Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Munkaerőpiac: túlkínálat diplomásból hiány szakmunkásból

Az asztalos havi átlagbére 123 ezer forint, a szakácsoké 126, a kőműveseké 130 ezer. A főiskolai végzettséggel a munkavállalók átlag 282 ezer forintot keresnek. Egyetemi diplomával bruttó 345 ezret.

Húsz évvel ezelőtt a diploma a biztos megélhetést és magas státuszt jelentette, mára azonban egyáltalán nem garantált, hogy egy friss diplomás probléma nélkül, a végzettségének megfelelően el tud helyezkedni. Túlkínálat alakult ki a diplomásokból a magyar munkaerőpiacon, míg a szakmunkásokból soha nem látott hiány van.

A Központi Statisztikai Hivatala (KSH) adatai szerint 2010-ben 120%-kal több diák szerzett diplomát, mint húsz évvel ezelőtt, míg nagyjából ugyanannyi szakmunkás hagyta el az iskolapadokat, mint 1990-ben. Mindez azt jelenti, hogy a liberálisabb felsőoktatási rendszernek köszönhetően a diplomások álláspiaca felhígult és évente 10-15-ször több diplomás kerül ki a piacra, mint amennyit a gazdaság valójában elbír.

A Workania.hu internetes állásportál felmérése szerint a mai 20-24 éves korosztály 69%-a lép be a felsőoktatásba, a középiskolai diákok 80%-a pedig azt tervezi, hogy a főiskolára, egyetemre jelentkezik. Mindez éves szinten több mint 50 ezer friss diplomást jelent.

– A legnagyobb probléma viszont az, hogy sok hasonló végzettségű pályakezdő szerez diplomát. Az utóbbi időben ugyanis több divatszakma alakult ki. Közgazdászokból Dunát lehet rekeszteni, az értékesítés-kereskedelem területén szintén telített a piac, és ma már a bölcsészek, jogászok is nehezen helyezkednek el, vagy kénytelenek elhagyni pályájukat. A legújabb divatszakma pedig a marketing és kommunikáció" – mondta el Ficza János, a Workania sajtószóvivője.

Ezzel szemben van néhány olyan terület, ahol az évek folyamán munkaerőhiány alakult ki: az IT, gépészet és pénzügy területén inkább a diplomásoknak van hely, azonban az építő- és vendéglátóipar inkább a szakmunkásoknak kínál lehetőséget.

Fotó: archívum
Fotó: archívum


Mindezt alátámasztva a Workania kutatói megvizsgálták egy-egy divat- és hiányszakma munkaerőpiaci alakulását. A Workania adatbázisába megjelent álláshirdetések és önéletrajzok alapján 2008 harmadik negyedévétől folyamatosan több ember keresett állást az értékesítés és kereskedelem területén, mint ahány hirdetés volt a piacon. Ezzel szemben a gépipar területén az elmúlt egy évben az álláskeresők száma folyamatosan alacsonyabb volt az álláshirdetések számánál.

– A szakmunkásképzés klasszikus rendszere összeomlott, a képzések színvonala egyre alacsonyabb, az általános iskolákból pedig a tanulók inkább gimnáziumba, mint szakközépiskolába jelentkeznek. Így egyre kevesebb jól képzett szakmunkás kerül ki a piacra. Pedig az utóbbi időben kialakult szakember hiány a nagyobb megbecsülést hozta maga után" – tette hozzá Ficza.

Ma a szakmunkások találnak legkönnyebben állást, a megbecsülés azonban a fizetéseken egyelőre kevésbé látszik. Míg Németországban egy jól képzett szakember fizetése akár egy nagyvállalat középvezetőjének szintjét is eléri, addig hazánkban csak lassan emelkedik a szakmunkások bére.

A Workania által működtetett Fizetesek.hu internetes bérfelmérés alapján egy asztalos havi átlagbére 123 ezer forint, a szakácsoké 126 ezer, a kőműveseké pedig átlag 130 ezer Ft. Az ácsok és pékek átlag 135 ezer forintot kapnak, a vízvezeték- és villanyszerelők 145 ezret, a hegesztők és géplakatosok pedig 150 ezret. Közel ugyanennyit keres egy burkoló és egy esztergályos is, a CNC gépkezelők átlagbére pedig 178 ezer forint.

