Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Neked mi a fontos a melóban? Fix fizetés? Kötetlen munkaidő?

A legfontosabb munkahelyválasztási szempontok között első helyen már nem a fizetés áll, hanem az egyértelmű munkahelyi elvárások.
A kiszámítható, fix fizetés, és az egyértelmű, világos elvárások a legfontosabb szempontok egy-egy munkahely megválasztásánál - derül ki az őszi HVG állásbörzén a résztvevők körében elvégzett felmérésből, amelynek eredményeit hétfőn juttatták el az MTI-nek.

Az október elején tartott kétnapos börzén 138 kiállító 3141 állásajánlata és több száz képzési ajánlata közül összesen közel 11.000 álláskereső válogatott a helyszínen.

Az állásbörze honlapján egészen november 15-ig lehet jelentkezni a meghirdetett állásokra. Az állásbörze látogatói között keresettek voltak a mérnökök - a cégek 64 százaléka kínált nekik állást - és az informatikusok (csaknem minden második cégnek volt nekik szóló ajánlata), de könnyen találhattak maguknak ajánlatot a több nyelven magabiztosan beszélő álláskeresők is. A közel 1000 kitöltő válaszai alapján készült felmérésből kiderül, hogy a legfontosabb munkahelyválasztási szempontok között első helyen már nem a fizetés áll, hanem az egyértelmű munkahelyi elvárások (a maximálisan adható 5 pontból 4,58 pont az átlag, a kiszámítható fizetés pedig 4,53 pontot kapott átlagosan).

Fontos szerephez jutott a munka és a magánélet egyensúlyának biztosítása is (4,47). A fontossági sorrendben előkelő szerepet kapott a tapasztalatszerzés lehetősége (4,29) és a vállalati és személyes értékek egyezősége (4,24) is.

A két legkevésbé fontos szempont a munkahely megválasztásánál 3,19 ponttal a kötetlen munkaidő, és 3,35 ponttal a vezetői felelősségvállalás lehetősége. Az állásbörzén részt vevők 20 százaléka kevesebb mint egy hónapja, fele pedig egy-három hónapja keres állást, egy évnél hosszabb ideje csak az érdeklődők körülbelül 10 százaléka keres munkát.

Illusztráció
Illusztráció


A kérdőív eredményeiből kitűnik, a jelenleg is dolgozók 42 százaléka munkájával, 59 százaléka fizetésével elégedetlen. Az elégedetlen munkavállalók ugyanakkor nem félnek váltani, a válaszadók közel 35 százaléka jelenleg is dolgozik, és közben már a továbblépésen gondolkodik.

A munkahelyváltás okai közt is egyre fontosabb szerepet kapott a szakmai továbblépés (14,78 százalék), de az anyagiak is hasonló mértékben hangsúlyosak (13,35 százalék) akkor, amikor egy alkalmazott váltáson gondolkodik. Azoknak a résztvevők, akik jelenleg is dolgoznak, átlagosan valamivel több mint 144.000 forint felett van a havi nettó fizetésük, az ezen felüli cafetéria juttatások átlagos havi nettó összege pedig csaknem 17.000 forint, de a munkavállalók 43,76 százaléka egyáltalán nem kap béren kívüli juttatást a fizetésén túl.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. knifemaster 2011. november 01. 09:13
  „10. anyádafatelepen 2011.10.25. 10:04

  A cinizmus felismeréséhez kell egy jó adag IQ.”
 • 23. gondolat1234 2011. október 25. 22:44
  „"Amit nem lehet időre befejezni, ott mindig a főnök a hibás (vagy kevés ember van a feladathoz, vagy alkalmatlanokkal veszi magát körül, de leginkább rosszul szervezi a munkát). Vagy kapzsi."

