Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Nem fogy a TV és a fehérnemű se

Az elektronikai piac forgalma a tavalyi évhez képest 23,5 százalékos visszaesést könyvelhetett el, a fehéráru szegmens ennél jelentősen jobban teljesített.

Amíg élelmiszerre muszáj költeni, addig a tartós fogyasztási cikkek esetében erről nincsen szó. Mindez azonban érződik a kereslet visszaesésén is. A 2008 vége felé már csökkenést mutató tartós fogyasztási cikk piac visszaesése 2009-ben is folytatódott, március-áprilisban pedig már a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet nagymértékű zuhanásáról beszélhetünk az előző évekhez képest. Amíg az elektronikai piac forgalma a tavalyi évhez képest 23,5 százalékos visszaesést könyvelhetett el, addig a fehéráru szegmens ennél jelentősen jobban teljesített.

A világválság kirobbanása utáni teljes első év immáron véget ért. A fogyasztók a kirobbanást követő első pár hónapban még nem érezték meg ennek hatásait. A 2008 vége felé már csökkenést mutató tartós fogyasztási cikk piacon a kereslet drasztikusan nem esett vissza egészen 2009 márciusáig. A GfK Hungária Piackutató Intézet Kereskedelem és Technológia területének mérései szerint 2009. március-április volt az az időszak, amikor a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet nagymértékben zuhant az előző évekhez képest.„Amíg élelmiszerre muszáj költeni, addig a tartós fogyasztási cikkek nem tartoznak ebbe a körbe. Ez meg is látszott a kereslet visszaesésén. Ahogy az emberek saját magukon is elkezdték megérezni a változásokat, és elkezdődtek a sorozatos leépítések, elbocsátások, úgy esett vissza a forgalom is. A karácsonyi időszak, ahogyan azt vártuk megint csak elmaradt a 2008-as évi forgalomtól" – mondta el Sztupár Andrea, a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének country managere.

Az úgynevezett elektronikai piac forgalma, ahova a GfK Hungária által mért öt fő szektort soroljuk (szórakoztató elektronika, fotó, háztartási kis- és nagygépek, IT és nyomtatás) 2008-hoz képest 23,5 százalékos visszaesést könyvelhetett el tavaly.

A különböző szektorok azonban nem egyforma mértékben estek vissza. Leginkább a fotó majd a barnaáru és az IT forgalom csökkent. Mivel a visszaesés nem volt egyenlő minden szektorban – amely a GfK Hungária mérései szerint 244 milliárd forintot tett ki (a GfK Hungária által mért 50 termékcsoport forgalma) – így az említett szektorok súlya csökkent.

Annak ellenére, hogy ezekben a szegmensekben találhatóak a
leginnovatívabb, legtrendibb termékek – mint például az LCD és LED tv-k, digitális beltéri egységek, notebookok, netbookok, digitális- fényképezők és fotókeretek –2009-ben ezen szektorok forgalma esett vissza legnagyobb mértékben (több, mint 20 százalékkal), a fehéráruk csoportja pedig rela¬tíve kisebb csökkenést szenvedett el.

A háztartási kisgépek alkotta szektor érezte meg legkevésbé a válság hatásait. Itt darabszámban nagyobb volt a visszaesés (-13%), az átlagárak pedig kis mértékben növekedtek. Ennek okai az áfa emelésben, a no-name márkák enyhe csökkenésében, és az egyes termékcsoportok, mint például a konyhagépek, a kávéfőzők, és a vízforralók megerősödésében keresendők. A múlt évben a „personal care" azaz személyi termékek (hajápolás, borotvák, elektromos fogkefe) piaca erőteljesen csökkent.

A háztartási nagygépek piacán megnőtt a beépíthető készülékek súlya, mivel ez a piac csupán 6 százalékkal esett vissza, míg a szabadonálló piac 20 százalékos csökkenést szenvedett el. Eladott darabszám tekintetében viszont a nagygépek területén is 20 százalék feletti volt a visszaesés. A szárítógépek piaca volt az egyetlen 2009-ben, amelyik a megelőző évhez képest pozitív mutatókkal rendelkezik. Legnagyobb piaci súlya még mindig a mosó- és hűtőgépeknek van, amelyek e szektornak valamivel több mint felét teszik ki. Ez a két termék szinte mindegyik háztartásban megtalálható. Így itt egyértelműen a cserék következtében lehet piaci növekedés. A tavalyi évben egyébként egyes termékcsoportok esetében a vevők inkább elhalasztották a vásárlást vagy a mi¬nőségi cserét, más termékeknél pedig a közelmúltbeli piaci felfutás még nem hozta el a cserék szükségességét.

