Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Negyedével kevesebb osztalékot kaphat az állam a tőzsdéről

A Budapesti Értéktőzsdén jelenleg jegyzett öt társaságtól mintegy 17,6 milliárd forint bevétele lehet a költségvetésnek vagy más állami cégnek, szemben a tavalyi 23,5 milliárddal.
Negyedével kevesebb osztalékot kaphat az állam a tőzsdéről az idén a tavalyinál - írta a Napi Gazdaság.

A lap keddi számában azt írta, hogy a Budapesti Értéktőzsdén jelenleg jegyzett öt társaságtól - amelyekben öt százaléknál nagyobb állami tulajdonrész van és osztalékfizetésre lehet számítani - mintegy 17,6 milliárd forint bevétele lehet a költségvetésnek vagy más állami cégnek, szemben a tavalyi 23,5 milliárddal.

A legtöbb osztalékot az állam a Moltól várhatja, mintegy 12,5 milliárd forintot, szemben a tavalyi 15,3 milliárddal.

Az OTP esetében még a korábbi Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap révén van bő ötszázaléknyi állami tulajdonrész, és mivel a menedzsment nyilatkozata szerint a 2014-essel azonos összeg kifizetésére tesznek javaslatot a közgyűlésnek, így innen a költségvetés osztalékrészesedése változatlanul 2,1 milliárd forint lehet.

Az Elmű és az Émász esetében a állami kézben lévő Magyar Villamos Művek (MVM) kisebbségi tulajdonos, amely az Elmű esetében 1,1 milliárd, míg az Émász esetében 322 millió forint osztalékbevételre számíthat.

A vizsgált cégek közül a Richter még nem tette közzé, hogy mire számíthatnak a részvényesek. Az elmúlt években a nettó eredmény 25 százalékát kapták meg osztalékban, így a lap szerint az idei állami osztalék mintegy 1,5 milliárd forintra várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés az esély a taxisok és a fodrászok idei pénztárgépesítésére

A becslések szerint 50-70 ezer gép értékesítésére lehet számítani, ennyi megbízható gép azonban… Tovább olvasom