Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Nem okoz gondot az uniós szigorítás a kézműves élelmiszereknél

Az uniós jogszabály szigorítja a rákkeltő hatású policiklikus aromás szénhidrogének maximális határértékét, ez a kézműves előllítókna várhatón nem okoz majd problémát.
Minden közfogyasztásra szánt - így a kézműves - élelmiszert előállítókra is vonatkozik majd az élelmiszerek füstölésével kapcsolatos uniós rendelet, amelyet 2014 szeptemberétől kell alkalmazni - erősítette meg a Napi Gazdaságnak Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője.

Az uniós jogszabály szigorítja a rákkeltő hatású policiklikus aromás szénhidrogének élelmiszerekben megengedett maximális határértékét, a korábbi kilogrammonkénti 5 helyett 2 mikrogrammban állapítva meg azt.

Magyarországon az uniós rendelet átültetésével hatályát veszti az 1999 óta hatályos rendelet, a jelenlegi, kilogrammonkénti 1 mikrogrammos határ helyett pedig a kevésbé szigorú uniós érték lesz az irányadó - mondta a főosztályvezető a lapnak.

A minisztérium adatai szerint több mint tízezer olyan regisztrált kistermelő tevékenykedik az országban, akik a saját maguk által megtermelt alaptermékeket és az azokból kis mennyiségben előállított élelmiszereket közvetlenül értékesítik.

Gyaraky Zoltán szerint az itthoni kézművesélelmiszer-előállítóknál, illetve a hazai füstöléseknél várhatóan nem okoz problémát sem a jelenlegi, sem az új határérték betartása.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes pénzfelvét - A bankok is akarják a havi kettőt

A bankok célja, hogy a papíralapú manuális tranzakciókat az elektronikus, sokkal hatékonyabb… Tovább olvasom