  Kedves miracle !
  1. Vannak olyan feladatok mondjuk változtatások egy rendszerben, amit nem lehet rendes munkaidőben elvégezni, mert a munkások a gépet használják és ha te rajta dolgozol, akkor az csakis leállással lehetséges, ezért csak munkaidőn kívül lehet dolgozni.
  2. Van készenlét is, amikor mondjuk a rendszer meghibásodása miatt behívnak dolgozni munka után és az szinétn túlóra.
  Akkor te most miről beszélsz ?”
 • 22. mais 2011. október 25. 18:19
  „Mindkettő ... :)”
 • 21. Anikó69 2011. október 25. 15:09
  „A legfontosabb hogy legyen munkahelye az embernek.A többi már csak apróság.”
 • 20. Lobbo71 2011. október 25. 14:58
  „19. bojtár: értem, tehát neked mindegy, hogy 143ezer vagy 182ezer forintot keresel... :-))”
 • 19. bojtár 2011. október 25. 13:58
  „15. Lobbo71 2011.10.25. 12:12
  1.ember szerinted a kisalföld miből linkel????
  2.köztudott,hogy az országban az ilyen felmérések messze van a valóságtól ergó ha ez a New York Times-ban jelenik meg ott is a ezt olvasod hisz a média egy kézben van.
  3.Ebből adódóan a lényeg nem a számokon van,de gondolom nagykorú létedre erre már rájöttél.
  De cáfolj meg!”
 • 18. soproni 2011. október 25. 13:39
  „A kötetlen munkaidő Sopronban sok helyen annyit jelent,hogy az alkalmazottakat bármikor lehet ugrasztani ,ha a tulaj úgy gondolja.(vendéglátás)Jelenti azt is,ha a főnök úgy véli sok a dolgozó és kevés a forgalom,akkor simán hazaküldi őket akkor is,ha már munkába álltak és természetesen nincs fizetve a napjuk .(olcsó ruházati boltok)Tudok példát arra is,hogy a január,február hónapokban a maszek ruhaboltos elküldte egy hét fizetetlenre a dolgozóit,miközben panaszkodott,hogy rosszul megy a bolt.Pedig az alkalmazottak után sem fizet sokat,mert akiket bejelent azok mind csak "4 órásak".(Pár héttel később egzotikus nyaralásra utazott ) Amikor én voltam gyerek,a szüleimnek mindig volt idejük rám ,vasárnap délben mindig 4-en ültünk az asztalnál ,nem kergettek el ingerülten,hogy fáradtak.Nekik még elég volt napi 8 órát dolgozniuk ahhoz,hogy megéljünk és talán ez az oka annak,hogy tudom,mit jelent a család és a szeretet.”
 • 17. miracle 2011. október 25. 13:37
  „A jogalkotók is bőven felelősek. Az egész túlóra intézményét rég el kellett volna törölni. Most is meg van húzva egy határvonal (évi +250 óra), ennek +0 órának kéne lennie. Az olvasásban és értelmezésben ugyanis csak addig jutnak a munkáltatók, hogy van a túlóra, mint olyan, aztán az kit érdekel, hogy mennyi, meg milyen szabályokkal.
  Amit nem lehet időre befejezni, ott mindig a főnök a hibás (vagy kevés ember van a feladathoz, vagy alkalmatlanokkal veszi magát körül, de leginkább rosszul szervezi a munkát). Vagy kapzsi.”
 • 16. Goldmund 2011. október 25. 12:57
  „"Az állásbörze látogatói között keresettek voltak a mérnökök ............ de könnyen találhattak maguknak ajánlatot a több nyelven magabiztosan beszélő álláskeresők is."

  Szokásos ostoba szövegelés. Ez a mondat azt sugállja, mintha bárki, aki több nyelvet jól beszél, akkor is könnyen talál állást, ha semmi egyébhez sem ért.
  Ehhez képest a valóság az, hogy a nyelvtudás ma már olyan alap, mint a számítógépes tudás vagy a jogosítvány. Szinte bármelyik munkahelyen szükség lehet rá, tehát nem előny, hanem a hiánya kizáró ok!

