Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Nőtt a forint alapú hitelek súlya

Az idén júniusban tovább nőtt a háztartások által felvett forint alapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek új szerződéses összértéke.

Az új deviza alapú jelzáloggal fedezett lakáshitelek enyhe növekedést, a szabad felhasználású jelzáloghitelek pedig stagnálást mutattak - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

A háztartásoknak nyújtott forint alapú hitelek részaránya az újonnan folyósított hiteleken belül júniusban 86 százalék volt. A lakáshiteleken belül 81 százalék, a szabad felhasználású hiteleken belül 83 százalék, a személyi hiteleken belül pedig 98 százalék volt a forint alapú hitel.

Idén júniusban a háztartások által felvett új forint alapú lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója 10,5 százalék volt, 8 bázisponttal több mint egy hónappal korábban, de fél év alatt 145 bázisponttal, egy év alatt 462 bázisponttal csökkent. A csökkenés üteme meghaladta a jegybanki alapkamat mérséklődését, amely az első félévben 1 százalékponttal, egy év alatt pedig 4,25 százalékponttal lett alacsonyabb.

A júniusban kötött új forint alapú lakáshitel szerződések összege ismét megközelítette a 20 milliárd forintot, amire öt éve nem volt példa.
A svájci frank alapú lakáshitelek felvétele stagnált, alig 600 millió forintot tett ki júniusban, amivel harmadik hónapja maradt egy milliárd forint alatt, messze a 79 milliárd forintot megközelítő 2008. októberi csúcsértékétől.

Az átlagos hitelköltség júniusban 6,66 százalékos volt, 65 bázisponttal ugrott meg egy hónap alatt, miközben így is csak 37 bázisponttal volt magasabb a félévvel, és 72 bázisponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Eközben a svájci frank egy hónap alatt 4,9, az első félévben 12,4, egy év alatt pedig 10,2 százalékkal felértékelődött a forinthoz képest.

A forint és euró hitelek átlagos hitelköltség mutatói közötti különbség – az előző hónapok szűkülő tendenciáját megszakítva – a lakáscélú hitelek esetében 2,23 százalékpontra, és a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig 1,51 százalékpontra nőtt.

A forintban nyújtott fogyasztási hitelek átlagos hitelköltség mutatója júniusban ismét csökkent és 20,12 százalékos szintje 5,47 százalékponttal alacsonyabb, mint az elmúlt év végén volt, és 7,82 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A háztartások lekötött forintbetéteinek átlagos kamata egyedül júniusban 0,5 százalékponttal csökkent és majdnem két százalékponttal esett az első félévben. A lakossági betéti kamatok tavaly május óta folyamatos csökkenést mutatnak és egy év alatt majdnem 5,5 százalékponttal csökkentek.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. augusztus 02. 14:23
    „Már rég rá is tették a kezüket a "devizásodók" bank üzérek a családházakra vidéken! Persze értékesíteni nem képesek mert az idő le amortizálta és ősredők alakulnak ki a telkeken! Itt nem lehet érvényesíteni e rendtartást sem!Lassan már itt forgatják a Tarzan az őserdőben című új filmeket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetünk, fizetünk a hitelállomány mégis nő

Hiába fizetnek az adósok, a devizaárfolyamok emelkedésének hatására, a hitelállomány értéke 584,9… Tovább olvasom