Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Nagyobb forgalomra számítanak a gyógyszergyártók

A vállalatok 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy folytatja a 2009-ben végrehajtott költségcsökkentési intézkedéseket.

A magyarországi gyógyszeripari cégek háromnegyede árbevétele növekedését várja az idén a tavalyihoz képest - közölte a PricewaterhouseCoopers(PwC) könyvvizsgáló cég az MTI-vel.

Az elemzés szerint ugyanakkor jelentős beruházást csak a cégek egynegyede tervez 2010-ben. A felmérésből kiderül az is, hogy optimistán látják az idei évet a gyógyszergyártók, ugyanakkor a vállalatok 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az idén is folytatja majd a 2009-ben végrehajtott költségcsökkentési intézkedéseket. A cégek tervezett beruházásainak átlagos összege mintegy 30 millió euró, az invesztíciók jelentős része a kutatás-fejlesztéshez kapcsolódik. A beruházások volumenének felső korlátja 50 millió euró, amely mérsékeltnek tekinthető a tanulmány szerint. A fúziós és felvásárlási tevékenység a jelzések szerint lanyhul, a cégek kevesebb mint fele nyilatkozott úgy, hogy ez kulcsfontosságú eleme lehet az idei évi bővülésnek.A felmérés a potenciálisan problémás területekre is kiterjedt. A válaszadók kivétel nélkül az állami gyógyszertámogatási rendszert jelölték meg, mint a vállalatok teljesítményére negatívan ható tényezőt. E terület átláthatóságának hiánya és folyamatos változásai kihívást jelentenek a gyógyszeripar résztvevőinek. A válaszadók több mint 80 százaléka értékelte a valuta-árfolyamkockázatot és az egyes tranzakciók, például promóciók és minták adószabályainak alkalmazását problémás területként. A vállalatok közel 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy sokszor jelent kihívást számukra a szektor-specifikus szabályozásoknak való megfelelés. Az ügyfélkör fizetési gondjai a válaszadók 63 százalékának, míg a képzett munkaerő hiánya csupán a felének jelent gondot.

A kutatási és fejlesztési célú európai uniós és állami támogatások igénybevétele sem okoz nagyobb nehézséget a vállalatok számára, hiszen csak a válaszadók egyharmada tartotta ezt a területet problémásnak. A felmérés szerint a válaszadók további nehézségekre is rávilágítottak, így a szektorban jelen van a finanszírozási bizonytalanság, terhet jelent a 12 százalékos különadó, valamint az orvoslátogatói díj befizetése is. A PricewaterhouseCoopers 2009 decemberében készített felmérésében a legnagyobb magyar gyógyszeripari vállalatok vezetői, gyártó és/vagy nagykereskedő multinacionális vállalatok, továbbá kisebb magyar vállalatok vettek részt.

Olvasóink írták

  • 1. elihu 2010. április 16. 12:32
    „A gyógyszergyártók optimisták, a betegek meg pesszimisták. De mindegyiknek meg van rá az oka.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A leggazdagabb oroszok Forbes-listája

Megduplázódott az orosz milliárdosok száma: Roman Abramovics a negyedik a listán. Tovább olvasom