Ehhez képest a főiskolai végzettséggel rendelkező munkavállalók átlag 282 ezer forintos bére és az egyetemi diplomával rendelkezők bruttó 345 ezer forintos bére jelentős.

A szakemberek szerint azonban mindez nem számít, hamarosan úgyis változni fog a helyzet.

– Ma már az elhelyezkedni képtelen diplomás munkanélküliek szakmai képzéseken vesznek részt, hogy könnyebben állást találjanak. A szakmunkások bére egyelőre még nem vetekszik a diplomásokéval, de a fizetésnél fontosabb, hogy állást találjanak. A szakmunkások bére pedig folyamatosan növekszik. Ennek köszönhetően a továbbképzések és felnőttképzések szerepe megnőtt, a néhány hetes tanfolyamok hónapokkal előre tele vannak" – állítja Ficza János.

Olvasóink írták

 • 14. knifemaster 2011. május 31. 21:29
  „Húsz évvel ezelőtt a diploma hasznos tudást is jelentett,a mostani oktatási rendszer meg azért olyan amilyen,hogy a hasznos tudást tanfolyamokon sajátítsák el jó pénzért.”
 • 13. Goldmund 2011. május 26. 10:12
  „9. tommy13 2011.05.25. 08:46
  "manapság annyira igénytelen semmi stílusú bútorokat kreálnak, hogy kár érte pénzt adni, ami meg szép azt irdatlan haszonnal adják, pedig nem indokolná semmi... nem drágább az előállítás.. "

  Szerintem pont azért drágább a másik, mert nem tucatáru, hanem sok kézi munka van benne. Aki pedig belerakta azt a munkát, azt meg kell fizetni, és ez így is van rendjén.”
 • 12. Silence 2011. május 26. 07:28
  „11 "Az asztalos havi átlagbére 123 ezer forint, a szakácsoké 126, a kőműveseké 130 ezer."
  Ugye tudod mit jelent az, hogy ÁTLAG?
  Mert itt ÁTLAGBÉREKRŐL (is) beszélnek. Szerinted NETTÓ ÁTLAGBÉR nem létezik, csak bruttó? Hm?”
 • 11. Agent 2011. május 25. 19:38
  „10 a feltüntetett bér MINDIG bruttó, lévén ugyanaz a bruttó fizetés homlokegyenest más nettót eredményez ha valakinek pl. nincsen gyereke, vagy van éppen három.”
 • 10. Silence 2011. május 25. 13:25
  „A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint a regisztrált álláskeresők 40 százalékának nincs 8 általánosnál magasabb képzettsége, a munkanélküliek csaknem harmada szakiskolát vagy szakmunkásképzőt végzett. A szakközépiskolai vagy technikumi bizonyítványt szerzők aránya 14,5 százalékos, a munkát keresők tizede csak gimnáziumi érettségit tett le. 2011 áprilisában a regisztrált állástalanok 5,3 százaléka volt csak diplomás, összesen 32 527-en.

  forrás: http://www.fn.hu/belfold/20110519/rossz_mitoszra_epul_uj/

  Na most akkor mi van? Nem újságcikknek álcázott hirdetésben kellene szakmunkásokat toborozni, hanem tisztességes fizetést és körülményeket kellene biztosítani a leendő szakmunkásoknak.
  Könyörgöm, a kisalfold.hu mikor fog egyértelműen tájékoztatni, hogy nettó vagy bruttó bérekről ír? Ugyanis mifelénk csak a nettóért adnak kenyeret.

