Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Nemzeti stratégia nélkül nem megy

Az építőiparról, a lakásépítésről tartottak konferenciát hétfőn Győrben, az iparkamara szervezésében.

Szaló Péter, államtitkár-helyettes ismertette, hogy a Lipcsei Carta gondolatai hogyan épülnek be az uniós szakpolitikába. A fő szempont az energiahatékonyság és a megújuló energiafelhasználás elterjesztése.

Magyarország a településfejlesztési uniós forrásokat a városokban, városkörnyéken és megyei szinten is hasznosítani kívánja. A település fejlesztésnek a problémamegoldás eszközének kell lenni. Gyakorlatiasan kell szolgálni a versenyképességet – állította a helyettes államtitkár.

Egy tanácsadó iroda ügyvezetője friss országos felmérést ismertetett, amely valójában gyászjelentés a lakásépítésről. A konferencián elhangzott előadásokból és hozzászólásokból kitűnt, hogy az államnak határozott szerepet kellene vállalni ezen a terülten. Jó eszköz lenne, ha a „szocpol" támogatásként visszaadná az épülő lakás áfájának megfelelő összeget a családoknak. Ehhez kellene egy jó hitelkonstrukció állami kamattámogatással, vagy 4-5 százalékos kamathitel az építésre. Egy százalékos újjáépítési ráta kellene legalább, hogy ne négyszáz évig kelljen fenntartani a lakásokat – vélték az előadók.

Finta Sándor, Földi Péter, Gunther Zsolt és Váncza László nevével fémjelezhető Bérlakásépítés kódex készült, amelyből hasznos gondolatokat vehetnek át az önkormányzatok, ha lehetőségük van bérlakás fejlesztésre. Ez a kódex a Nemzeti bérlakás-építési stratégia alapja is lehetne. Változóban van a gondolkodás, nálunk is nő a bérlakások iránti igény, főleg a fiatalok körében. A stratégia hiánya a legnagyobb probléma, valamint az, hogy nincs államtitkári szintű képviselője ennek a területnek.
Kató Aladár a kamara ipari tagozati társelnöke összefoglalójában a fő problémát abban látta, hogy a magyarok nyolcvanhárom százalékának nincs megtakarítása. A lakásállomány elöregszik, messze elmaradunk Szlovákiától és Romániától is. Ha nincs forrás az embereknél, akkor az államnak lépni kell. 240 ezer ember dolgozik az építőiparban, jóval kevesebb, mint korábban. Az építések száma Magyarországon, ha így folytatódik, 2013-ban az 1921-ben tapasztalható legalacsonyabb szintre esik vissza. A résztvevők felajánlották minden szakmai segítségüket, például a lakasepitesert.hu tanulmányait is, hogy segítség az önkormányzatok tervezését, pályázatait.

Stratégia hiányában, legalább az információ átadása segítse a szükséges szinergiahatások létrejöttének esélyét.

Az előadók prezentációi a www.gymskik.hu címen az Ipari Tagozatnál megtekinthetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszáz forint felett az euró

Az euró jegyzése kora délután átmenetileg 300,05 forintra emelkedett a bankközi deviza… Tovább olvasom