Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Németh Lászlóné: nonprofit közműszolgáltatót hoz létre a kormány

Megkezdi az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtését a kormány, ehhez kapcsolódva nonprofit közműszolgáltatót hoz létre, a szükséges törvényt várhatóan az év végéig elfogadja az Országgyűlés - jelentette be Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter az MVM-csoport elmúlt négy évi eredményeit értékelő budapesti sajtótájékoztatón kedden.
Nem kíván változtatni a kormány a korábban meghatározott energiapolitikán, folytatják a megkezdett munkát - mondta Németh Lászlóné. Az elmúlt négy évet értékelve kiemelte a Főgáz kisebbségi részvénycsomagjának megvásárlását az RWE-től, illetve azt, hogy kormányzati felhatalmazással megkezdődhetnek a tárgyalások a többségi, önkormányzati részvénycsomag megvásárlásáról. Folytatódnak a tárgyalások az E.on három gázhálózati, illetve az ügyfélszolgálati társaságának megvételéről is.

A lakossági rezsicsökkentésre emlékeztetve Németh Lászlóné kitért arra is, hogy megkezdik az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtését. Ehhez kapcsolódva nonprofit közműszolgáltatót hoz létre a kormány, a szükséges közszolgáltatási törvényt várhatóan az idei év végéig elfogadja az Országgyűlés - mondta el a miniszter, kiemelve, hogy az ipari rezsicsökkentés segíti a nemzetgazdaság versenyképességének javítását.

A hazai energiaellátás biztonságához, az energiafüggetlenséghez, valamint az ipari rezsicsökkentés feltételeinek megteremtéséhez is különösen fontos a paksi atomerőmű bővítése. Az ezzel kapcsolatos hitelszerződést is az újonnan megalakuló parlament elé terjesztik - közölte Németh Lászlóné.

Megfogalmazása szerint az MVM-csoport a magyar gazdaság egyik stratégiai szereplője, amely komoly eredményeket ért el, és amelynek tevékenysége a következő időszakban is kiemelten fontos.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., illetve az MVM-csoport a korábbi veszteségforrások felszámolása után az elmúlt négy évben növekedési pályára állt. A társaság célja erős, nemzeti, regionálisan meghatározó integrált energiaipari vállalatcsoport felépítése - hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója.

Baji Csaba emlékeztetett: a társaságcsoport konszolidált árbevétele 2010-ben 557 milliárd forint volt, míg tavaly már 922 milliárd. Ebben az évben 1200 milliárd forintos árbevételt várnak. Az MVM-csoport az elmúlt négy évben különböző adónemekben 520 milliárd forinttal növelte az államháztartás bevételeit - emelte ki.

A társaságcsoporton belüli tagvállalatok sikeres tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy összességében stabil, nagyon jó évet zárhatott az MVM-csoport 2013-ban - mutatott rá.

Az elnök-vezérigazgató egyebek mellett beszélt arról, hogy a csoport tavaly működésének legnagyobb akvizícióját hajtotta végre az E.on magyarországi földgázüzletágának megvásárlásával. Az MVM-csoporton belül a földgázüzletág nyereséges, és a nemzetközi folyamatok alapján az üzletág felértékelődhet - közölte.

Baji Csaba a paksi atomerőmű bővítését az évszázad projektjének nevezte. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a kormányközi szerződésben szereplő 40 százalékos hazai beszállítói arány a teljes magyar gazdaság érdeke, elkezdték a hazai vállalkozások felkészítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A NAV különbséget tesz a szándékos adóelkerülő és a hibát vétő között

Az adóhatóság idén is figyelembe veszi, hogy az adózói kötelezettség megsértése mögött mi áll, szándékos adóelkerülés, vagy csak hiba. Tovább olvasom