Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Nő az éves termelés Győrben, nem gondolnak létszámleépítésre a Chiónál

Húsz év óta tavaly először volt veszteséges a Chio Magyarország Kft., a csökkenés a népegészségügyi termékadó eredménye.
Ennek ellenére létszámleépítést nem tervez a cég, sőt. A burgonyás ropi gyártásának Ausztriából Győrbe helyezésével idén kétezer tonnával nő a termelés.

Ősszel volt húszéves a Chio Magyarország Kft., a jubileum azonban negatív rekordot hozott: 19 nyereséges év után 2011-et 10 százalékos kereslet- és 5 százalékos bevételcsökkenéssel zárta a Győrben termelő, 11,5 milliárd forintos éves árbevételű cég – közölte Merkler Róbert ügyvezető igazgató.

– A gazdasági válság kirobbanása után, kétezer-kilencben és kétezer-tízben sem csökkent a snackpiac, lassan bár, de növekedett. Szeptemberben, a népegészségügyi termékadó (neta) bevezetése után pedig mintha betonfalnak rohant volna.

– Az az iparág, ami évről évre nagyobb növekedést produkált, mínuszba fordult. Húsz-harminc százalékos csökkenés állt be a fogyasztásban, s ez, az utolsó negyedévi eredmény okozott tízszázalékos volumencsökkenést éves szinten – mondta Merkler Róbert.

Az adó mértéke januártól tovább nőtt, a kilónként 200 forintos pluszterhet 250 forintra emelték, ami megjelenik a fogyasztói árban. Mivel a netát súly után fizetik a sós snacket gyártók, a Győrben is gyártott lisztes termékek ára emelkedett a legnagyobb mértékben. Ugyanakkora zacskó chips jóval könnyebb, mint a ropi vagy a perec, ezért a burgonyaszirom „csak" 70–90 forinttal kerül többe, mint tavaly ilyenkor, a sós pálcikákért pedig 30–40 százalékkal, mintegy 250 forinttal fizethetünk többet. – Ez sokkot okozott a fogyasztóknak, kikerekedett a szemük a boltban. De nem vagyunk pesszimisták, bízunk benne, hogy idén legalább stagnálást tudunk elérni. Előremenekülünk, az exportra való termelést igyekszünk növelni, az után ugyanis nem kell megfizetni az adót. Jobban kihasználjuk a győri gyár kapacitását. Ausztriából ide helyezték át a burgonyás ropi gyártását, ami azt jelenti, hogy tizenkétezer tonnáról tizennégyezerre nő az éves termelés Győrben. Így gondolnunk sem kell létszámleépítésre – közölte Merkler Róbert, aki év elején vette át a Chio Magyarország vezetését.A chipsadó néven ismertté vált neta miatt döntött úgy az anyacég, hogy a Győrbe tervezett gyártósort és csarnokot inkább Franciaországban építi meg – számoltunk be erről korábban (Kisalföld, 2011. 09. 28., Nem Győrben bővít a Chio). Ez a terv tehát füstbe ment, de a jövőben fejlődhet a győri gyár. „Nehezen viselik a német tulajdonosok a magyarországi bizonytalan üzleti környezetet, de még bizalommal állnak mögöttünk. Ha az IMF-fel az első negyedév végére sikerül megállapodnia a kormánynak, jobb eséllyel állunk sorba beruházásokért. Terveink vannak a győri gyárral, ennél többet egyelőre nem árulhatok el" – nyilatkozta az ügyvezető.

Olvasóink írták

 • 8. Agent 2012. március 24. 08:38
  „6, Hát, ZéZé minden, csak nem jobbikos, ezt tanúsíthatom:) Viszont, jelenleg is egy olyan országban tartózkodik, ahol bizony gyakorlatilag minden mellé chipset esznek, jómagam is jártam pár hete az USA-ban, hát, meglepett, hogy legyen bármi az ebéd, a chips ott van mellette, és tolják is befelé rendesen, a hatások pedig, nem kell elemeznem.”
 • 7. bojtár 2012. február 21. 09:51
  „6. pancser 2012.02.20. 22:33
  atya úr isten neked mennyit fizetnek ezért?”
 • 6. pancser 2012. február 20. 22:33
  „"Zézé" mint egy igazi jobbikos légy szíves tájékoztass bennünket hány kamion műanyagot vittek a gyárba, hogy chips legyen belőle!
  Ami meg az éhbért illeti, minden relatív, erről meg kéne kérdezni az északkeleti országrész lakóit. Aki itt nyavalyog... az ....”
 • 5. ZéZé 2012. február 18. 01:59
  „Ha csak annyit értünk el az egésszel, hogy az emberek ennyivel kevesebbet eszik ezt a műanyag kaját, akkor nagyon is megérte a döntés. Aki látott már olyan országot, ahol ez az egyik kedvenc étel, az tudja hogy (többek között) ezért van sok kövér ember. A chips helyett egyetek gyümölcsöt, zöldséget, vagy szinte bármelyik édesség jobb ennél....”
 • 4. narrator 2012. február 17. 17:12
  „Ha egy kiló csipsz(1000g) ára 250 Ft-tal emelkedett, egy zacskó(90g) ára hogyan emelkedhetett 90Ft-tal?
  22 Ft lenne reális.Tehát nem elég, hogy a csipszadót rajtunk hajtja be, még extraprofitot is bezsebel
  egy füst alatt.A birka magyar, meg majd úgyis a kormányt szidja.”
 • 3. festéktüsszentő 2012. február 16. 19:27
  „Hol vannak az észosztók?

  Gjózsi, Pancser, Madarász, hogy csak a vérprofikat említsem....

  Érdemes végigszaladni a hozzászólásokon....
  http://www.kisalfold.hu/gazdasag/chipsado_nem_epit_gyartosort_a_chio/2237919/

  eszük gában sincs elmenni, amíg éhbérét dolgoztathatnak. Persze habozzák egy kicsit a vizet, de azt csak a tömeg hergelésére szánják”
 • 2. agoston1754@freemail.hu 2012. február 16. 14:14
  „Köszönjük "rezidensek".”
 • 1. westi 2012. február 16. 12:16
  „Micsoda jó hír! Bár mindenki tudta,hogy nem is akart menni soha sehova!
  ha minden ilyen szuper akkor bizonyára terveik között az is szerepel,hogy a dolgozók bérét felemelik,hogy ne kelljen három műszak mellett 70 000 Ft-al hazamenni.Mert két éven keresztül semmilyen kompenzáció nem volt a cégnél!
  De ahogy látom már a bővítés szerepel a tervek között.Gondolom állami támogatásra nem pályázik Győr egyik legrosszabban fizető multija?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentősen csökkent a Nestlé tavalyi profitja

A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalatcsoportja, a svájci Nestlé csütörtökön azt közölte,… Tovább olvasom