Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Nem is marad szabim? A kevés szabadság tovább csökkenhet

A munkáltató évente hét nap szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni.

Mivel 23 éves vagyok, nekem 20 nap szabadságom van egész évre. Nem szoktam betegeskedni, de ne adj isten valamit elkapok és hiányzok annyit, hogy mondjuk elvesznek hét napot, akkor tizenhárom napom marad, de mivel a cég azt hiszem, tíz napommal rendelkezik, akkor összesen három napot vehetek ki egész évben akkor, amikor én akarom?

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint ha harmincnál több napot van a munkavállaló táppénzen, akkor az egész így töltött időszakra nem jár szabadság. Ennyivel arányosan csökken éves szabadságkerete.

Olvasónknak kora miatt csak a húsz nap alapszabadság jár évente, ez majd 25 éves korától emelkedik. Ha hosszabb ideig keresőképtelen lesz, akkor valóban csökkenhet az alapszabadsága. Azonban a munkáltató évente hét nap szabadságot – legfeljebb két részletben – a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. A munkavállalónak az erre vonatkozó igényét legalább 15 nappal a szabadság megkezdése előtt írásban kell jeleznie.

A tanácsadásban a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Potyondi Antal és Molnár Ákos válaszol olvasóink kérdéseire.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

363 forintra csökkent a benzin ára

Csökkentette bruttó 8 forinttal a 95-ös benzin és 6 forinttal a gázolaj literenkénti… Tovább olvasom