Olvasóink írták

 • 12. fióka 2010. március 30. 16:06
  „Én már plazmatévével fűttők az alsógatyát meg mindíg kifordítom így egy hétig jó lessz:)”
 • 11. 983 2010. március 30. 13:43
  „200 e, Bruttó! a tv meg nettó :) De nem baj, majd csökken még... mármint reméljük a tv :) Mióta bejöttek kb harmadolódott az áruk, nem? Lesz ez még elérhető mindenki számára, utána majd az is veri a falba a fejét aki most megvette. Amúgy nem tudom csak engem idegesített-e az utóbbi pár Karácsonykor, h ott csápoltak a hiteladók, h légyszi, légyszi vegyél hitelre plazmatv-t! A fogyasztási hitel a legnagyobb kamatozású, ráadásul mivel pár ezer Ft/hó, biztos sokan ráharaptak, mennyire "semmiség" a részlet, a végén meg csodálkoztak mennyit fizettek ki?

  Egyébként az élettartamuk ami számomra zavaró, régen elvárták a "megölhetetlen" dolgokat, most kitalálják mennyi ideig éri meg nekik, h funkcionáljon a gép, h utána újat kelljen venni. Szereltetni sokszor nem is éri már meg dolgokat, vagy nem is lehet. Egyszer jártam úgy villámkárnál, h a központi panel cucc-al adódott gond, ha azt kidobják irtó pénz. Nekem anno biztosításra ment, mondtam annyiból már tudnék újat is venni, a szerelő meg azt mondta ha a régi kütyüt összehozza is előjöhet rejtett hibája, vegyek újat. Persze azt neeeem leheeeeeeeeeet! Nem finanszíroznak jobb kütyüt, mert jól járok! Legyen meg a régi! Hát csak ezért szereltettem meg, különben kuka... meg e-hulladék, ami a végén beborít minket.

  Hamarosan "lefutottnak tekinthető" a plazma meg az LCD is, már láttam új "menő" technológiákat, utána majd megmarketingelik azokat, h mennyivel jobbak, és "marhára" szükséged van rájuk, úgyhogy csak szépen dobd ki a "régi vacakot"...”
 • 10. Jandex 2010. március 27. 05:31
  „9. hozzászólás Jandex

  Triumph?”
 • 9. Jandex 2010. március 26. 20:54
  „Trimph? Hááát?!
  Batic? Hát persze!:)))”
 • 8. Jandex 2010. március 26. 20:30
  „7. lacim6
  Már nincs hova rakni a sok plazmát,lcd-t,led-et a fehérneműtől!:)))”
 • 7. lacim6 2010. március 26. 19:25
  „Nem értem miért mikor 200e ft az átlagkereset és az utóbbi 8 évben emelkedett legtöbbet a fizetések és a nyugdíjak értéke és sokkal jobban élünk mint 8 éve.”
 • 6. Jandex 2010. március 26. 16:10
  „5. hozzászólás macskaszem
  Kéretik az ábrándozást befejezni!:))))”
 • 5. macskaszem 2010. március 26. 14:43
  „Lehet hogy javult a műszaki cikkek minősége azért vásárolnak kevesebbet.
  Bár ebben kételkedem.

  2. maradando
  A spórolás bajnoka vagy csak nehogy úgy menj ajtót nyitni! :-)”
 • 4. arrabonem 2010. március 26. 14:06
  „2.
  A késő éjszakai felnőtt műsorsávra gondolsz?”
 • 3. Mankapunka 2010. március 26. 11:43
  „Látom a 2 mester megjött!!!!!!!!!!!”
 • 2. maradando 2010. március 26. 11:13
  „Ha meztelenűl űlsz a Tv elé nem kajálod le a ruhádat ,mosni ,vasalni sen kell. Igy lehett takarékoskodni.:-)”
 • 1. Jandex 2010. március 26. 07:49
  „Adjanak "tangát" a Tv-re hátha jobban fogy!:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik a Siemens vezér

Távozik Szentkuti László a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatói székéből. Tovább olvasom