  Még egy adalék! Nem most, hanem legalább 10 éve egy bölcsészkar nyelvszakjait végzett ismerősöm panaszkodott, hogy álláskeresésnél örülnek, hogy jól beszél több nyelvet, "DE MIHEZ ÉRT?" - ezt kérdezték tőle mindenütt.”
 • 15. Lobbo71 2011. október 25. 12:12
  „bojtár: "A magyarországi átlagfizetés bruttó 221 ezer forint, ami egy gyermektelen munkavállaló esetében 182 ezer forintos nettó bért jelent"

  Mivan? 221 nettója 143ezer. Legalább olvasd el, mielőtt hülyeségeket másolsz be. Így jár, aki a Borsból tájékozódik.”
 • 14. bojtár 2011. október 25. 11:43
  „Rosszabbul élünk a szomszédainknál
  2011.10.25. 11:00Alaposan leköröztek bennünket a szomszédos országok és Csehország: utóbbiban például körülbelül annyiba kerül az élet, mint nálunk, de az átlagkereset 91 ezer forinttal több.Csak Romániában és Ukrajnában alacsonyabbak a fizetések, mint nálunk, de ott a megélhetés is kedvezőbb - derül ki a szomszédos országok és Csehország adatainak összevetéséből. A magyarországi átlagfizetés bruttó 221 ezer forint, ami egy gyermektelen munkavállaló esetében 182 ezer forintos nettó bért jelent. A Workania állásportál három ország fizetéseinek versenyképességét összehasonlító felméréséből kiderül, hogy a cseh és a szlovák fizetések jobbak még akkor is, ha hozzávesszük az adózást. Csehországban a bruttó 257 ezer forintos átlagos fizetésből 15 százalék a személyi jövedelemadó, a szlovákiai 238 ezer forintból pedig 19 százalék.

  A Bors bevonta az összehasonlításba Ausztriát, Ukrajnát, Szlovéniát és Romániát is. Az átlagkereseten felül megnéztük, mennyibe kerül egy liter üzemanyag, a cigaretta, s néhány főbb élelmiszer, és azt találtuk, hogy csak a Romániában és Ukrajnában élőknek kell jobban zsonglőrködniük, hogy kijöjjenek a fizetésből. Ukrajnában sem sokkal olcsóbbak az élelmiszerek, az átlagkereset pedig jóval alacsonyabb, de például az üzemanyag és a cigaretta olcsóbb.

  Ausztriában a legmagasabb az átlagkereset, és jobban is élnek. A kenyér, a hús és más mindennapos élelmiszerek - talán a cukor kivételével - a magyarországi duplájába kerülnek, de az átlagfizetés több mint két és félszerese a miénknek, és a benzin, a cigaretta árában alig van különbség. A cseheknél közel százezer forinttal magasabb a havi átlagbér, míg a főbb élelmiszerek ára nagyjából megegyezik.

  A megélhetéshez persze hozzátartozik a rezsiköltség. Ebből a szempontból egyértelműen az ukránok kullognak a sor végén. Téli időszakban egy háromszobás lakásban élve az átlagfizetés 80 százaléka is elmegy a gázra, a villanyra és egyebekre. Ezután Románia következik, náluk az átlagjövedelem 40 százaléka kell a rezsiköltségre. Magyarországon egy család a jövedelme 30, Szlovákiában 22, Csehországban és Szlovéniában 20-20, Ausztriában 15 százalékát költi lakhatásra. Egykor a magyar életszínvonal jobb volt. Hogyan jutottunk idáig? - Elsősorban a központi költségvetés szerepe itt a döntő - vélekedik Bagoly László. A közgazdász szerint a multikra kivetett adóknak is árfelhajtó hatásuk van, ezen felül pedig a most bevezetendő 27 százalékos áfa is példátlan.

  Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában, Csehországban és Ukrajnában 20 százalékos az általános forgalmi adó, míg Romániában is csak 24 százalékos.

