Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Nézze meg mennyit fizet a gázért 2011-ben

Az elmúlt években megszokott és a legtöbbeknek súlyos fejfájást okozó januári gázáremelés ezúttal elmarad, a fogyasztók 57%-ánál egyáltalán nem lesz gázáremelkedés.

9%-uknál is csupán minimális, 0,7%-os százalékos növekedés várható januártól a bevezetésre váró sávos rendszernek köszönhetően – jelentette be a kormány döntését Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. A 2011. január 1-től életbe lépő rendszerrel a kormány célja garantálni, hogy a kevésbé tehetős rétegek, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok terhei ne emelkedjenek.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter emlékeztetett arra, hogy az előző kormány például 2002-ben azt ígérte, hogy nem lesz gázár-emelés, ennek ellenére 2010-ig 15 alkalommal változtatott a gáz árán. Az Orbán-kormány azonban ez év júliusától befagyasztotta a gáz- illetve áramárakat, így sem júliusban, sem október elején nem volt gázár-emelés, annak ellenére, hogy a szolgáltatók szerint 15-20 százalékos emelés lett volna indokolt. Sőt az új kormány egyik első intézkedése az volt, hogy ez év végéig garantálta a gáz és az áram hatósági árát.

Az anyagi teljesítőképességük határára sodródott lakossági- és kisfogyasztók nem terhelhetőek a végtelenségig a növekvő energiaárakkal. A kormányváltást követően a miniszterelnök ennek megfelelően utasította a nemzeti fejlesztési minisztert az ármoratórium azonnali bevezetésére, és az új árszabályozási rendszer kidolgozását segítő szolgáltatói tárgyalások megkezdésére. A tárgyalások során az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium érvényre juttatta a kormányzat célkitűzéseit, ennek eredménye a most bejelentésre kerülő új árszabályozási rendszer.

A nagycsaládosok gyermekenként további plusz 200 m3/év erejéig fogyaszthatnának a jelenlegi moratórium szerinti árakon.
A nagycsaládosok gyermekenként további plusz 200 m3/év erejéig fogyaszthatnának a jelenlegi moratórium szerinti árakon.


A számítások szerint a sávos áremelkedés a fogyasztási helyek kevesebb, mint felét érinti, a fogyasztási helyek 57 %-ánál nincs árváltozás, a fogyasztók 9%-nál is pusztán minimális, 0,7% áremelés várható januártól. Ebbe a két kategóriába (tehát a fogyasztók összesen 66%-ba) esik a nyugdíjasok és az átlagos lakást fenntartó magyar családok tetemes része. A többi fogyasztó esetében sem éri el sehol az árnövekedés a kétszámjegyű mértéket.

A kormány meglátása szerint feltétlenül szükséges a szociális biztonságot megerősítő, arányos árszabályozási rendszer bevezetése, melynek biztosítania kell, hogy az egyetemes szolgáltatási körben vételezőket indokolatlan költségekkel a szolgáltatók ne sújtsák. Ugyanakkor az új árszabályozásnak biztosítania kell a szolgáltatók részére a hosszú távú kiszámíthatóságot, az elismert költségek megtérülését és az elvárhatónál nem nagyobb profitot is. Ez minden piaci szereplő, és egyben a magyar gazdaság érdeke is, és ezeket a céljainkat a tárgyalások folyamán érvényre is juttattuk.

A 2011. január 1-től induló rendszer ismertetése során a miniszter kiemelte: a kormány 1200 m3 éves földgázfogyasztásig fenntartja az ármoratóriumot, azaz ebben a kategóriában egyáltalán nem lesz januárban gázáremelés.

Az 1200 m3/év felett mennyiségi kategóriáktól függően azonban eltérő mértékű áremelkedésre lehet majd számítani. Azok a háztartások, amelyek 1200-1500 m3 gázt fogyasztanak éves szinten, azoknak 0,7 %-os gázemelkedést fog jelenteni jövő évben, vagyis a fogyasztók 9%-át fogja érinteni.

Marad a gázár-kompenzáció 2011. június 30-ig

Egy éve még úgy tűnhetett, hogy ez év júniusában végleg elengedik a szociálisan legrászorultabbak kezét, a Bajnai-kormány ugyanis gyakorlatilag csak a kormányváltásig tervezte csak a gáz- és távhőártámogatás fenntartását. Az ú kormány azonban úgy döntött, hogy 2010 végéig biztosítja e szociális jellegű támogatáshoz a szükséges költségvetési forrást és nem szüntette meg. A kormány most ismét meghosszabbította e támogatási forma fenntartását 2010. június végéig.

