Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Nem lesz luxusadó - Hogyan adózunk jövőre és mi változik?

Az eredeti tervekkel ellentétben a családi járulékkedvezmény nem zárja ki a további személyi jövedelemadó kedvezmények igénybe vételét.
Adószakértők szerint az Országgyűlés által hétfőn este elfogadott 2014-es adócsomag kisebb változásokat hoz, mint a korábbi évek hasonló csomagjai.

A legtöbb fontos változás a családi adókedvezmény terén valósul meg Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója és Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere szerint is. Kalocsai Zsolt szerint szerint az adócsomag célja az üzleti környezet javítása, a gazdaság további fehérítése, a családi adózás kiszélesítése.

Mint írja, a szakmai szempontok figyelembevételével pozitív "meglepetésként" értékelhető, hogy a luxusadó nem szerepel az adócsomagban, a húságazat által várt kedvezményes általános forgalmi adót (áfa) pedig a szűk költségvetési mozgástér miatt csak korlátozottan vezetik be.

Az alacsonyabb kulcs csak azon termékekre fog vonatkozni, amelyek jellemzően nem a végső fogyasztáshoz kapcsolódnak. A vállalkozók számára alapvetően kedvező változásokat tartalmaz a 2014-es adócsomag elfogadott verziója is, és bár az igazán lényegi újdonságok elmaradtak, végül még így is 36 jogszabály módosul jövő év január 1-től - mutatott rá az RSM DTM elnök-vezérigazgatója.

A legtöbb fontos változás a családi adózás terén valósul meg Kalocsai Zsolt szerint. Ilyen például a családi adózás kiterjesztése - az egyéni egészségbiztosítási járulékból és a nyugdíjbiztosítási járulékból is levonhatóvá válik a személyi jövedelemadónál fel nem használt adókedvezmény -, vagy a családi járulékkedvezmény megosztásának lehetősége.

A szakértő kiemeli, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a családi járulékkedvezmény nem zárja ki a további személyi jövedelemadó kedvezmények igénybe vételét. Az szja-t érintő változások kapcsán eltérés az októberi javaslathoz képest, hogy mégsem lép hatályba a külföldi pénznemben megszerzett jövedelmek átszámításának újragondolása, melynek haszonélvezői az RSM DTM elnök-vezérigazgatója szerint a tőkejövedelmekkel rendelkezők lesznek.

A gazdaságot érintő kedvező változások között említi a tárgyi eszköz beruházásokat finanszírozó kölcsönökkel kapcsolatos adókedvezmény növelését, a szociális hozzájárulási adó módosítását, illetve azt a változást, amelynek értelmében áfás számla nélkül is elismert költségnek tekinthető a cégek által üzleti céllal igénybe vett éttermi szolgáltatás. Egyértelműen hátrányos intézkedés ugyanakkor, hogy a jövő évtől a filmalkotás és előadó-művészeti szervezetek támogatásához kapcsolódóan is bevezetik az úgynevezett kiegészítő támogatás rendszerét, amelynek hatására a vállalkozások által korábban élvezhető előny 75 százaléka eltűnik - teszi hozzá.

A 2014-es végleges adócsomagon a szakértő szerint annak a jelei is láthatók, hogy az októberi javaslat alapján kirajzolódó állami bevételkiesések veszélyét is figyelembe véve hajtottak végre néhány módosítást az elfogadott verzióban. A családi járulékkedvezmény rendszere jelenti az egyedüli jelentősebb, 55-60 milliárd forintnyi bevételkiesést, a sertéshús utáni fizetendő kedvezményes áfa várhatóan nem okoz lényegi hatást.

Az évközi látvány-csapatsport, majd e csomag keretében a filmalkotások- és előadó-művészeti szervezetek támogatásához kapcsolódóan bevezetett kiegészítő támogatás rendszere ugyanakkor várhatóan jelentősen csökkenteni fogja jövőre a 2012-ben még 52,2 milliárd forintra rúgó adókedvezmény igénybevételét az RSM DTM vezére szerint. Veszprémi István az MTI-nek kifejtette: a 2014. évi adótörvény-változások nem tartalmaznak nagy, strukturális változásokat, a könnyítések, a kedvezmények kibővítése és az egyszerűsítések hagsúlyosabbak a szigorításnál. Kiemelte, hogy a családi adókedvezmény kiszélesítése által sok olyan többgyermekes család tudja majd kihasználni a kedvezményeket, akik az elmúlt évben alacsony jövedelmük miatt nem tudtak ezzel a lehetőséggel élni. A csomag ezen túlmenően is tartogat egyszerűsítéseket és könnyítéseket, ugyanakkor tetten érhetők szigorítások is, főleg a jövedéki adóellenőrzés területén.

