Kisalföld logö

2017. 05. 23. kedd - Dezső 14°C | 24°C Még több cikk.

Műbeles? Sertés vagy baromfi? - A virsli választás aranyszabályai

Szilveszterkor az éves elfogyasztott virsli mennyiség 1/7-ét vásárolja meg a lakosság: tavaly szilveszteri időszakban megközelítőleg 3800 tonna virslit fogyasztottunk.

A vásárlási döntéseknél az elsődleges szempont a kedvező – gyakran akciós – ár, pedig azon túl érdemes lenne megvizsgálnunk, milyen összetevőkből készült a kiválasztott termék. Az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakemberek évek óta figyelmeztetnek a gyanúsan olcsó virslik kockázataira.

Eredetileg fiatal bika húsából készítették, és az arisztokraták egyik kedvenc étele volt az alapjában véve pépesítéssel készülő húskészítmény.

A virsli-fogyasztásnak nincs régre visszanyúló történelmi hagyománya itthon, a német konyha hatására terjedt el hazánkban. Napjainkban számos kiszerelésben és ízvariánsokkal kapható a termék, amelyből a sertés és baromfi a legkelendőbb, de olyan különlegességek is megtalálhatóak a boltokban, mint a mangalica virsli.






A hazai virsli-fogyasztás minden évben növekedést mutat az év utolsó egy hetében. Tavaly megközelítőleg 27800 tonna virslit vásároltunk összesen az ACNielsen piackutató cég adatai szerint, ennek egyhetedét az ünnepekkor.

A termékek 58%-ban baromfi, 42 %-ban sertés húsból készültek. A termék kiválasztásánál inkább az ár számít az elsődleges szempontnak, bár megfigyelhető hogy az év többi napjához képest a minőség az ünnepekkor nagyobb jelentőséggel bír.

Szántó Zoltán, a Pick Szeged Zrt, termék menedzsere szerint a magyar fogyasztó még mindig nem elég tudatos, ha élelmiszerbiztonsági kérdésekről esik szó.

Kevesen vannak tisztában a legalapvetőbb szabályokkal, amit a termék vásárláskor érdemes szem előtt tartani az egészségünk megvédése és az ízélmény fokozása érdekében.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a virsli hústartalma legalább 40%, fehérjetartalma legalább 10%, víztartalma legfeljebb 70%, zsírtartalma maximum 25% kell, hogy legyen.

"Sajnálatos módon a manapság kapható virslik jelentős része valóban kevés húsból, sok adalékanyagokból készül" – állítja Szántó Zoltán.

Mint minden húskészítmény esetében, a virslinél is a felhasznált hús mennyisége, amely a legnagyobb mértékben befolyásolja a termék minőségét.

A Pick szakembere szerint virsli-vásárláskor az alábbi, szabad szemmel ellenőrizhető szempontokat érdemes mérlegelni, hogy lehetőleg finom és minőségi termék kerüljön az asztalunkra (virsli választás aranyszabályai)


1. A termék csomagolásán feltüntetett hústartalom - lehetőségeink szerint azt válasszuk, amelyik nagyobb százalékban tartalmaz húst

2. Ha a terméken nem szerepel a hústartalom, úgy inkább kerüljük el a terméket

3. Ha a sertéshúson kívül például marhahús is fel van tüntetve és a két húsalapanyag %-os arányának összege 60%, vagy magasabb, akkor a termék minőségében biztosan nem fogunk csalódni, ugyanis egyes magas minőségű termékek többféle húst is tartalmazhatnak

4. A juhbélbe töltött termékek általában magasabb minőségi kategóriát képviselnek, ezért magasabb az árfekvésük

5. A laza töltésű, vagy puha állományú virslik kerülendők

6. Csak olyan terméket vásároljunk meg melynek gyártója jól beazonosítható, és minőség megőrzési ideje is jól olvasható


Olvasóink írták

  • 20. janika 2011. január 03. 13:08
    „Egy kg. baromfi virsli 199,-Ft egy kg. kutya szalámi 199,- No hol is tartják az embert egy szinten az állatokkal?”
  • 19. fortuna54 2010. december 30. 18:28
    „14-es szabo 1936. Igazad van,de azért az én receptem sem eldobni való. Tudod a jó füszeres bikaatom? Bort-búzát-békeséget,és jó egézséget kivánok,az ujévre.”
  • 18. pancser 2010. december 30. 15:17
    „A Tesco-ban árusított juhbeles virslit az áruház magyar beszállítói állítják elő. Ilyenkor szilveszter táján a virsligyártók mindent eladnak, tehát a hibát ott kell keresni. Magam soha sem veszek ilyenkor gyártott virslit. Viszont egy cseh márkát vettem az egyik multinál, a nevét nem mondom meg, Ők tartós füstölt virslit gyártanak, tehát nem baj az ha megmarad az eredeti csomagolásban. Virsliben a csehek meg a németek előbbre járnak. Javaslom a virslikedvelőknek próbálgassák végig az új évben az összeset.
    Kedves "zsuzsa63" ne légy naív! A Tesco beszállítói félnek a Tesco ellenőreitől, a saját terítésük sokkal rosszabb mint ami az üzletláncba kerül. Ott aztán nem ellenőriz senki, a Tesó mint olvashattad egy másik cikkben folyton a MGSZH ellenőrzése alatt áll!
    Nyugodtan vegyetek bármilyen hústerméket bármelyik üzletláncban és óvakodjatok ilyenkor a maszek boltok esetenként elhullott, beteg állatokból készült termékeitől. Hozzá teszem vannak kivételek!”
  • 17. szabozoli22 2010. december 29. 22:23
    „<moderálva> aki megveszi ezt a szemetet, a párizsival együtt. A szomszédunk hibátlan házi kolbászt árul és az télleg húsból van, meg az ize is k*rva jó.”
  • 16. zsuzsa63 2010. december 29. 19:17
    „A TESCO-BAN ÁRUSITOTT "JUHBELES VIRSLIT" SENKI MEG NE VEGYE, MOSLÉK, ENYHÉN SZÓLVA SZEMÉT, MÉG A SZOMSZÉD KUTYÁJA SEM ETTE MEG. BOLDOG ÚJ ÉVET MINDEN KEDVES IRÓTÁRSAMNAK!!!!!!!!!!!!!!!”
  • 15. pozdorja 2010. december 29. 16:45
    „Vilma! Tudod hogy hőzöngök, ha nem gőzölög itt a csülök, mikor ide lecsücsülök!”
  • 14. szabo1936 2010. december 29. 16:37
    „virsli sziveszterkor?
    Kis szopos malac kemenceben ropogosra megsutve!”
  • 13. mecsoka 2010. december 29. 14:23
    „#10 milyen igaz :D”
  • 12. gonzo 2010. december 29. 13:12
    „w.people!
    Szted én "okoskodok".Én tényeket írtam le,ha nem dobozban élsz,tudod miről beszélek.(Ha nézel híradót,olvasol újságot,hallgatsz rádiót,beszélgetsz más emberekkel)A te hozzászólásodban viszont nem találtam egyetlen konkrétumot sem,nagyképű okoskodást annál többet.Már a megszólításod,amit felém megeresztettél is borzalmas nagy arcra vall.”
  • 11. