Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

NAV: folyószámla-kivonatok érkeznek

A NAV adószakmai tevékenységével kapcsolatos nyilvántartásának egyik legfontosabb eleme az adózók folyószámláinak vezetése.


A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának
tájékoztatása a folyószámla-kivonatok és pótlékértesítők kiküldéséről

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adószakmai tevékenységével kapcsolatos nyilvántartásának egyik legfontosabb eleme az adózók folyószámláinak vezetése.

Az állami adóhatóság – jogszabályi előírás alapján – a folyószámla egyenlegéről, továbbá amennyiben késedelmi pótlék felszámításával érintett, annak összegéről, részletezéséről és levezetéséről évente egyszer értesíti azon adózókat, akiknek az adószámlája 1.000 forintot meghaladó tartozást vagy túlfizetést mutat.

Nem kapnak értesítőt az elektronikus bevallók. Ezen adózók várhatóan 2011. augusztus elejétől elektronikus úton tekinthetik meg a 2010. évi folyószámla-kivonatukat és késedelmi pótléklevezetésüket. A 2010. évi folyószámla-kivonatok és a pótlékértesítők kiküldése a gazdálkodó szervezeteknek 2011. július 11-e és 2011. július 14-e között, a magánszemélyeknek és az egyéni vállalkozóknak pedig 2011. július 18-a és 2011. október 28-a között történik meg.

A kiküldött folyószámla-kivonat azokat az adatokat tartalmazza, amelyeket az állami adóhatóság 2010. január 1-je és a kivonat készítésének időpontja között az adózó folyószámláján nyilvántart. Ha az adózó a 2010. évre késedelmipótlék-felszámítással is érintett, a folyószámla-kivonata mellett pótlékértesítő(ke)t is kap.

Késedelmipótlék-fizetési kötelezettsége keletkezik az adózónak az adó késedelmes megfizetése, illetve a költségvetési támogatásnak az esedékesség előtt történő igénybevétele esetén. Ha ezek alapján az adózónak a 2010. évre késedelmipótlék-fizetési kötelezettsége is keletkezett, akkor az a kivonathoz csatolt pótlékértesítő végén olvasható. A pótléklevezetés csak 2010. január 1. és 2010. december 31. közötti dátumú tételeket tartalmaz.

A folyószámla és az esetlegesen megküldött pótlékértesítő kézhezvétele után, legelőször célszerű a kivonathoz mellékelt Tájékoztató levelet áttanulmányozni, majd ezt követően érdemes a kivonat, a pótlékértesítő és a saját nyilvántartás adatait tételesen leegyeztetni.
Ha nem mutatkozik eltérés a folyószámla-kivonat és az adózó nyilvántartásának adatai között, és olyan tartozás áll fenn, amelyet az értesítés kézbesítéséig még nem rendeztek, akkor a befizetésről haladéktalanul intézkedni kell. Fontos, hogy az adózó a befizetési bizonylat közlemény rovatában tüntesse fel az adóazonosító jelét vagy adószámát.

A pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók befizetéseiket belföldi pénzforgalmi számlájukról átutalással, vagy a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával teljesíthetik. A pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett adózók postai készpénz-átutalási megbízással (továbbiakban: csekk), lakossági folyószámlájukról banki átutalással vagy a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával is fizethetnek.

Csekkigénylésre a www.nav.gov.hu internetes honlap APEH Portál/Letöltések/Adatlapok, igazolások, meghatalmazásminták menüponton belül található „Kérelem készpénz-átutalási megbízás (csekk) igényléséhez" elnevezésű űrlap vagy az APEH Portál/Letöltések/Nyomtatványkitöltő programok elérési útvonalról letölthető CSEKK elnevezésű nyomtatvány kitöltésével, postai vagy az utóbbinak kizárólag elektronikus úton történő beküldésével van lehetőség. A csekkek beszerezhetőek a központi ügyfélszolgálatokon, a kirendeltségeken, a NAV Ügyintéző Contact Centeren és a NAV Általános Tájékoztató Contact Centeren keresztül is.

Abban az esetben, amikor egy másik adónemen túlfizetés van, a rendezés történhet a túlfizetésnek a tartozással érintett adónemre való átvezetésével is. Az adónemek közötti átvezetés kizárólag a 1117 számú átvezetési és kiutalási kérelem nyomtatvány benyújtásával kezdeményezhető. A nyomtatvány beszerezhető kereskedelmi forgalomban, vagy letölthető az internetről, a www.nav.gov.hu internetes honlap APEH Portál Letöltések/Nyomtatványkitöltő programok elérési útvonalról.

Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a túlfizetéses egyenlegek valós értékére.

A pótlékértesítőn közölt késedelmi pótlék összegét a kivonaton szereplő késedelmi pótlék adónem még nem tartalmazza. Az összeget 2011. november 15-ig kell megfizetni a pótlékértesítő szöveges részében megnevezett költségvetési számlára.

A teljes rendezéshez a kivonaton szereplő – korábbi időszakból eredő – és a pótlékértesítővel most közölt hátralék összegét is meg kell fizetni, mert ezek együttes összege mutatja az adónem teljes tartozását.
Ha a folyószámla-kivonaton és a pótlékértesítőn szereplő adatokkal kapcsolatban az adózó észrevételt kíván tenni, azt megteheti írásban vagy személyesen a kivonat első oldalán olvasható „Ügyfélfogadás" blokkban szereplő címen és időpontokban, illetve telefonon kizárólag a 40/20-21-22 ÜCC telefonszámon. Az írásos észrevételt a folyószámlát vezető adóigazgatósághoz kell címezni. Az észrevétel benyújtása illetékmentes. Az ügymenet gyorsítása érdekében az írásos beadványhoz a „Folyószámla-kivonatra észrevétel" elnevezésű nyomtatvány használata javasolt, amely elérhető a www.nav.gov.hu internetes honlap APEH Portál/Letöltések/Adatlapok, igazolások, meghatalmazásminták útvonalon.

A kivonat és a pótlékértesítő mellett megküldésre kerül az adózók részére a 11UK30 számú nyomtatvány és annak kivonatolt kitöltési útmutatója is. A nyomtatvány a NAV Ügyintéző Contact Centeren (ÜCC) keresztül történő egyedi telefonos ügyintézést lehetővé tevő ügyfél-azonosító szám igénylésére, törlésére, cseréjére szolgál. A 11UK30 számú nyomtatvány a www.nav.gov.hu internetes honlap APEH Portál/Letöltések/Nyomtatványkitöltő programok elérési útvonaláról is letölthető, illetve kinyomtatható. A nyomtatvány papír alapon vagy Ügyfélkapun keresztül történő beküldésével illetékmentesen igényelheti az adózó a telefonos ügyintézéshez szükséges ügyfél-azonosító számot.
Ha az adózó nem egyedi adóügyet kíván intézni, általános kérdéseivel kapcsolatosan a NAV Általános Tájékoztató Contact Centeren (TCC) keresztül kaphat felvilágosítást.

A szolgáltatás a 40/42-42-42-es kék számon, illetve külföldről a 36-1/250-9500 telefonszámon érhető el hétfőtől csütörtökig 8.30-16 óráig, pénteken 8.30-13.30 óráig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs miből félretenni: a magyar háztartások kis része képes megtakarítani

A magyar háztartások csupán 17,5 százaléka képes megtakarítani, emiatt nehezen tudják kivédeni a… Tovább olvasom