Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Nem válik meg magyarországi leánybankjától a Raiffeisen

A Raiffeisen Bank International AG az utóbbi hetekben alaposan megvizsgálta a Raiffeisen Bank Zrt. megvételére kapott ajánlatokat.
A jelenlegi feltételek mellett a Raiffeisen Bank International AG nem válik meg magyarországi leánybankjától - közölte a bank szerdán.

A Raiffeisen Bank International AG közleménye szerint az utóbbi hetekben alaposan megvizsgálta a Raiffeisen Bank Zrt. megvételére kapott ajánlatokat, és a legutóbbi ajánlat után úgy határozott, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem válik meg magyarországi cégétől.

A Raiffeisen szerdai közleményében azt is jelzi: "alaptőkéjének átfogó megerősítését tervezi", hogy megfeleljen a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság által kidolgozott új Bázel III Keretrendszer követelményeinek. A Bázel III rendszer új szabályozási normákat és végrehajtási tervet tartalmaz a bankok tőkemegfelelésére és a likviditására vonatkozóan.

A Raiffeisen 2-2,25 milliárd euró közötti összeggel tervezi növelni tőketartalékát. A közlemény szerint az ehhez szükséges tranzakciók mivolta és pontos mérete a bank felügyelőbizottságának további döntésein, illetve a piaci kondíciókon múlik majd. A tőkeemeléshaz szükséges tranzakciókat valószínűleg a következő hat hónapban fogják végrehajtani.

Hozzáteszik, hogy ha szükséges, a Raiffeisen esetlegesen alárendelt tőkeinstrumentumok kibocsátására is hajlandó lesz a következő egy évben, hogy tőkeszerkezetét is tovább erősítse.

Korábban írtuk:

Osztrák bankokat venne a Széchenyi Kereskedelmi Bank

Az MNB még nem tud róla, hogy a Széchenyi Kereskedelmi Bank megvenné (1 euróért) a hitelállományával együtt a Raiffeisen Bank magyar leányvállalatát.

A Magyar Hírlap hétvégi számában azt írta: osztrák tulajdonú bankok kerülhetnek hamarosan hazai tulajdonba, az osztrák Raiffeisen magyar leánypénzintézetére már ajánlatot tett a magyar tulajdonban lévő Széchenyi Kereskedelmi Bank, és az osztrák Raiffeisen Bank International AG már vizsgálja az értékesítés lehetőségét.

A lap kormányzati forrásra hivatkozva azt is írta: úgy tudják, hogy az "Erste Bankra is vételi szándék születik", méghozzá - áttételesen - állami oldalról. 

Matolcsy megmondta

Matolcsy György jegybankelnök még decemberben azt mondta, hogy négy külföldi tulajdonú nagybank vonulhat ki Magyarországról a következő másfél évben.

Ezek a bankok nem hiteleznek, nem segítik a magyar gazdaságot. A megoldást részben a magyar tulajdonú kis- és középbankok szerepének erősítése jelenti, de az is elképzelhető, hogy új magyar bankok jönnek létre vagy veszik át a kivonuló nagybankok portfólióját.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) információi szerint egy-két banknál reális mérlegelési kategóriában van a Magyarországról való kivonulás - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy kérdésre válaszolva múlt pénteki sajtótájékoztatóján.

A Raiffeisen 2013 első félévét veszteséggel zárta

A Raiffeisen Bank Zrt. - a Raiffeisen Bank International AG magyarországi leánypénzintézete - a tavalyi első félévet 25,597 milliárd forint veszteséggel zárta, az előző év hasonló időszakában a veszteség 25,183 milliárd forint volt. 2013. június végén a bank mérlegfőösszege 1866,93 milliárd forintot tett ki, fél év alatt több mint 230 milliárd forinttal csökkent a 2012. december végi 2101,035 milliárd forintról.
1 eurót ajánlanak Raiffeisenért


A napi.hu értesülése szerint 1 euróért venné még az erős állami háttérrel rendelkező Széchenyi Bank a nála 100-szor nagyobb, ám meglehetősen gyenge fundamentumokkal rendelkező Raiffeisen Bankot.

A vételár nagysága arra enged következtetni, hogy a tranzakció az egész bankra vonatkozna, tehát nemcsak egyes eszközök, divíziók kerülnének értékesítésre, hanem átkerülhet a Széchenyi Bankhoz a meglehetősen rossz minőségű hitelállomány is.

A kockázatok és a súlyos problémák kezelése, a tőkepótlás egy sikeres tranzakció esetén állami feladattá válna, ami súlyos tehet is jelenthet a költségvetésnek, végső soron az adófizetőknek.

