Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Nőtt a Richter, csökkent a Magyar Telekom profitja

A távközlési cég nyeresége több mint 2 milliárddal csökkent az első negyedévben az egy évvel korábbi eredményhez képest. A Richternek viszont jól megy.
MT
A Magyar Telekom Nyrt. 13,018 milliárd forint nettó profitot ért el az első negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 15,167 milliárd forinttal, a csökkenés oka a 6 százalékkal alacsonyabb kamat- és adófizetés, illetve értékvesztés előtti eredmény (EBITDA) és a magasabb nyereségadó volt, amit csak részben ellensúlyozott a nettó pénzügyi költségek csökkenése.

A portfolio.hu által megkérdezett elemzők lényegében hasonló, 13,2 milliárd forint eredményt vártak.

A társaság konszolidált, csütörtökön közzétett nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült tőzsdei gyorsjelentése szerint a bevétel az első negyedévben 146,648 milliárd forint volt, ami 2,9 százalékkal több az egy évvel korábbi 142,507 milliárd forintnál.

A gyorsjelentés idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki elmondta, az első negyedéves eredmények kedvezőek a kiskereskedelmi piacon, a vezetékes hangügyfelek lemorzsolódása az elmúlt évben a felére csökkent. Az áram és földgáz szolgáltatási helyek száma nagy ütemben nő, egyre több ügyfél veszi igénybe az energiaszolgáltatásokra nyújtott kedvezményeket. Gyors ütemben emelkedik a vezetékes szélessávú, valamint tv-előfizetők köre, s a mobil piacon is kedvezőek a folyamatok. A bevételi struktúra változása azonban kedvezőtlenül hat a jövedelmezőségre, amit csak részben tudnak ellensúlyozni a költséggazdálkodási intézkedések.

Richter
A Richter Gedeon Nyrt. 16,61 milliárd forint adózott nyereséget ért el 2012 első negyedévében, 48,4 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában - közölte a társaság csütörtökön a nemzetközi számviteli szabvány (IFRS) szerinti konszolidált gyorsjelentésében.

A profit jobb lett az elemzői várakozásoknál. A portfolio.hu internetes portál által megkérdezett elemzők a bázisnál 9,1 százalékkal kisebb, 10,15 milliárd forint nettó nyereséget vártak az első negyedévre, a becslések azonban széles sávban, 7,1 és 14,5 milliárd forint között szóródtak.

A gyógyszergyár üzemi eredménye 15,35 milliárd forint lett, 50,1 százalékkal jobb az egy évvel korábbi bázisnál. A jelentős emelkedést a jelentés szerint a kedvező árfolyamalakulás és a vizsgált időszakban jelentkező két egyszeri mérföldkő bevétel okozta.

A csoport árbevétele 15,8 százalékkal 82,0 milliárd forintra nőtt az év első három hónapjában.

Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) az első negyedévben 899 forint volt, míg egy évvel korábban 600 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább gyengült a forint: már 290 felett az euró

Az eurót délután 4 órakor 290,24 forinton jegyezték, míg előző nap délután 287,50 forint volt az… Tovább olvasom