Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Nagy a tét: Fellegi szerint minél gyorsabb megállapodás kell az IMF-fel

A kormány tisztában van a helyzet komolyságával és azzal, hogy mi a tétje az IMF-tárgyalásoknak - mondta Fellegi Tamás.
A kormány tisztában van a helyzet komolyságával és azzal, hogy mi a tétje az IMF-tárgyalásoknak - mondta Fellegi Tamás csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón, a tárca nélküli miniszter kifejtette a kormány határozott szándéka, hogy minél gyorsabb megállapodást érjen el.

 
Kifejezetten pozitívnak, nagy jelentőségűnek nevezték Fellegi Tamás  tárca nélküli miniszter szavait az MTI által megkérdezett banki  makrogazdasági elemzők.  
   
Fellegi Tamás a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón  egyebek mellett azt mondta, hogy a kormány tisztában van a helyzet  komolyságával és azzal, hogy mi a tétje az IMF-tárgyalásoknak, ezért  határozott szándéka, hogy minél gyorsabb megállapodást érjen el. Azt  is elmondta: olyan készenléti hitel elfogadható Magyarország  számára, amely rögzíti, hogy van benne elővigyázatossági elem, tehát  nem azonnali hitelfelvételt jelent. Megerősítette azt is: a kormány  kész bármilyen kérdésben egyeztetni az IMF-fel és az EU-val. A  tájékoztatót követően jelentősen erősödött a forint, az euró 324,27  forintról 322 forint alá gyengült.  
   
Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint döntő fontosságú  volt, hogy Fellegi Tamás szavai szerint a kormány nyitott egy  készenléti hitel-megállapodásra is. Azt is pozitívumként értékelte,  hogy  a miniszter hangsúlyozta, készek bármilyen kérdésről  egyeztetni az IMF és az EU szakértőivel, így a kabinet rugalmasságot  mutat az MNB-törvényről folyó egyeztetésekre is.  
   
Az elemző úgy vélte, ezzel jócskán nőtt a tárgyalások  megkezdésének esélye.  
    Keszeg Ádám, a Raiffeisen Bank elemzője szerint az azonnali,  érezhető piaci reakció is mutatta a bejelentések hangsúlyosságát. A  korábbi kormányzati, hasonló tartalmú kommunikációt ugyanis nem  követte a forint ilyen mértékű erősödése.  
   
Az elemző szerint egyértelműen a magyar kormány közeledését  jelzi, hogy nyitott egy készenléti hitel-megállapodás megkötésére.  Az elemző ugyanakkor úgy vélte, hogy az ország megítélése további  javulásához, a forint további erősödéséhez még sokkal több kérdésben  is közelednie kell a magyar félnek az IMF-EU követelései felé. "Most  a mi térfelünkön pattog a labda", a magyar kormánynak kell  gesztusokat tennie - mondta.
"A miniszterelnöktől jövök, ahol a az IMF-tárgyalásra felhatalmazó magyar mandátum kialakításáról tárgyaltunk a külügyminiszterrel, a nemzetgazdasági miniszterrel és Varga Mihály államtitkárral és megszülettek azok az alapdöntések, amelyek a jövő heti washingtoni tárgyalásokhoz szükségesek" - közölte Fellegi Tamás. Hozzátette, az elmúlt napok eseményei a kulcskérdésen nem változtattak, az alapprobléma továbbra is az államadósság, az ország devizában való kitettsége.

Elmondta, "ahogy az elmúlt másfél évben, a jövőben is komoly erőfeszítéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy csökkentsük az államadósságot,... de a forint árfolyam alakulása is komoly problémát jelent, ezért ezt a kérdést nem lehet figyelmen kívül hagyni és nincs is szándékunkban ezt tenni".

Közölte, nem dugjuk a fejünket a homokba, látják az összefüggéseket.
Fellegi Tamás megerősítette, az ország finanszírozását mindenekelőtt a piacokról akarják megoldani. Ennek egyik feltétele, hogy minél előbb megállapodásra kell jutni az Nemzetközi Valutalappal és az Európai Bizottsággal.

"A kormány határozott szándéka, hogy gyors megállapodást érjünk el" - fogalmazott a tárgyalásokat vezető miniszter, aki idézte az IMF budapesti képviselőjét, Iryna Ivaschenkót, aki közölte, hogy IMF igazgatótanácsa január 18-án értékeli a magyar gazdaság helyzetét, megvizsgálja a novemberben elvégzett éves felülvizsgálatról és program utáni megfigyelésről készült jelentést, de nem foglalkozik a magyar kormánynak az új elővigyázatossági hitelkeretre vonatkozó kérésével.

