az elmúlt év hasonló időszakának bevételi adatát.

A Stabilitás önkéntes nyugdíjpénztárak nagy számban tértek át az elmúlt években a választható portfóliós rendszerre, amely természetesen összefüggésben volt a magán ágban kötelezően bevezetett életciklus alapú befektetésekkel. Az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliókban csökkent a készpénz, a magyar állampapír állomány, ezzel párhuzamosan növekedett a befektetési jegyek és jelzáloglevelek súlya. A választható portfóliós rendszert üzemeltető pénztárak fedezeti portfóliójának súlyozott nettó átlaghozama 7,29 százalék volt, míg az „egyportfóliós" modellt alkalmazó pénztárak 7,11 százalékos súlyozott átlagos nettó hozamot értek el.

Olvasóink írták

  • 2. soproni 2011. április 19. 12:06
    „A januári hozamom 2 ft volt,a februári 13 egyik önkéntes nyugdíjpénztárban .A számla egyenlegem kevesebb a levont likviditási tartalék miatt ,mint a 4 hónap alatt befizetett összeg. A 3 évvel ezelőtt kivett hozamomból levontak több mint 30 ezret,ha nyugdíjkorhatár előtt venném ki a tőkét,akkor fizethetném az adót + a tb felé 8%-ot. Nem választanám többet ezt a megtakarítási formát,abban biztos vagyok.”
  • 1. pozdorja 2011. április 18. 16:57
    „Hát ez aztán a hír. Elárulom, hogy minden hónapban növekszik! Általában ugyanis a zemberek a fizetésükből teszik félre havonta...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érintőképernyős okostelefon-élmény a Sharp új MFP-jében

A Sharp új színes, A3-as, 36 lap/perces MFP-jét, az MX-3610N modellt az okostelefonokhoz hasonló… Tovább olvasom