Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

NAV - Letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség

Valamennyi cégnyilvántartásban szereplő adózónak a számviteli törvény szerinti beszámolót elektronikus úton kell megküldenie.

A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának közleménye:

A beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettsége, valamint elmulasztásának jogkövetkezményei

Valamennyi cégnyilvántartásban szereplő adózónak a számviteli törvény szerinti beszámolót elektronikus úton kell megküldenie a mérlegforduló napot követő 150 napon belül (amennyiben ezen a napon a hatóságnál a munka szünetel, a következő munkanapon).

Az állami adóhatóság a céginformációs szolgálat által továbbított adatok alapján ellenőrzi a beszámoló megküldésének tényét és időpontját. Amennyiben az állami adóhatóság azt állapítja meg, hogy a cég a letétbe helyezésre és közzétételre előírt törvényi határidőig nem küldte meg a beszámolót, az értesítési tárhelyre küldött elektronikus levelében felhívja a cég figyelmét kötelezettségének elmulasztására, továbbá arra, hogy 15 napon belül tegyen annak eleget. Amennyiben ez eredménytelenül telik el, a határidő elteltét követő napon az adózó adószámát 60 napos határozott időtartamra felfüggeszti. A felfüggesztés elrendeléséről szóló határozat ellen – az általános szabályoktól eltérően – fellebbezésnek nincs helye. Az adószám-felfüggesztés jogkövetkezménye, hogy a jogerős adószám-felfüggesztés időszakára az adózó adó-visszaigénylést, adó-visszatérítést, költségvetési támogatás igénylést nem érvényesíthet, illetve ezen időszakban túlfizetés visszatérítését sem kérheti.

Abban az esetben, ha az adózó a beszámoló letétbe helyezési, illetve közzétételi kötelezettségének a felfüggesztés 60 napos időtartama alatt sem tesz eleget, az állami adóhatóság a cégbíróságot elektronikus úton haladéktalanul értesíti az adószám-felfüggesztés időtartamának lejártáról, egyúttal kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását. Az adózónak ekkor még biztosít a törvény egy utolsó lehetőséget a beszámoló pótlására. A cég megszűntnek nyilvánítására irányuló eljárást meg kell ugyanis szüntetni, amennyiben az eljárás alatt a cégbíróság – akár az állami adóhatóság, akár az adózó értesítése alapján – arról értesül, hogy a cég a beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének időközben eleget tett.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az euró, Kína és a válság előnye

Vértes András közgazdász az euró bevezetéséről, a kínai kapcsolatok bővüléséről beszélt.
Tovább olvasom