"Bízunk benne, hogy ennek apropóján, az IMF-nél előrelépés lesz a tárgyalások idejét illetően is" - jelezte Fellegi, közölve, hogy ő a tárgyalásokra kizárólagos joggal felhatalmazott miniszter, ezért az ő véleménye a mértékadó, amikor kormányzati álláspont születik.
"Készek vagyunk, ahogy eddig is tettük, teljes mértékben tiszteletben tartani a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, s úgy gondoljuk, hogy az Országgyűlés által elfogadott jogszabályi környezet nem rontja ezt a feltételt" - hangsúlyozta a miniszter, bejelentve, hogy Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke is részt vesz az IMF-egyeztetésen a jövő héten. Később kérdésre válaszolva elmondta: a jegybank alelnökeinek és a monetáris tanács a tagjainak számáról 2004 decemberében már lezajlott egy vita, és abban az időben Magyarország már az EU tagja volt. "Nem emlékszem, hogy akkor hasonló vihart kavart volna az alelnökök és monetáris tanács tagjai számának a változása, mint amilyen vihart most látunk" - tette hozzá.
A miniszter ugyanakkor többször megismételte: a kormány világossá tette, hogy kész feltételek nélkül leülni tárgyalni, és mindenről tárgyalni.
Kifejtette, minden észrevételt kész megfontolni a kormány, ha az a kormány eredeti szándékát nem változtatja meg.

Mindez nem jelenti azonban azt, hogy akármilyen feltételt elfogadna a kormány - hangsúlyozta.

Egy készenléti hitel fogadható el Magyarország számára, amely rögzíti, hogy van benne elővigyázatossági elem, tehát nem azonnali hitelfelvételt jelent - válaszolta kérdésre Fellegi Tamás.

Hozzátette: a kormány kész a kompromisszumra az IMF-EU megállapodás lehetséges formájáról. Mandátuma szerint tárgyalhat készenléti hitelről - mondta, hozzátéve, hogy ez soha nem volt kérdés. Hozzátette: a kormány azon az állásponton van, hogy Magyarországnak olyan megállapodás kell, amely jelen pillanatban biztonsági hálókét állhat rendelkezésre.

Az MSZP szerint ez az egyetlen út

Az MSZP helyes döntésnek tartja, hogy a kormány Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter bejelentése szerint minél gyorsabban meg akar állapodni a Nemzetközi Valutaalappal. Az ellenzéki párt szerint az egyezségnek keserves következményei lesznek, de elkerülhetővé válik az államcsőd.
Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón az IMF-fel tárgyaló magyar delegáció vezetőjének szavaira reagálva azt mondta: a piacok az utóbbi két napban világos üzenetet küldtek a kormánynak, a forint euróhoz viszonyított árfolyama mélypontra süllyedt, mire a kabinet végre "letette a fegyvert".

Véleménye szerint az IMF-megállapodásnak keserves következményei lesznek, noha stabilizálódhat a 300 forintos euróárfolyam, enyhe recesszió mellett évekig tartó vergődés vár az országra, de "megússzuk". Ha viszont nincs megállapodás a nemzetközi szervezetekkel - folytatta -, akkor 340 forintba kerülhet egy euró, mély recesszióba süllyed az ország, az államadósság finanszírozhatatlanná válik és bekövetkezik az államcsőd.