  - Magyarországon először 25 százalékos volt az áfa, majd 20, most pedig 27 lesz, ami tovább emeli majd az árakat. Ráadásul november 1-jétől a jövedéki adó emelése miatt drágulnak a dohánytermékek és a szeszes italok, valamint a gázolaj - tette hozzá Bagoly, aki rövid távon nem lát esélyt arra, hogy az ár- és bérszínvonal tekintetében megelőzzük Szlovákiát vagy Csehországot, Szlovéniáról és Ausztriáról nem is beszélve.

  Ám Bod Péter Ákos szerint a bajok 2004-ben kezdődtek.

  - A gazdasági növekedés akkor megtorpant, és azóta sem sikerül kimozdítani a holtpontról - magyarázta a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke. - A személyes véleményem az, hogy a politika teljesen rátelepedett a gazdasági folyamatokra, és nem jó irányba befolyásolta azokat. Az összehasonlítás elemzésekor azt is tekintetbe kell venni, hogy a forint árfolyama nagyon gyenge, tehát az átszámításokkal nem kapunk pontos képet. Azt azonban Bod Péter Ákos is elismerte: a szomszédainkkal való összehasonlításban nem állunk valami jól, és nehéz megjósolni, mikor lesz ez másként.”
 • 13. anyádafatelepen 2011. október 25. 11:35
  „12. Tündenéne 2011.10.25. 11:27
  mégis szerinted mit kéne megköszönnie a munkáltatónak?! Aztán ha mégis akkor azzal sokra mész mikor fizetni kell a boltban
  Apropó a szegény elesett barátnőd emiljét még mindig nem adtad meg :))”
 • 12. Tündenéne 2011. október 25. 11:27
  „Ne csak a versenyszférát szidjuk :( heti 55 munkaóra (persze nem hivatalosan), és még csak egy köszönöm se?”
 • 11. anyádafatelepen 2011. október 25. 10:12
  „7. RUDI 2011.10.25. 09:39
  jajj rudikám, az szinte már természetes hogy többet vagy melóban mint a családdal elvégre 8 óránál szinte mindenképp többet töltesz el a melóval, akkor 8 órát aludni is kéne tehát a maradék 8-ból biztos h a meló javára megy el az időd a családod elől.
  Én nem egy helyen voltam ahol reggel 5kor húztam a kaput be naponta, tépés befele, persze kocsival mert a nagy semmi közepén a telephely, bejárás agyvonalóan saját zsebből, merthát nem izgatja hogy jutsz oda mandíner vállalkozókám felől akár futhatsz is ha úgy olcsóbb, fél 6-kor már javában pörgés, aztán úgy este fél 7 fele óvatosan kezdhetsz cuccolni azt úgy negyed 8 fele hazaestem, halleluja, otthon a többi baromságára már egy hajszálnyi idegrendszerem nem maradt, szinte általános volt hogy elküldtem a ´csába mindenkit a hülyeségével, hogy fárasszon mást.
  9. Loich 2011.10.25. 09:43
  ezt nem gondolhatod komolyan hogy itt találsz olyan helyet ahol emberszámba vesznek, csak egy droid vagy nekik akit pillanatok alatt pótolni lehet, elvégre vannak helyetted többszázan.
  Cserébe a rendes magyar melós ugyanúgy nem veszi emberszámba a főnökét, mert általáéban nem is lehet és ott b.... át ahol lehet, mert másként meg se élne.”
 • 10. anyádafatelepen 2011. október 25. 10:04
  „1. knifemaster 2011.10.25. 05:29
  találok én neked rengeteg melót ahol ingyé´ dolgozhatsz ha neked ennyire nem számít, nagyokos

