Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Németországban háromévi csúcsra gyorsult az infláció

Németországban 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak szeptemberben, és 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt.
Németországban 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak szeptemberben, és 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt.

A német szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön megjelent, hazai módszerrel számított végleges adata hároméves csúcsot jelez: a most szeptemberinél nagyobb tizenkét havi inflációt - akkor 2,9 százalékosat - utoljára 2008. szeptemberben mértek. A végeredmény azonos a szeptember 28-án közölt előzetes becsléssel.

Előzőleg augusztusban átlagosan 2,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban. Az EU-szabvány szerint számolva szeptemberben 0,2 százalékos volt a havi, és 2,9 százalékos a tizenkét havi infláció. Az Európai Központi Bank célja legföljebb 2 százalékos tizenkét havi inflációt őrizni az euróövezetben. Németországban utoljára tavaly decemberben volt 2,0 százalék alatt a tizenkét havi drágulás, és idén csaknem folyamatosan gyorsult.

Tavaly 1,1 százalékos volt az évi átlagos infláció. A gyorsuló infláció miatt ismét szenved a reálbér Németországban, csakúgy, mint a válság kezdete előtti években. A harmadik negyedévi adatok még nem ismertek, de a második negyedévben az átlagbér reálértéke 1,9 százalékkal, az első negyedévben még 2,0 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

A német statisztikai hivatal a reálbér számításához a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak havi bruttó keresetét használja. Mivel azonban terjed az úgynevezett "atipikus" foglalkoztatás, a teljes bérköltségnél általában rosszabb a helyzet. Az összes foglalkoztatottnak kifizetett óránkénti bruttó bér a második negyedévben reálértékben 1,87 százalékkal, az első negyedévben 0,19 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Audi már az iskolában figyel a tehetségekre

Az Audi Hungaria öt éven át támogatja majd a kiválasztott tanulók tanulmányait. Tovább olvasom