Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

NAV-tájékoztató a szeptember 30-ig igényelhető illetékvisszatérítésről

A beépítetlen telket, illetve ingatlant továbbértékesítési céllal vásárlók – a törvényi feltételek fennállása esetén – 2012. szeptember 30-ig visszatérítés iránti kérelemmel fordulhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

Illeték-visszatérítés iránti kérelemmel élhetnek azon adózók, akik
• 2004. október 1-je és 2009. május 31-e között vásároltak telket lakóház felépítése céljából, illetve
• 2006. október 1-je és 2009. május 31-e között továbbértékesítési céllal vásároltak ingatlant, abban az esetben, ha kérésükre az állami adóhatóság korábban két évvel meghosszabbította a beépítésre nyitva álló négy, illetve továbbértékesítésre nyitva álló két éves határidőt, és már megfizették a felfüggesztett illeték eredeti esedékességtől számított késedelmi pótlékkal növelt összegét, illetve a pótilletéket.

Amennyiben a visszatérítés feltételei fennállnak, az állami adóhatóság visszatéríti a kérelem benyújtásakor hatályos illetékmértékkel megállapított illeték összegével csökkentett, korábban megfizetett összeget.

Jelenleg a hatályos szabályok alapján a fizetendő illeték mértéke telek és egyéb nem lakás ingatlan esetében 4 % – mely alacsonyabb, mint a telek szerzésekor hatályban lévő mérték –, továbbértékesítési céllal vásárolt lakás esetén 4 millió forintig 2 %, a fölött pedig 4 %.

Például az a magánszemély, aki 2006. évben építési telket vásárolt és lakóház-építési szándékára vonatkozó nyilatkozata alapján az állami adóhatóság 4 évre felfüggesztette 500.000,-Ft összegű, 10%-os mértékű illetékfizetési kötelezettségét, a közteherviselés rendszerének átalakítását célzó törvénymódosításokról szóló 2009. évi LXXVII. tv. által biztosított lehetőséggel élve kérhette a határidő letelte előtt annak 2 évvel történő meghosszabbítását.

Ha a beépítés ezen időtartam alatt sem valósult meg, és a magánszemély emiatt megfizette a példában szereplő 500.000,-Ft illeték – 6 évre felszámított - 409.565,-Ft késedelmi pótlékkal növelt összegét (együttesen 909.565,-Ft-ot), akkor a 2012. szeptember 30-ig benyújtott kérelme alapján, az állami adóhatóság a jelenleg hatályos 4%-os illetékmértékkel számított, 200.000,-Ft összegű illetékkötelezettség felett megfizetett összeget az adózó részére visszatéríti.

A visszatérítés iránti kérelem nem jár automatikusan, a benyújtására nyitva álló 2012. szeptember 30-i határidő jogvesztő, elmulasztása esetén igazolási kérelemnek sincs helye.

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyit keresnek a diplomás pályakezdők?

A friss felmérés szerint a legtöbb kezdő fizetésre a mérnökök és az informatikusok számíthatnak. Bruttó 240-260 ezer forint körül mozog a pályakezdők bére. Tovább olvasom