  Kötetlennek meg lassan mindenütt kötetlen a melóidő, magyarán kora reggel bemész aztán este hazaszédülsz, még épp van erőd először aznap kajálni egy rendeset, aztán beesni az ágyba hogy másnap előről kezdd.
  Aztán ha lehet választani akkor ez a cikk semmilyen oldalról nem állja meg a helyét, épeszű munkavállaló nem melózik fix fizetésért, mert ahányszor ezt csináltam az mindig fix pénzért minimum 30% ingyen túlórát jelent, a kötetlen azt h tényleg reggeltől estig pofátlanul baxogatnak, mintha engem lényegében kilóra megvett volna a rohadt tetű magánélettel együtt,
  a megopldás a munkaidő arányos normális fizetés meg az hogy az ember nem érzi magát hóvégén hülyének hogy annyiért amit hozzávágtak elverte egy hónapig az idejét.
  mert egyenlőre ez a jellemző, hogy pofátlanul megtollasodott öntörvényű hájfej vállalkozóknak bagóért hajtja a jónép a zsebébe a mégtöbb lóvét, hadd szedje már meg szegény csórikám a keserves melónkon még jobban magát, elvégre már 3 éve nem cserélte le a luxuskocsiját, meg nem bútorozta újra a győrújbarát-hegyi 300 nm-es kecót, hát még megsajnáljuk, persze hogy eltekintünk a túlórától, meg minimálra bejelentve pörgünk havi 120 e-ért napi 12 órát. Ez csak természetes, nem?”
 • 9. Loich 2011. október 25. 09:43
  „A jó munkahelyhez egy dolog feltétlenül szükséges: a főnök vegyen mindenkit emberszámba, tudjon kérni és megköszönni, és ne a garasoskodás irányítja minden döntését. Röviden ennyi.”
 • 8. miracle 2011. október 25. 09:42
  „Kisember1
  Ááá, nem így van. Azt jelenti, hogy bármikor bejöhetsz 7 előtt és bármikor hazamehetsz este 7 után.”
 • 7. RUDI 2011. október 25. 09:39
  „Első sorban a legfontosabb ,a fizetés, a megfelelő körülmények.Legyen megfelelő szabad idő, mivel sajnos már többet leszünk a munka helyen, mint a családdal.Hétfőtől -Péntekig legyen a munka , és a hét végeket lehetőleg a családdal lehessen tölteni.Nem minden áron a munka munka közben a család szét hullik.Persze ezt talán könnyen írom gondolják,tudom vannak olyan munka helyek ahol sajnos folyamatos műszak van.És tisztában vagyok , hogy kell a pénz.Nagyon sok idős ember zokog, hogy nincs pénz, de rá kényszerül a munkára, s közben jön a betegség, azt tízezreket ad ki a gyógyszere , persze ez mind nyugdíj mellett kényszerül rá a munkára. Mikor pediglen kérdem tőle , hogy meg éri e ö felel nem mindig.És még nem is említettem a fiatal generációt, kik szintén, éjt nap dolgoznak , hogy megéljenek.”
 • 6. unkown 2011. október 25. 09:37
  „ha az van a szerződésben, hogy 10ikéig kifizetnek, legyen is úgy... újabban az a tapasztalat, hogy ez nagyon sok helyen nem így van, sajnos.”
 • 5. Silence 2011. október 25. 09:35
  „kisember1
  Azért, mert Magyarország zömében még mindig a nyugatbalkán. Itt a munkavállalónak jogai ugyan vannak, de elég veszélyes vizekre téved ha azt gyakorolni is akarja. Van olyan ismerősöm akinek hivatalosan reggel 8-tól délután 4-ig tart a munka ideje, de elég gyakran este 7-kor kapcsolja ki a számítógépet. Nem túlórában és nincs lecsúsztatás. Ha nem tetszik el lehet menni alapon.
  Vagy egy olyan, hotelben dolgozó barátom, akinek nincs fizetett szabadsága (2011-ben!), -és különben is százak állnak sorban a helyére.
  Persze, vannak olyan mérnök, informatikus és ügyvéd ismerőseim is akik jó pénzért valóban kötetlenül dolgozhatnak (bár minden relatív) de az ő csoportjuk egy külön kaszt, a nagy többség viszont le van nyomva a víz alá, egy szívószállal a szájában, hogy azért meg ne fulladjanak, viszont kapálózni már ne nagyon legyen erejük.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Nabucco felülvizsgálja a vezeték költségeit

A Nabucco beruházásra szánt összeget a Nabucco felülvizsgálja, és a valós tényekre alapozott… Tovább olvasom