A bankok pedig egy új, egyszeri adóterhet kapnak: a 2013. december 31-vel megszűnő általános kockázati céltartalék összege után befizetendő 19 százalékos adót társasági adóként kell megfizetniük 2014. március 10-ig, még akkor is, ha veszteséges a társaság. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a zárószavazás előtt benyújtott módosító javaslat a számos jogtechnikai jellegű pontosításon túlmenően érdemi változásokat is tartalmazott. A Deloitte szakértője ezek közül kiemelte, hogy az szja utolsó körös módosítása érdemben befolyásolhatja a teljes életre szóló életbiztosítások adókötelezettségét. A társasági adóban is történtek változások az utolsó pillanatban, így például a film- és előadóművészetnél is bevezették a kiegészítő támogatás intézményét.

Az általános forgalmi adóban végrehajtott végső pontosítások előremutatóak, azzal, hogy az áfaalap utólagos módosulásának esetei közé bekerültek a szerződés módosulása, megszűnése mellé az érvénytelenség és a szerződés létre nem jöttének esetei is, gyakorlatilag már nem nagyon fordulhat elő olyan eset, hogy önellenőrizni kellene az adó(alap) utólagos csökkenésekor - emelte ki Veszprémi István.

Olvasóink írták

 • 10. Madarász 2013. november 20. 13:26
  „9. Inkább tavasszal nem kell rájuk szavazni...”
 • 9. andor47 2013. november 20. 11:54
  „A Fidesz soha nem volt a lakótelepi prolik pártja, soha nem is lesz. Ezt soha senki nem mondta. Minden párt a szavazótáborának kedvez. Ennyi, nem kell túlragozni.”
 • 8. load 2013. november 20. 11:26
  „7.Madarász
  "....csak nem szeretnének a mutyi partnereikkel fizettetni, sőt ők sem szeretnék befizetni."
  Arra is van megoldás:
  http://www.napi.hu/ado/kitalalt_egy_nav-ellenor_engedik_csalni_a_nagyokat.569063.html”
 • 7. Madarász 2013. november 20. 09:51
  „Bakker! Ezek azt sem tudják, hogy is működik az ÁFA... Teljesen mindegy, hogy mekkora az adókulcs a gyártónak, vagy a kereskedőnek, mert az ÁFÁ-t mindig felszámítják és levonják, annyit fizetnek be a költségvetésnek, amennyivel többet beszedtek a vevőktől annál, amit ők kifizettek a szállítóiknak, maga a cég egyetlen fillért sem fizet a saját pénzéből. Aki megfizeti az ÁFÁ-t, az egyedül a végfogyasztó, mert neki már nincs lehetősége a levonására.

  Ez az egész ÁFA mizéria egy totális öngól ebben a formában.

  A luxusadó nagyon is helyénvaló lenne, csak nem szeretnének a mutyi partnereikkel fizettetni, sőt ők sem szeretnék befizetni.”
 • 6. AnnaMeri 2013. november 20. 09:47
  „Nem a végső fogyasztási termékek áfájat "eszünk"? Ez, viszont, nem csökkentik...”
 • 5. Mankapunka 2013. november 20. 00:33
  „Jönnek a választások, ingyen lesz megint a BKV.”
 • 4. miracle 2013. november 19. 21:58
  „apokalipszis
  Művelődj, hogy miért is kéne a luxusadó a nyavajás 1-kulcsos adójuk mellé:
  http://index.hu/gazdasag/2013/11/19/ezt_tette_velunk_az_egykulcsos_szja/”
 • 3. apokalipszis 2013. november 19. 21:39
  „Azért "Fehérorosz rezsimben" egész nap netezni és a kormányt szidni nem rossz dolog igaz? ))Bruhahaha)))
  Túl jó sorotok van pubik...))”
 • 2. apokalipszis 2013. november 19. 21:09
  „Asszem volt luxusadó a cociknál (Bajnainál talán),1 ember fizette be a megyében ,ha jól emlékszem Sopronból.Bár lehet öregszem.))))
  Mennyivel jobban megérte ,mint a mostani nem lesz luxusadó!)))))))))”
 • 1. BJ.MÓVÁR 2013. november 19. 20:42
  „Nem lehet csodálkozni ,hogy nem lesz luxusadó! A kormány eddig is mindent megtett a kivételezetteknek /akiknek válság közepette jól megemelte fizetését,a szegényebb rétegek kárára/miért is venne vissza belőle??? Pedig már van pénz osztogatni,stadionokat építeni is !!! Pont ez a réteg vészelte volna át a válság éveit,mindenféle gond nélkül ,nem voltak rászorulva az 1 kulcsos adó segítségére!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: a térség leggyorsabban növekvő gazdasága a magyar lehet

Ehhez az kell, hogy a negyedik negyedévben is folytatni tudjuk azt a munkát, amit a harmadikban végeztünk. Tovább olvasom