Olvasóink írták

 • 9. embertelen 2012. január 06. 14:09
  „"Fellegi szerint minél gyorsabb megállapodás kell az IMF-fel" Vajon mit csinál ilyenkor Orbán és Matolcsy <moderálva> vajon elmennek-e gyónni, mert másfél évig folyamatosan hazudtak a nemzetnek?”
 • 8. load 2012. január 06. 13:40
  „2011. január 18.
  Visszafizetjük az IMF-től fölvett hatalmas hiteleket. Ennek következtében a jelenlegi 80 százalékról február/márciusra 72-73 százalékra fog csökkenni az államadósság mértéke. Higgyék el nekem, Európa még csodálkozni fog azon, mi mindenre képes Magyarország. (Orbán Viktor a Bildnek adott interjúban)
  2011. február 10.
  A bankadó és a válságadók bevezetésével, valamint a nyugdíjrendszer megmentése érdekében tett intézkedésekkel az ország a saját lábára állt, és sikerült elkerülni a Nemzetközi Valutaalap által diktált megszorítások bevezetését. (Szijjártó Péter idézi Orbán Viktornak a siófoki Fidesz-KDNP frakcióülésén elhangzott szavait)
  2011. március 29.
  Azért vettük fel ezt a hitelt, hogy az IMF-nek a lejáró hitelét vissza tudjuk fizetni. De így legalább a pénzügyi függetlenségünket visszanyertük (Orbán Viktor a hárommilliárd dollár értékű magyar államkötvény-kibocsátásról)
  2011. május 3.
  Magyarország pénzügyi függetlenségi, gazdasági szabadságharcot folytat, amelynek első lépése az IMF kipaterolása volt, a második a Széll Kálmán Terv, amellyel az ország méltósága állhat helyre a világban. (Matolcsy György a Széchenyi Klub ülésén)
  2011. július 3.
  "az Európai Parlament izgága kötekedőinek kiosztottunk néhány sallert" és "kokit". "merjünk önmagunk lenni és ne hagyjuk, hogy mások mondják meg, mit tegyünk (Fidesz tisztújító kongresszus)
  2011. július 7.
  A magyar tapasztalatokat egy sor más válságban lévő ország használhatja, amelynek az IMF vagy az ecofin más utat ajánl...Tagok vagyunk, részvényesek, de nincs szükségünk az IMF segítségre, nem kuncsorgunk pénzért. (Matolcsy György a külgazdasági szakdiplomaták budapesti éves értekezletén)
  2011. szeptember 29.
  Magyarország nem tervez újabb megállapodást az IMF-fel (Varga Mihály Miniszterelnökséget vezető államtitkár Pécsen, a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésének szünetében)
  2011. október 26. Az IMF-hez való visszatérés egyértelműen a gyengeség jele volna (Matolcsy György a Heti Válasznak)
  2011. november 14. Ez a hárombetűs intézmény mélyen ellenez minden olyan intézkedést, ami kihozza a bankok csapdájából az embereket. Így hát nem rá, hanem ellene hangoljuk a gazdaságpolitikát (Matolcsy György a parlamentben)
  2011. november 15. Magyarország már nincs az intenzív részlegen, ahol 2008-ban, az IMF-segélycsomag idején volt. (Orbán Viktor november a The Economistnak adott interjúban)
  Tegnap
  Fellegi: Előfeltételek nélkül készek vagyunk az IMF-tárgyalásokra.

  Gyönyörű íve van ezeknek a mondatoknak, de elgondolkodtató, ha egy miniszterelnök egy hónap múlva kénytelen az ellenkezőjét mondani, mint korábban, mennyire volt tisztában akkor az ország tényleges állapotával?”
 • 7. pokop 2012. január 06. 13:03
  „Valaki azt is mondta, hogy ne azt nézzék amit mond, hanem amit tesz. Ráadásul sohasem hazudik.”
 • 6. Jandex 2012. január 06. 06:27
  „"ha az IMF jön, én megyek" ki is mondta..., ki is mondta...?
  orbán takarogggggggggggggy!!!!”
 • 5. Bali01 2012. január 05. 17:54
  „Fellegi,te hallod is amit mondasz,vagy csak úgy jár a szád?
  Nemhogy hitelt de még időpontot sem kaptál,és valószínűleg sokára is fogsz,míg a nagy vezéred homlokig nem térdel padlóra..
  Addig meg a short utolsó időszakéban halálra alázzák a forintot,meg azokat a szerencsétleneket akiket átvágtatok.
  Ja,finanszíroztok az országot külsőből?
  Ezzel a 13.14.14% al nyomjátok fel a short pozikat.
  Miért nem olyan ember foglalkozik gazdasági kérdésekkel,aki benne él és rálátása van?
  Luzerek hada.”
 • 4. tati 2012. január 05. 17:39
  „ha kell,szívesen segítek neki ebben....”
 • 3. zakarias3 2012. január 05. 16:39
  „2.dorombolok!Már csomagol!”
 • 2. dorombolok 2012. január 05. 13:52
  „Akkor most viktor megy?”
 • 1. blaze 2012. január 05. 10:54
  „"az elmúlt másfél évben komoly mértékben vittük le az államadósságot, de a forint árfolyam is komoly problémát jelent".

  A forint árfolyamot azt ti vittétek le! Az adósságot pedig milyen komoly mértékben vitték le? A kormányon kívül mindenki az ellenkezőjét mondja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amit a Környezetvédelmi Termékdíj Törvényről tudni kell

Tudjon meg mindent hétfőn a Környezetvédelmi Termékdíj változásokról. Tovább olvasom