A jövő évi költségvetésben több mint 20 milliárd forintot különített el erre a célra, ami a korábbi számítások szerint a szociális támogatás legalsó, a nyugdíjminimum (28 500 Ft) kétszeresénél kevesebb egy főre eső jövedelmű családok esetén mintegy 20 százalékos, a második, a nyugdíjminimum 2,5-szereséig terjedő sávban pedig körülbelül 7 százalékos árkedvezményt jelent.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. load 2010. december 02. 15:38
  „22. annobon
  Nem nézted meg a linket, amit bemásoltam a hsz-om végére.
  Az alábbi cikk, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal honlapján jelent meg sajtóhírként:

  Makói óriás gázmező - újabb negatív fejlemények!
  A Portfolio internetes portál beszámolója szerint nem zárult sikerrel a harmadik - és a mostani állapotok szerint utolsó - kőzetrepesztés a Földeák-1 kútnál. A gazdasági portál ezt a terület fejlesztésében érdekelt kanadai Falcon Oil & Gas közleményre hivatkozva közölte. A kutat átmenetileg lezárták.

  Mint arról korábban a Portfolio.hu is beszámolt, eddig már két hasonló műveletet hajtottak végre a makói árok e tesztelés alá vont kútjánál, mindkét esetben eredménytelen gázhozamot produkálva.
  A kanadai Falcon Oil&Gas Ltd 2008 áprilisában állapodott az amerikai Exonnal a tulajdonában lévő makói árokbeli bányászati telek 75%-nak, közel 750km2 közös kutatásáról. A megállapodáshoz pár nappal később csatlakozott a MOL is, így az érintett területben jelenleg 33.5-33.5%-kal rendelkezik az Exxon és a MOL, míg a maradék 33% a Falconé.
  Az Exxon már a második kőzetrepesztést követően fel szerette volna függeszteni a további kutatást, azonban a Falconnak végül sikerült meggyőznie az amerikai társaságot és a magyar MOL-t egy újabb, harmadik teszt véghezviteléről. A harmadik kísérlet 3,850 méteres mélységben történt, és sajnálatos módon hasonló eredménnyel zárult, mint az előző kettő.

  A 130 órás próba alatt az előzetes 560 köbméter/napos gázhozam 200 köbméterre esett, igaz a vele feltörő átlagos vízmennyiség is 540 köbméterről 50 köbméterre csökkent. A kén-hidrogén tartalom 50 ppm, míg a szén-dioxid aránya 10% körüli volt a tesztüzem során.

  Tekintettel arra, hogy e harmadik kőzetrepesztés sem hozott megfelelő találatot, az érintett cégek úgy döntöttek, hogy a kutat átmenetileg lezárják.


  Tehát sem az Exxon, sem a MOL nem akar tovább fúrni.
  Ennek a gázvagyonnak a felhozatala a jelenlegi technológiai lehetőségekkel nem gazdaságos.
  Olyan magasak a költségei, az inertgáz és a kénhidrogén tartalma, hogy nem érdemes vele foglalkozni.”
 • 22. annobon 2010. december 01. 17:48
  „21-hez: a kanadaiak mellett például az amerikai Exxon, a magyar MOL és mások is érdekeltek az ügyben. A próbafúrásokat ugyan ideiglenesen leállították, de fent említett olajkonszernek tuti meg fogják találni a módját a kitermelésnek...”
 • 21. load 2010. november 30. 17:17
  „19. annobon
  Egy másik témában írt kommentedet észrevételeztem az alábbiak szerint:
  "...a Makó mellett feltárt hatalmas gázkészletünket, amely 100 évre fedezné hazánk gázszükségletét,..."
  A kanadaiak elmentek, mert a "hatalmas gázkészlet" kitermelhetetlen.
  Ez egy tavalyi hír, de a legenda - a csodaszarvashoz hasonlóan - tovább él a magyar néplélekben.
  http://www.mbfh.hu/home/html/print.asp?msid=1&sid=0&hkl=309&lng=1”
 • 20. miracle 2010. november 24. 19:26
  „lumnitzernoverekhuga
  Azért ne minket cseszegess, te 5 hsz. után sem vetted észre a 710 meg az 1420 közötti különbséget, pedig az némileg látványosabb, mint a 2010 és 2011 esete.
  Már éppen akartam pedig írni, hogy a bojler+a gáztűzhely is elvisz napi 1m3-t, az máris évi 365.”
 • 19. annobon 2010. november 24. 14:49
  „"Vagys a PB nem feltétlenül jobb minőségű mint a vezetékes gáz! Csak más a fűtőértéke!" Olyan ez, minta Sportszelet (nem reklám helye, írhattam volna más csokit is), amelynek az ára nem változott az utóbbi évben, csak a hossza lett rövidebb 1 centivel! Az emberek jogosan várnának el magasabb fűtőértékű gázt a pénzükért cserébe. De mindegy a lényeg az, hogy a makói óriási gázkészletet ügyesen eladtuk a kanadaiaknak, mi meg vehetünk a ruszkiktól gázt cserébe.

