Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Müzli és gabonapehely vég - Felszámolják a Cerbonát

A felszámolás mellett döntött a Cerbona igazgatósága, miután a cég az utóbbi években komoly likviditási problémával küzdött, amit a piac változásai és a válság tovább erősített.

A felszámolás megindítása megnyitja annak mielőbbi lehetőségét, hogy szerződést lehessen kötni egy új tulajdonossal, akinek a kezében mielőbb tovább működhetnek a cég meglévő eszközei és minél több munkahelyet meg lehet tartani. Addig is minél előbb további üzemeltetési szerződéseket kell kötni a jelenleg üzemen kívüli egységekre - áll Cerbona közleményében.

Mivel a felszámolásban a vezérigazgató szerepét egy felszámolóbiztos fogja átvenni, így az igazgatóság és a vezérigazgató megerősítették korábbi megállapodásukat, amelynek értelmében a vezérigazgató munkaviszonya megszűnik 2011. január 10-i hatállyal.

A felszámolás hatályba lépéséig a cég vezetését az igazgatóság látja el.
A közlemény emlékeztet arra, hogy Gosztonyi Gábort, a társaság vezérigazgatóját a nehéz gazdasági helyzetben nevezték ki 2010 tavaszán, a cég működésének stabilizálása, illetve ismét nyereségessé tétele érdekében. A munka megkezdődött, azonban a nyár elejére a gabonapiacon olyan árrobbanás alakult ki, amelynek költségemelkedését a liszt- és tésztapiac nem ismerte el. Ennek veszteségeit saját eszközökkel a cég már nem tudta ellensúlyozni, további külső finanszírozást pedig az eladósodottság mértéke miatt nem talált - áll a közleményben.

A részvényesek tőkeemelésre nem vállalkoztak, így a cég szerint hiába született meg időközben egy átgondolt hosszú távú stratégia, amely többek között egy tőkeerős szakmai befektető bevonását is célul tűzte ki, az akut fizetési problémák közepette a cégvezetésnek a finanszírozó hat bankhoz kellett ismét fordulnia a helyzet kezelése érdekében. A tárgyalások lezárása előtt a Budapest Bank felmondta hiteleit és inkasszót nyújtott be. Ezt a lépést a többi bank is követte, amelynek eredményeként végül közgyűlési határozat alapján csődvédelmet kértek.

A csődvédelem alatt elsődlegesen befektetők megtalálására és bevonására helyezték a hangsúlyt a közlemény szerint, de a kényszerűen leállított termelést is sikerült részben újra elindítani. A közel 400 munkavállaló munkahelyét fenntartották, abban bízva, hogy a befektető-keresés sikeres lesz, és a jövőben a munkahelyek többségét meg lehet menteni.

Az elmúlt hetekben a cég több ajánlatot, illetve megkeresést kapott magyar és külföldi szakmai, illetve pénzügyi befektetőktől. Ezek között olyanokat is, amelyek a cég teljes eszközparkjára vonatkoznak, megcélozva az összes alaptevékenység továbbvitelét. Az igazgatóság ezeket kiértékelte, és megállapította, hogy mindegyik eszközvásárlásra vonatkozik, nincs jelenleg befektetői szándék a Cerbona Zrt. többségi tulajdonának megszerzésére, illetve a hitelezőknek nem tud érdemi új csődegyezségi ajánlatot tenni.

A meglévő eszközök értéke, beleértve a fogyasztók által kedvelt Cerbona márkát is, akkor tartható a legmagasabban, így a hitelezők követeléseinek megtérülése akkor a legnagyobb, ha az üzemek működnek és a termékek folyamatosan piacon maradnak - fogalmaznak. Viszont ez csak akkor érhető el, ha a tulajdonosváltás mielőbb lezajlik, ami a csődvédelem fenntartása mellett a jelenlegi hat bank eltérő érdekeltségi és bonyolult döntési rendszere miatt csak igen lassú folyamat lenne. Ezért döntött végül az igazgatóság a felszámolás mellett.

Olvasóink írták

 • 7. buggyant 2011. január 12. 06:32
  „Azért fura hogy ebben az országban minden tönkremegy (tönkreteszik) ami jó minőséget állít elő, rgo konkurrencia a külföldi gyártóknak. Ugyanígy tönkretették a kekszgyárat, az olajgyárat, tejgyárat, hogy külföldről jöhessen be a szemét. Nagyon nagyon és mélységesen elszomorító.”
 • 6. annobon 2011. január 11. 15:17
  „Ami egészséges, vagy bio, az mindig magasabb árfekvésű, mint az egészségre ártalmasabb cuccok. Ahogy mondani szokás a müzli-szelet túl egészséges. Itt is az eredmény... a csőd.”
 • 5. xixi 2011. január 11. 09:39
  „Majd a Norbi megveszi :-)”
 • 4. öröksoproni 2011. január 11. 09:12
  „3-hoz: így van, most majd ehetjük a szennyezett gabonából készült termékeket, mazsola helyett egérszarral.”
 • 3. buggyant 2011. január 11. 07:36
  „Ismét egy élelmiszeripari üzem, amit direkt tönkretettek.
  Mert ugye kell a piac a külföldi árunak.”
 • 2. _Zoli_ 2011. január 10. 20:01
  „1 millió új munkanélküli!
  Ez közelebb van a valósághoz mint az 1 millió új munkahely!”
 • 1. Cloeon_dipterum 2011. január 10. 18:30
  „Szomorú.
  Állami tulajdonba kellene venni, az állam a legjobb gazda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdokat bukott az állam a pálinkareformmal

Töredékére esett a bérfőzésből származó bevétel, a költségvetés milliárdokat bukott a tavaly… Tovább olvasom