Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Nehéz lesz csalni a táppénzzel? – Így változnak a szabályok

Megszűnik a passzív táppénz, míg a táppénzen lévők soron kívüli ellátásban részesülhetnek.

Elfogadta a parlament az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását. Megszűnik a passzív táppénz, míg a táppénzen lévők soron kívüli ellátásban részesülhetnek. Az indítvány rendezi az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait is.

Az egészségügyi salátatörvényt - amelynek célja elsősorban a Széll Kálmán Tervben foglaltak végrehajtása - 269 igen szavazattal, 45 nem ellenében hagyta jóvá a Ház. A jogszabály július elsején lép hatályba. A törvény indoklása szerint fontos, hogy a közpénzekkel való visszaélés lehetőségét minimálisra csökkentsék, és így a táppénz a jellemzően betegség miatt keresőképtelenné vált embereknek nyújtson pénzbeli ellátást.

A törvény kimondja a biztosítási jogviszony megszűnését követő keresőképtelenség esetén járó, vagyis a passzív táppénzt eltörlését. Rendelkezik arról is, hogy a táppénzen lévőket a járóbeteg-szakellátó intézményekben kötelesek soron kívül fogadni, ha az érintett az ellátást a keresőképtelenségét okozó betegsége miatt veszi igénybe. Ennek célja, hogy a táppénzen lévők minél előbb igénybe tudják venni az egészségügyi ellátásokat, és így hamarabb visszatérhessenek a munkába.

Szigorodnak a gyógyszergyártókra vonatkozó szabályok

Erre a jogalkotók szerint azért van szükség, hogy tartani lehessen a gyógyszertámogatás kiadási és bevételi oldalán a költségvetési törvényben meghatározott 300 milliárd forintos egyenleget. Az új szabályok szerint a jelenlegi 12-ről 20 százalékra emelkednek a gyógyszergyártói befizetések, a gyártókra súlyos szabálytalanság esetén kiszabható bírság maximumát pedig drasztikusan, 25-ről 500 millió forintra emelik.

A gyógyszergyáraknak júliustól 5 millió helyett 10 millió forintot kell fizetniük az orvoslátogatók után évente, de a kisebb, legfeljebb 12 orvoslátogatót foglalkoztató cégek esetében ez a tétel nem emelkedik. A jövőben teljes mértékben megszűnik a K+F kedvezmény, vagyis az már a 2011. évi fejlesztések után sem vehető igénybe. A tavalyi kutatás-fejlesztési kiadások után 50 százalékot visszaigényelhetnek az iparági különadójukból.

Rendezik az egészségügyi dolgozók ügyeleti díjait

Az indítvány szerint a heti munkaidő maximális időtartamába az egészségügyi ügyeletben töltött időt is be kell számítani. A törvény rendelkezik arról is, hogy két szolgálat között legalább 11 óra megszakítás nélküli pihenőidőt kell biztosítani. Ez a folyamatos szolgáltatást nyújtók esetében a felek megállapodása alapján 8 órára csökkenthető.

A kötelező kamarai tagsághoz kapcsolódó módosítás szerint április 1-je és június 30-a között az egészségügyben működő szakmai kamarákba való belépés illetékmentes. Akik mégis fizettek eljárási illetéket - és ezt igazolni tudják - az állami adóhatóságnál visszaigényelhetik a befizetett összeget.

Illusztráció
Illusztráció

Olvasóink írták

 • 16. dünnyögő 2011. július 08. 21:20
  „Nem elég, hogy valaki kereső képtelenné válik, még passzív táppénzt sem kap ezután.
  Mért nem lövik inkább főbe őket ha megbetegszenek, netán eltörik a lábuk?
  A lovakat lelövik ugye?”
 • 15. Jerry 2011. június 30. 07:53
  „Hát ez tényleg saláta törvény.Megvádolja csalással a házi rovosokat,hogy indok nélkül tartanak embereket táppénzen! Rendelkezik arról, hogya táppénzes soron kivűli ellátásra jogosult, pl azok elött,kik csak dolgoznak, csak éppen gyógyszert iratni vagy kezelésre ugrottak be a járóbeteg rendelésre.A fidesz 2/3 megint bebizonyította, hogy törvényalkotásban bizony vannak még szakmai hiányosságaik.A fidesz mindg arról beszél, hogy dolgozni kell, vissza kell térnia munka világába,meg adózni kell stb.essék megnézni a parlamenti ülés termet,Hol vannak a képviselők, miért nem menek be a vitákra?Csak szavazni vannak ott,mert a hiányzás pénzelvonással jár.Azon kívúl ők nem is adóznak a milliós béreik után.Viszont a NÉPET megszakítanák éhbérért.A fidesz jövő elkezdödött?”
 • 14. véleményalkotó 2011. június 29. 19:00
  „9. Asves:

  Ha szerinted a táppénz szociális segély, akkor kérlek intézd el, hogy ne kelljen Tb-járulékot fizetnem. Légszi, légyszi...!!!