  Idézet: "A Falcon Oil&Gas Ltd. magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj és Gázkutató Kft. megkapta a hosszú távra szóló kitermelési engedélyt - olvasható a távirati iroda jelentésében. A társaság a makói földgázkincs kitermelésére vonatkozó kérelmét 2006 októberében nyújtotta be - jelentette be a vállalat közleményében.
  A kitermelési engedélyt a magyar kormány a vállalat tavaly decemberi zárójelentésére alapozva adta meg. A TXM e jelentésben ismertette a Makói árok földgázkincsére vonatkozó adatokat, a kincs kitermelhetőségét.
  Száz évre elegendő gáz"”
 • 18. szocdem 2010. november 24. 11:45
  „17. Agaticsné 2010.11.24. 09:41

  "Kipróbáltuk: kávét főztünk pb gázzal és vezetékessel: pb-val 6 perc alatt, vezetékessel 14 perc alatt főtt ki a kávé."

  Arról hogy a vezetékes gáz fűtőértéke 9,5kw/m3 és ez mutatkozik meg a leadott energiján s. Nem mindegy hogy a másik égő miylen teljesítményű volt amivel a PB-t használtad (mert egyszerre egy gép mindkettő tipusú gáz elégetésére alkalmatlan!) Vagys a PB nem feltétlenül jobb minőségű mint a vezetékes gáz! Csak más a fűtőértéke!
  Szóval nem ebből kell tanuságot vonni! Aból hogy senki sem tudja pontosan, hogy a foylamatos önellenőrzéseknél hogyan keletkezhet a fogyasztónak fizetési háraéka - mert később rájönnek, hogy egy ideig magasabb fűtőértékű gázt szolgáltattak.
  Oylan ez, mintha Mariska nénihez kirohanna a tüzépes, és a kamrájában átválogatná a szenet, aztán azt mondaná hogy egy részéért fizessen többet, mert az "jobban ég".. attól fel lenne háborodva mindenki, ettől évek óta nincs senki kibukva...
  TAlán ez a helyzet kulcsa: érteni kellene hogy mi történik.”
 • 17. Agaticsné 2010. november 24. 09:41
  „A gázzal a legnagyobb probléma, hogy még áremelés nélkül is magasabb lett a gázszámla. Miért? Mert a minőségét rontották/rontják, de nagyon kedves tőlük, hogy csak kicsit emelnek az árán, ha már a kalóriáját 30-40%-kal lecsökkentették. Kipróbáltuk: kávét főztünk pb gázzal és vezetékessel: pb-val 6 perc alatt, vezetékessel 14 perc alatt főtt ki a kávé. Akkor most miről is beszélünk? NA mind1! Én már főzésre sem használom a gázt! Pellettel fűtök otthon és a vegyes kazánba meg néha eltüzelem a papír szemetemet. Így tavaly 120m2-t 130 ezerből kifűtöttem szeptembertől szeptemberig. Plusz ez csinálja a meleg vizet is, bár szerintem még olcsóbb volna ha lett volna pénzem napkollektorra is. Talán jövőre.”
 • 16. gallinaccia73 2010. november 24. 09:29
  „Épp most néztem meg: 180m2-t fűtűnk, körben-felül szigetelés, műanyag ablakok,melegvíz kollektorról: évi 3100 m3 gázfogyasztás.Mindemellett kétlem, hogy az évi 1500m3 lenne a "normális", biztos vagyok benne,hogy egy átlagos családi házat képtelenség kifűteni csak gázzal ennyiből.Nonszensz.Jó kis parasztvakító duma, hogy az emberek nagyrészének nem lesz emelés!”
 • 15. lumnitzernoverekhuga 2010. november 24. 09:07
  „Nyugodtan lehet(ett) volna írni, te hülye honnan tudod a 2011 novemberi gázóra állásodat....”
 • 14. lumnitzernoverekhuga 2010. november 24. 09:05
  „Elnézést, hogy bozoltam az idegeket!!!!
  1 éves fogyasztásom 1420m3 természetesen, honnan is tudhatnám a gázórám állását 2011 nov-ban!!
  De ez senkinek se szúrt szemet??? Bocsika, lényeg egy év fogyása ennyi...

