Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Nemzetközi adót javasol az ENSZ a fejlődő országok segélyezésére

Nemzetközi adót javasol egy csütörtökön közzétett ENSZ-jelentés a gazdasági válság miatt csökkenő fejlesztési segélyezés kiegészítésére.
A Gazdasági és szociális világjelentés 2012 című tanulmány rámutat, hogy tavaly első alkalommal nem nőtt, hanem csökkent a nemzetközi fejlesztési célokat szolgáló adományok reálértéke. A gazdasági válság miatt a kormányok kevesebbet áldoznak nemzetközi segélyezésre és nem teljesítik vállalásaikat.

A befizetett támogatások összege 167 milliárd dollárral maradt el a vállalt összegtől.

Kiegészítő és kiszámítható támogatásra van szükség az ENSZ millenniumi fejlesztési céljainak teljesülése érdekében és más globális kihívásokkal, így például az éghajlatváltozással szembeni sikeres fellépéshez - jelentik ki a tanulmány szerzői. "Habár a adományozóknak teljesíteniük kell vállalásaikat, ideje más fejlesztési forrásokat is keresni" - vélekedett a tanulmány vezető szerzője, Rob Vos.

Ilyen új források lehetnének összehangolt adók, amelyeket a széndioxid-kibocsátásra, a légi közlekedésre és a pénzügyi tranzakciókra vetnének ki. Ezeknek az adóknak gazdasági szempontból is van értelmük, mert ösztönzik a környezetkímélő gazdasági növekedést és csökkentik a pénzügyi piaci instabilitást - írták.

A szakértők számításai szerint összesen évi 400 milliárd dollár érhető el az általuk javasolt pénzügyi forrásokból. Széndioxid-adóból évente 250 milliárd gyűlne össze, ha tonnánként 25 dollárt fizetnének be a fejlett országok. Az EU-ban javasolt pénzügyi tranzakciós adó egy részét is el lehetne különíteni fejlesztési célokra, emellett a világ négy leggyakrabban használt devizanemére, az amerikai dollárra, az euróra, a japán jenre és az angol fontra kivetett 0,005 százalékos tranzakciós adó évi 40 milliárd euró bevételt eredményezne.

A tanulmány emellett megállapítja, hogy az elmúlt években egy sor innovatív kezdeményezés született - főként az egészségügy, ezen belül is a járványmegelőzés terén -, amelyek a források hatékonyabb felhasználását és becsatornázását tették lehetővé. Ugyanakkor a felhasznált források többnyire meglévő pénzalapokból származtak, és nem bővítették a segélyezés forrásait.

A 2000-ben meghirdetett millenniumi fejlesztési célok olyan területeken fogalmaznak meg célkitűzéseket 2015-re, mint a szegénység, az ivóvízhez és az alapfokú oktatáshoz való hozzáférés, a gyermekhalandóság csökkentése és a fenntartható gazdasági növekedés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az adószakértő szerint ˝egyetlen fillérrel sem jut több a munkahelyteremtésre˝

Látszatintézkedésnek nevezik az adócsomagot. Eddig is voltak kedvezmények. Tovább olvasom