  10. Miracle:
  Amit írsz annak semmi köze ahhoz, amihez Én hozzászóltam. Én tudom, hogy ki megy ma táppénzre. Az akinek már lóg a bele, mert félti a munkahelyét. Úgy látom szerinted ez a normális. Szerintem meg nem. Ennyi erővel mindent megszüntethetnének, mert van olyan ember is aki visszaél valamivel. Szerintem meg szűrjék ki azokat akik csalnak!”
 • 13. Kália 2011. június 29. 00:18
  „Mi tartozik a táppénz csalások közé és hogy derítik ki? Ha én elmegyek náthával, influlenzával táppénzre azt én bizonyítani nem tudom (ha csak el nem rakom a torok váladékom). Háziorvos megnéz, hoz egy döntést, ezért végzett egyetemet, ért hozzá, hogy most ezzel ki kell-e írni vagy nem. Hol lehet itt csalni ilyen esetekben? Az éremnek két oldala van. Ha beteg csalni akar, akkor ebben az orvosnak partnernek kell lennie, mind a kettőre szükség van hozzá. Mégis, most ez úgy jön le, hogy nekik semmi felelősségük csak a betegeknek, őket börtönnel is büntethetik, de végső soron a döntést a háziorvos hozza nem a beteg, kényszeríteni nem lehet rá.

  Szerintem ez a dolog nem kerek, de ha valaki tud róla jogszabályt azt írja meg legyen olyan kedves, kíváncsi lennék rá.”
 • 12. Madarász 2011. június 28. 23:01
  „"5. miracle 2011.06.28. 16:46
  Madarász
  Nagyon jól tudod, hogy a háziorvosról beszélek.
  Szakrendelésre már úgysem az egészséges kerül, ott emiatt nincs is értelme sorrendiségről beszélni.
  "és addig nem az ágyat nyomd" én is segítek a szövegértelmezésben: járóbeteg ellátásról van szó!"

  Járóbeteg-szakellátásról van szó!
  Ez magyarul ambuláns ellátást jelent, azoka a betegeket, akik kórházi befekvés nélkül is kezelhetők. Ha figyeltél volna, már többször volt szó az elmúlt hetekben erről a törvénytervezetről, ráadásul a tartós táppénzról volt szó, nem a néhány napos betegségről.

  "Rendelkezik arról is, hogy a táppénzen lévőket a járóbeteg-szakellátó intézményekben kötelesek soron kívül fogadni,"

  Akár hogy is nézem, ez nem a házi orvosi rendelőnek megfelelő fogalom.”
 • 11. Star-Spangled 2011. június 28. 22:11
  „Aki csal a tappenzel az nem beteg,csalo! Utcara vele!!!!!!”
 • 10. miracle 2011. június 28. 21:52
  „véleményalkotó
  Nem nyitok vitát.
  Mindketten tudjuk, hogy kik és miért mentek/mennek táppénzre. Ez kormánytól független nálam, 5 éve is ezt mondtam.
  Azért mert 500-ból csak 1 lett tényleg akkor beteg, elég indok arra, hogy megszüntessék. Az érvelésed egyszinten mozog azzal, mintha én amellett kardoskodnék, hogy ne szereljünk fel félméter vastag páncélt a kocsik elejére, mire te, de szereljünk, mert néha előfordul, hogy 2 kocsi összeütközik.”
 • 9. asvel 2011. június 28. 21:46
  „8. véleményalkotó 2011.06.28. 20:54

  Azért a szociális segélyezést ne az egészségügyi kasszából fizessék!”
 • 8. véleményalkotó 2011. június 28. 20:54
  „Miracle! 2. hozzászóláshoz:
  A passzív táppénz nem táppénz volt. Remélem te nem kerülsz olyan helyzetbe, hogy a felmondásod követő napon vakbélgyulladást, vagy valami hasonló betegséget kapsz. Aztán jöhet a 6 hét fizetetlen ám!!!
  Miért olyan elképzelhetetlen, hogy ilyen előfordulhat? Ebben az országban mélyen tisztelt kormányunk csak a rosszat, a csalást feltételezi. Ők annyira feddhetetlenek? Ma már mindent bütetnek. Persze nekik nem kell táppénzre menni, egyszerűen csak nem mennek be a parlamentbe, vagy lemondják a programjaikat.
  Ezzel is a melósokban rúgnak bele!!! Idáig sem kegyelemkenyér volt a passzív táppénz, hanem azzal, hogy addig fizette valaki a járulékokat, megszerezte a jogot arra, hogy ha ilyen helyzetbe kerül, akkor ne maradjon ellátás nélkül! Gondolkodjál már!!!”
 • 7. Stickers 2011. június 28. 20:52
  „A passzív táppénz esetén azért ne vonjunk mindenkit egy kalap alá, mert akinek megszűnik a biztosítási jogviszonya, ergo a munkanélkülije is, azok közül nem mindenki azért van ilyen helyzetben, mert lusta dolgozni. A hülyék miatt szívjon mindenki, ez nagyon jó elgondolás, ha meg minden megszűnik, akkor meg a gyógyszerét koldulja össze az utcáról ... gratula.

