Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Neten árulja a felesleges cuccait? Jobb, ha óvatos

Bár a közhiedelem úgy tartja, hogy az eladónak 600 ezer forintig semmilyen kötelezettsége nincs, ez nem teljesen igaz.
Már nemcsak a Vaterán, a Jófogáson vagy az OLX-en próbálnak az emberek megszabadulni használt holmijaiktól, hanem a Facebookon is tucatjával alakulnak a hasonló oldalak - írja az Origo.

Azzal kevesen vannak tisztában, hogy ezeket az oldalakat az adóhatóság is ismeri, sőt rendszeresen végez ott próbavásárlásokat is.

Míg a közhiedelemben az él, hogy hatszázezer forintig adómentes az így szerzett jövedelem, a gyakorlatban azonban ez nem teljesen van így, hiszen az áfát számon kérheti rajtunk a NAV.

Ennek az alapja a Kúria tavalyi jogegységi döntése, amely kimondta, hogy az áfaszabályokat azon magánszemélyekre is alkalmazni kell, akik üzletszerűen kereskednek az ingóságaikkal.

Hogy mi az üzletszerű kereskedelem?

"A lényeg a rendszeresség. Ha valaki el akar adni egy pár lyukas zoknit, akkor azt valószínűleg többször is meg kell hirdetnie ahhoz, hogy sikerrel járjon. A NAV revizorai ezt már tekinthetik úgy, hogy az illető rendszeresen hirdet, így vonatkozik rá az áfaszabály" - mondta az Origónak Angyal József okleveles adószakértő.

Az áfa befizetése általában csekély összeg, és iratokat sem kell mellékelni hozzá. Elfordulhat azonban, hogy a NAV behívja adó-ellenőrzési vizsgálatra. Ekkor már elkérhetik a részletes iratokat (nyugtákat, számlákat), ha pedig ezek nincsenek meg, akkor mulasztási bírságot róhatnak ki rá, ami akár a több százezer forintot is elérheti.

A szakértő azt ajánlja, hogy mindenki kérjen visszamenőlegesen adószámot, hiszen erre a törvény lehetőséget ad. Azt viszont kevesen tudják, hogy ezzel egyidejűleg alanyi adómentességet is lehet választani. Ha az eladó így tesz, akkor már az alanyi adómentes adószám birtokában nyújthatja be az önellenőrzést, így viszont 600 ezer forint alatt adómentes a kereskedés.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csődbe ment a Baobab Travel

A hatóság keddi helyszíni ellenőrzése meghiúsult az utazási irodánál, így a rendőrséget is bevonják,… Tovább olvasom