  "A szakemberek szerint azonban mindez nem számít, hamarosan úgyis változni fog a helyzet." Hehe, ez ám a kincstári optimizmus.”
 • 9. tommy13 2011. május 25. 08:46
  „Barackos ne szívd mellre, ha olyan drága lenne a bútor akkor venném a fáradtságot és megcsinálom magam :))))
  De addig nem szívok vele, bár manapság annyira igénytelen semmi stílusú bútorokat kreálnak, hogy kár érte pénzt adni, ami meg szép azt irdatlan haszonnal adják, pedig nem indokolná semmi... nem drágább az előállítás..
  Aki meg nem ért hozzá és csak pénze van az meg vegye meg jó drágán .. mindenki jól jár :))
  Na de mindegy :))”
 • 8. Barackos 2011. május 25. 08:23
  „Nem tudom ki hogy van vele de nekem asztalos képzettségem van és nem a rosszabikból való de csak 120 a bruttóm ja és teljesen papíron!

  Azt meg igazán megmondhatná valaki hogy lesz egy kezdő orvos fizetése 80-90 ezer mikor neki ehhez diplomamunkát kell tennie ami csak egyetemi végzettséghez kötött ugye?!
  Felháborító hogy a sok TUDATLAN miket írogat itt össze.
  Befejeztem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. gondolat1234 2011. május 24. 23:51
  „szúnyog: Én is épp ezt akartam írni, hogy azok a szakmunkás keresetek csak papíron léteznek. Ha meg 200 felett visznek haza, az már elég jó.”
 • 6. Révfalui-szúnyog 2011. május 24. 23:09
  „Ugyan kérem! Egy jó asztalos be se megy egy cég kapuján 170-180 netto alatt! Persze nem hivatalosan! S mivel egy termelő üzemben igen ritkán lehet a nyolc órát tartani, így túlórapénzzel együtt 200 fölött visz haza, aminek legalább a fele schwarz! Hát ezt mindenki tudja, csak azt nem értem, miért nem beszélnek róla?”
 • 5. horkri11 2011. május 24. 22:29
  „Orvost és a tanárt az állam fizeti...”
 • 4. sztefanosz 2011. május 24. 21:36
  „Ugye megint csak viccelnek ezekkel az átlagbérekkel?
  Egy kezdő tanári fizetés 90-100 ezer Ft; 40 év után 130-140 ezer Ft....
  Egy kezdő orvos fizetése 80-90 ezer Ft....(persze nem féltem őket a hálapénzek miatt, ami nem kevés; de ennek is van oka)
  "Ehhez képest a főiskolai végzettséggel rendelkező munkavállalók átlag 282 ezer forintos bére és az egyetemi diplomával rendelkezők bruttó 345 ezer forintos bére jelentős." Ez most hogyan van?”
 • 3. horkri11 2011. május 24. 19:22
  „Barackos :)

  "Miért keres többet egy szakinál az ki csak agyban gondolkodik?"

  Szerinted?”
 • 2. Barackos 2011. május 24. 16:25
  „Miért keres többet egy szakinál az ki csak agyban gondolkodik?
  Mit szólnának hozzá ha a bútorok árai a triplájára emelkednének mert egy asztalosnak ennyi a bére?
  Más kérdés az , hogy mennyit kap. Mert ugye a fizetést már nem ő számolja ki!
  Ha hasonló lenne a bérek színvonala mint nyugaton akkor a szakmunkás többet vihetne haza mint , egy egyetemista!”
 • 1. ecetera 2011. május 24. 13:13
  „Azon szakmáknál, amelyeknél túlkínálat van, kvótákat kellene felállítani, folyamatos utánpótlásra lenne szükség minden területen, akkor talán nem kellene gyártósoron vagy gyorsétteremben dolgozni közgazdászként.
  Ráadásul a friss diplomások legtöbbje már a munkába állás elején szembesül vele, hogy az elméleti tudása mennyire keveset ér az adott szakma betöltésénél. Ami megkérdőjelezi az oktatási rendszert is.
  Beigazolódni látszik a mondás:
  aki tudja, csinálja. aki nem tudja, tanítja...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KKV-szektor: javulást remélnek idén

A kis- és középvállalkozások negyede számít versenyhelyzetének javulására, a többség pedig… Tovább olvasom