  A fideszeseket illene a falhoz állítani és sortűzzel kivégezni. Az elmúlt 20 évet 1 év alatt megduplázták, 1 év alatt meglehetett ismételni az elmúlt 20 év szennyét.”
 • 6. háté 2011. június 28. 18:07
  „A narancsosok átvéve a cionisták igényeit, ezentúl még-jobban figyelembe veszik ki a fontosabb beteg.
  Idáig az orvosi esküben a beteg egyenlő volt, most törvénnyel szabályozzák ki a betegebb! (?) -aki hosszabb ideig gyógyul, dögöljön meg elven.
  Kórházak korszerűsítésére, bővítésére van pénz, de a műtétre nincs! - a cionistáknak többet ér egy raktár egy sarokban álló műszer, mint az ember gyógyulása.”
 • 5. miracle 2011. június 28. 16:46
  „Madarász
  Nagyon jól tudod, hogy a háziorvosról beszélek.
  Szakrendelésre már úgysem az egészséges kerül, ott emiatt nincs is értelme sorrendiségről beszélni.
  "és addig nem az ágyat nyomd" én is segítek a szövegértelmezésben: járóbeteg ellátásról van szó!”
 • 4. Madarász 2011. június 28. 14:35
  „2. Miracle!

  Te melyik bolygón élsz?
  Szakrendelésre időpont nélkül csak a sürgős esteket sorolják be, ha az orvos a beutalón jelzi, hogy azonnali ellátást igényel a beteg az állapota miatt.
  A "cseverésző" nénikék általában 2-3 hónappal előtte már kértek időpontot.

  A háziorvosnál meg normális esetben sorszámot kell húzni és érkezési sorrend van, kivéve, ha valaki rosszul van, vagy előző nap telefonon időpontot kért.

  Amúgy, hogy segítsek az értelmezésben, itt arról van szó, ha mondjuk felvesznek deréksérvvel, ne kelljen heteket várnod rá, hogy elkezdjék az érdemi kezelést és addig nem az ágyat nyomd, hanem azonnal kezdjék meg pl. az elektromos kezelést, nem mondjuk 3 hét múlva, mikorra van szabad időpont.
  Itt a hangsúly a szakellátó intézményen van, a beteg úgysem oda megy először, hanem a háziorvoshoz, mivel a szakellátó intézményekbe általában beutaló kell.”
 • 3. iux 2011. június 28. 13:47
  „Pozdorja!
  Ha máshogy nem megy,legalább az ujjidat használd!”
 • 2. miracle 2011. június 28. 12:40
  „A passzív táppénzt nagyon ideje volt eltörölni, az nem táppénz volt.
  "a táppénzen lévőket a járóbeteg-szakellátó intézményekben kötelesek soron kívül fogadni" Az helyes, hogy a beszélgető nénikék várjanak, de aki azért van ott, mert éppen aznap lett beteg, hát lehet, hogy fél nap alatt sem vizsgálják meg, mert ő akkor még - papíron - nem beteg. Aki pedig van olyan elvetemült, hogy megelőzési céllal kontrollvizsgálatot szeretni, mondjuk évente 1-2 alkalommal, annak ugye eleve csak a munkaidő utáni időszak játszik (ami ugye általában jó magyar szokás szerint 1-2 óra, de inkább 0), nos ő lehet, hogy jobb ha erre rászánja a 2 hét szabiját.
  A megoldás az lett volna, hogy kötelező időpontfoglalás, cseverészés az időjárásról meg nuku.”
 • 1. pozdorja 2011. június 28. 12:04
  „A szakmai kamarákba való belépés illetékmentes április 1 és június 30 között???
  Két egész napot hagytak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa kivár - Bizonytalanság Görögország miatt

Az európai piacokon továbbra is nagyfokú bizonytalanság uralkodik Görögországgal kapcsolatban. Tovább olvasom