  Tehát javítva 2009 ás 2010 novembere között!”
 • 13. alacska 2010. november 24. 08:49
  „lumnitzernoverekhuga - ez megfelel egy esti mesének 2 év alatt 1420m3 - szerintem nem mér a gázórája. Ez az abszolut lehetetlen egy 100m2-es háznál. Az enyém is 100m2 -igaz csak egyoldalolról és felülről van szigetelés, de ugyanúgy fűtés, melegvíz, főzés -sőt éjszaka a nappali 22fok 18-ra van visszavéve és mégis 3000m3 évente!!!
  A másik azt se hiszem el, hogy a lakosság 57%-a 1200m3-nél kevesebbet fogyasztott -igen melegvíz nélkül, kandallóval vagy ráfűtéssel, illetve egyedi konvektor fűtéssel / alkalmanként egy-egy helyiséget fűtenek/”
 • 12. lumnitzernoverekhuga 2010. november 24. 08:30
  „Most néztem meg mégegyszer a lejelntéseimet, mert már én is kételkedtem magamban, de tényleg annyi.

  Mikor építkeztünk, az kivitelező mondta , hogy hihetetlen alacsony lesz a gáz fogyasztás( a szigetelt téglaházhoz képest) én se akartam akkor hinni neki, de a 10 év mióta ebben a típusú házban lakunk őt igazolta.”
 • 11. tosa2 2010. november 24. 07:15
  „Én akkor sem hiszem el 22. hozzászólását, 4 oldalról fütenek ahol lakom, téglaház, cirko fűtés, 55 négyzetméter, 22 fok átlag, de 1700-2000 a fogyasztás.”
 • 10. mc 2010. november 24. 07:12
  „Szigetelt házunk van és az ablakok is megfelenek a tervezési követelményeknek úgy a tok, a védőgázzal töltött üvegezés, mint a beépítés tekintetében is.
  Ennek megfelelően ha bekapcsolom a gázkazánt, akkor úgy van meleg (22C)és használati melegvíz, meg főzünk napi szinten, hogy évente 2600 m3 termelünk vissza a szolgáltató rendszerébe, amiért semmit sem térít vissza, de képes és leszámlázza azt felénk.

  Ja és ha valaki kételkedik, akkor kijelentem, hogy nem hazudós fajta vagyok.”
 • 9. lumnitzernoverekhuga 2010. november 24. 05:40
  „Ja és se napelem, se kandalló.”
 • 8. lumnitzernoverekhuga 2010. november 24. 05:39
  „Kedves Kételkedők!
  Pedig annyi, a titok a szigetelés és a sokak álatal nem sokra tartott "papírház" elnevezésű amerika rendszerű faház.”
 • 7. miracle 2010. november 23. 22:51
  „karakter
  Azt nem mondták, hogy mekkora lesz a söralátét.
  Előfordulhat, hogy hordóhoz való, vagy kicsi ugyan, de csak hétrét összehajtogatva. Még rosszabb esetben egy 2 GB-os pendrive, tele.”
 • 6. miracle 2010. november 23. 22:49
  „lumnitzernoverekhuga
  Én erősen kétlem, hogy egy átlagos házat, amit átlagos pénzből építettek és tartanak fenn, éves szinten CSAK gázzal 710 m3-rel ki lehet elégíteni.
  Sőt egy nem annyira átlagost sem.
  Esetleg egy majdnem passzív házat, mellette napelemekkel, meg vegyestüzelésű kazánnal, de ugyebár ezek sincsenek ingyen.”
 • 5. karakter 2010. november 23. 20:54
  „Ej, a fene, de meg bonyolították. Nem lesz hozá elég egy söralátét, hogy kiszámoljam, mennyit fogok fizetni 2011-ben.”
 • 4. Powerarc 2010. november 23. 20:52
  „Meg azt is, hogy körbe van szigetelve nem?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz január 1-től? - 16%-os szja, új cafeteria elem

A 2011. januártól életbe lépő adócsökkentés nemcsak a munkabérre vonatkozik, hanem minden olyan… Tovább olvasom