A portfolio.hu felmérése szerint a legnagyobb hazai bankok 2009-től 880 milliárd forintnyi tőkeemelést kaptak az anyabankjaiktól, ebből az osztrák anyától a Raiffeisen 137,6 milliárd forintot, az Erste pedig 226,5 milliárdot kapott.

Egyelőre nincs üzlet

A 444.hu úgy tudja, szerdán összehívták a magyar Raiffeisen Bank dolgozóit, és arról tájékoztatják őket, hogy az ügylet mégsem jött létre. Hogy ez pontosan mit jelent, elakadt az egész adásvételi folyamat vagy csak technikai akadályokba ütköztek, még nem tudni. Az biztos, hogy egyelőre nincs deal.
Ajánlatot kaptak


Az osztrák tulajdonú Raiffeisen Bank International AG kapott ajánlatot a magyar érdekeltségére vonatkozóan, a beérkezett ajánlatot a pénzintézet tanulmányozza - erősítette meg a bank novemberi közlését Ingrid Krenn-Ditz, a bank szóvivője az MTI-nek. Az ajánlatra vonatkozó értesülésekre azonban nem reagált.

A szóvivő semmilyen az ajánlatra vonatkozó értesülést nem cáfolt és nem erősített meg. Nem kívánt információt adni arról sem, hogy valós-e a Napi Gazdaság értesülése, miszerint a Raiffeisen International AG igazgatósága kedden döntene az ajánlatról. Ugyancsak nem kívánta közölni, hogy kitől érkezett ajánlat a Raiffeisen magyarországi leányvállalatának megvásárlására. "A bank kapott ajánlatot az ukrán érdekeltségére, és a magyar érdekeltségére is, ezeket tanulmányozzuk, többet azonban nem mondhatok" - fogalmazott.

Az MNB-t még nem keresték

A Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) eddig nem érkezett engedélykérelem a Raiffeisen magyarországi leánybankjának esetleges megvásárlásához kapcsolódóan.

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője az MTI érdeklődésére kedden közölte: a Magyar Nemzeti Banknak nincs tudomása az érintett kereskedelmi bankok kapcsán befolyásoló részesedésszerzésre (minősített befolyás megszerzésére) vagy állomány-átruházásra vonatkozó engedélykérelemről. Mindkét típusú lépéshez, értékesítési formához az MNB engedélyére volna szükség - tette hozzá.

Széchenyi Kereskedelmi Bank: sem megerősíteni, sem cáfolni...

A Széchenyi Kereskedelmi Bankban a magyar állam 49 százalékkal, a Töröcskei Istvánhoz köthető T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. 51 százalékkal rendelkezik.

Töröcskei István - aki az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója is - a Magyar Nemzet hétfői számában úgy nyilatkozott: miután folyamatban lévő ügyletekről a megállapodás aláírásáig nem szokás nyilatkozni, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja az ajánlattételről szóló értesülést.

Varga: A labda az osztrákoknál van

Varga Mihály szerint a Raiffeisen Bank eladásával kapcsolatban "az osztrák félnél van a labda", nekik kell dönteniük, hogy eladják-e a magyarországi leánybankot, vagy sem. A nemzetgazdasági miniszter erről az M1 Az este című műsorában beszélt kedden.

"Én azért arra még nagy tételben nem fogadnék, hogy ez a tranzakció be is fog következni" - jelentette ki a miniszter. Hozzátette, hogy ez a bank hosszú éveken keresztül nyereséget hozott a tulajdonosainak, és ha most átmenetileg el is gondolkodnak azon, hogy el kellene adni, az sem zárható ki, hogy a végén meggondolják magukat.

Varga Mihály nem erősítette meg azt a lapértesülést, hogy a kisebbségi állami tulajdonban lévő Széchenyi Kereskedelmi Bank ajánlatot tett a Raiffeisen magyarországi leánybankjára. Azt mondta, hogy a tárgyalásokat az érintettek tudnák megerősíteni.

Kifejtette ugyanakkor, hogy a magyar államnak, mint az említett kis bank kisebbségi tulajdonosának arra kell figyelnie, hogy az adófizetők pénze megfelelően hasznosuljon. Ha úgy látják, a magyar államnak nem érdeke az, hogy banki tranzakciókban vegyen részt, akkor határozottan ki kell fejteni ezt az álláspontot, és ki kell mondani, hogy ez nem támogatható. Hozzátette: "még nem tartunk itt".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terjeszkedik a Lidl

A német üzletlánc Szerbia 15 városában nyit kiskereskedelmi üzletet. Tovább olvasom