Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Negatívra rontották a Barclays kilátását

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi bankbotrányában elsődlegesen érintett brit bankcsoport, a Barclays osztályzati kilátását csütörtökön két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's.
A Moody's - a világ legnagyobb hitelminősítő csoportja - azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a botrány nyomán bejelentett vezetőségi lemondások és a cég emiatt bizonytalanná vált további üzleti iránya negatív a kötvénytulajdonosok szempontjából.

A Moody's csütörtöki londoni bejelentése szerint a kilátásrontás a Barclays "C mínusz/ baa2" önálló banki pénzügyierő-osztályzatát érinti. A besorolás, valamint az "A2"-es szintű hosszú távú és a "Prime-1" rövid távú adósosztályzat ugyanakkor nem változik.

A Barclays "A2"-es besorolására a Moodyís eddig is negatív kilátást tartott érvényben, azon várakozása alapján, hogy középtávon a brit kormány csökkenteni fogja a brit nagybankok támogatását.

A hitelminősítő a csütörtöki kilátásrontáshoz fűzött elemzésében közölte: attól tart, hogy a Barclaysra nehezedő részvényesi és politikai nyomás - amely máris a bankcsoport elnökének, vezérigazgatójának és működési igazgatójának lemondásához vezetett - arra kényszerítheti a céget, hogy üzleti modelljében kisebb súlyt adjon a befektetési banki üzletágnak, és üzleti kultúrájának "vélt hiányosságait" reformokkal küszöbölje ki.

Jóllehet ennek hosszabb távon lehetnek kedvező hozadékai, az ilyen váltások keltette bizonytalanság azonban adósminőségi szempontból rövid távon mindenképpen negatív - áll a Moodyís csütörtöki indoklásában.

A hitelminősítő szerint mindemellett nehéznek bizonyulhat olyan új vezérigazgatót találni a héten lemondott Bob Diamond helyére, aki nem csupán megfelelő módon ért a befektetési banki tevékenységhez, de megvan a hitelessége és a képessége azoknak a szervezeti gyengeségeknek a kezelésére is, amelyeket a kamatmanipulációs botrány feltárt.

Csütörtökön a Standard & Poor's is negatívra rontotta az eddigi stabilról a Barclays bankcsoportra érvényben tartott - egyébként elsőrendű, "A plusz/A1" - osztályzatainak kilátását.

Indoklásában az S&P kiemelte, hogy mindeddig a Barclays erőteljes és stabil vállalatvezetése volt a bankcsoportra megállapított besorolás egyik alátámasztó tényezője. A hitelminősítő szerint ez különös jelentőségű egy olyan bank esetében, amelynek csoportszintű bevételeiből komoly mértékben részesedik a "potenciálisan ingatag" befektetési banki üzletág, márpedig a Barclays esetében ennek az üzletágnak a részesedése 40 százalék körüli.

A Standard & Poor's szerint Bob Diamond személye szorosan kötődött a Barclays befektetési részlegének szilárd növekedési teljesítményéhez, tekintettel arra, hogy a leköszönt vezérigazgató korábban hosszú ideig a befektetési banki üzletágat vezette.

Az S&P közölte ugyanakkor: nem számol azzal, hogy az új vezetés kinevezésével jelentősen változna a Barclays stratégiája a befektetési üzletággal kapcsolatban.

A brit bankszektort alapjaiban megrázó botrányt az robbantotta ki, hogy a brit pénzügyi felügyelet (FSA) szerint a Barclays befektetési ágazatának kereskedői a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen a globális irányadó bankközi kamatláb, a Libor manipulálásával próbálkoztak.

A manipuláció célja a hatósági gyanú szerint a pénzügyi válság előtt a Libor profitnövelő célú emelése volt, a válság elhatalmasodása után pedig a Barclays már inkább a bankközi hitelezés fő kamatlábának csökkentésével próbálkozott, igyekezve leplezni, hogy a cég milyen mértékű piaci stressz alatt állt.

A Libor - London interbank offered rate - a naponta megállapított londoni bankközi kamatláb, amelyet a kereskedelmi bankok által saját nagybani hitelköltségükről beterjesztett becslések alapján rögzítenek londoni idő szerint minden kereskedési nap délelőttjén.

Ez a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, amely ágazati becslések szerint 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamatot csökkentett az EKB

Az elemzők várakozásaival összhangban az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki… Tovább olvasom