Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Nem lesz új IMF hitelszerződés

Magyarország teljesíti a vállalt hiánycélt, de biztosan nem köt újabb kölcsönszerződést a Nemzetközi Valutaalappal (IMF-fel) - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a jövő évi három százalék alatti hiánycél mellett, de ehhez az idén és jövőre is szükség van a bankadóra. Matolcsy György szerint a pénzügyi szektort érintő elvonás 2012-es sorsa és mértéke attól függ, hogy addigra meglesz-e az egységes európai bankadó.

A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarországon akkor lesz 2,5-3 százalékos gazdasági növekedés, ha változik a nemzeti bank politikája is. A miniszter szerint a jegybanknak nem alapkamat-csökkentéssel, hanem kötvényvásárlási programmal kellene beszállnia a gazdaságélénkítésbe, ahogyan azt a világ vezető gazdaságainak jegybankjai tették.

Matolcsy György megerősítette: a szociális gázár-támogatást jövőre is fenntartja a kormány, és három lépcsőben bevezetik az egykulcsos jövedelemadó rendszert.

Olvasóink írták

 • 10. gjozsi88 2010. szeptember 26. 09:59
  „load!

  " Így megszabadultunk a költségvetési hiány növelésének IMF tilalmától, és visszanyertünk egy darab költségvetési szuverenitást."

  Ezzel az a baj, hogy nem csak az IMF miatt kell tartani a hiánycélt, hanem ez uniós elvárás is, mely az uniós források lehívhatóságának az alapja, ugyanis ez alapfeltétel, amely forrásokat a Széchenyi programban fel szeretnénk használni!”
 • 9. load 2010. szeptember 21. 23:19
  „6. b.ildi57
  Neked sem ártana utánanézni néhány dolognak.
  Ha idén az IMF nem segít Görögországnak, a görögök ma már a 70-es évek Albániájának a szintjén élnének.”
 • 8. load 2010. szeptember 21. 23:15
  „Orbán, az IMF-től való elszakadással növeli az államadósság finanszírozhatóságának kockázatát.
  Ha az IMF hazaküldése bölcs döntés volt a Fidesz megüdvözül.
  Bár a magyar adósságkockázati felár megugrott, és ez a valutahitelesek törlesztő részletein is meglátszik - hála az MNB magas valuta tartalékainak - közelébe sem kerültünk a fizetésképtelenségnek. Így megszabadultunk a költségvetési hiány növelésének IMF tilalmától, és visszanyertünk egy darab költségvetési szuverenitást.
  Ha a költségvetési hiány és a költségvetési szuverenitás növelésével egy olyan fenntartható növekedést lehet elindítani, amely a későbbi hiányt csökkenti, akkor megérte a rizikó. Ennek megvan a lehetősége. További adóreform, szociális támogatások, önkormányzati rendszer, egészségügy, közoktatás reformja kell hozzá és némi többlet pénz.
  Ha a kormány ilyesmikre készülne, akkor ennek most nem sok jelét látjuk. Valószínű a választások miatt.
  Ha a kormány ezeket a reformokat eltökélten és komolyan gondolná, az IMF biztosan belemenne a költségvetési lazításba, sőt még egy kis többletpénzt is adna hozzá. Cserébe elvárná, hogy megmagyarázzák neki a kormány minden további lépését. Ez persze korlátozná a népakaratot képviselő magyar kormány kétharmados hatalmát.
  Ha nem is könnyű, de össze lehet rakni egy olyan gondolatmenetet, hogy az IMF-fel való szakítás felelős lépés volt.
  Ha a kormány reformok sorára készül, és most jól gondolná azt, hogy az IMF beleszólása csak nehezítené ezek véghezvitelét, akkor érdemes lehet vállalni ezt a kockázatot. Az viszont látszik, hogy reformok nélkül jövőre nem reális a 3% alatti cél.
  A sok ,,ha" után egy utolsó:
  Ha van egyáltalán esély arra, hogy a kormány a mi érdekünkben szakított az IMF-fel, az október 3 után az - új költségvetés benyújtásakor - kiderül.
  Ehhez viszont legalább a politikai retorika szintjén fel kellene vállalni a reform szót, bármennyire is nehéz. Mert a befektetőket az IMF-nél is nehezebb lesz meggyőzni.”
 • 7. Goldmund 2010. szeptember 20. 12:18
  „Kicsit komikus azt hallgatni, hogy a 3%-os hiánycélt önként és dalolva (=IMF-kényszer nélkül) teljesíteni fogjuk, miközben választások előtt ennek az ellenkezőjét harsogták (és emiatt szidták Bajnait). Úgy látszik, megmondták Viktornak, hogy hiába ő a kiskakas Magyarországon, attól még a lapokat Brüsszelben osztják neki is.”
 • 6. b.ildi57 2010. szeptember 19. 19:06
  „az IMF-t pedig jobb ha kihagyják, mert az az ország amelyik teljesen behódolt az IMF-nek az teljesen tönkre ment,nézzetek utána”
 • 5. embertelen 2010. szeptember 19. 18:33
  „A fidesz hazudik, Matolcsyval és Varga Mihállyal az élen. Ők tudják a legjobban, hogy ha tényleg annyira rosszul áll az ország, akkor az IMF-et nem lehet kihagyni.”
 • 4. load 2010. szeptember 17. 23:06
  „1. hidas
  Ne aggódj, a befektetők már tudják, hogy őt nem kell komolyan venni!
  Nagyjából teljesen mindegy, hogy mit mond.”
 • 3. Primax 2010. szeptember 17. 22:48
  „Egy romhalmaz, csődtömeg, gazdaságilag nulla - és az államcsőd szélén tántorgó - ország cca. 100 nap alatt büszke és fejlődő, önálló és önmagát a piacról finanszírozni képes gazdasággá vált.
  Alig 100 nap alatt.
  Csoda történt, emberek ! ! !
  CSODA ! ! !”
 • 2. gjozsi88 2010. szeptember 17. 13:02
  „Most akkor már csak azt kell megmondani, hogy mikor hazudtak!
  Ajkkor amikor a kampányban romokban az ország, vagy most miután a stabil gazdasággal indokolják az IMF szükségtelenségét!
  Arról nem beszélve, hogy hónapokig arról volt szó, hogy nem engedjük, hogy az unió követelje a jövő évi 3%-os hiányt, most mégis azt akarjuk, miután brüsszelieknél volt látogatóban, de erről meg annyit tudunk, hogy kellene hozzá egy 3% os gazdasági növekedés, melynek az eszközei nincsenek hozzárendelve és emelett a gyenge forint és a banki hitelek visszafogása miatt összehoztak egy belső fogyasztás visszaesést is!
  Azért vannak itt kérdőjelek!
  Félő, hogy kontárok miatt, ez a kijelentés nem lesz igaz és IMF segítségre szorulunk és majd hallgathatjuk ,hogy a szocik miatt!”
 • 1. hidas 2010. szeptember 17. 11:40
  „Nem kellene állandóan nyilatkozgatni -főleg egymásnak ellentmondó dolgokat- mert a forint megint mélyrepülésbe kezd!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 százalék fölött nőttek a reálkeresetek

A reálkeresetek - a fogyasztói árak 5,4 százalékos növekedése mellett - az idén az első hét hónapban… Tovább olvasom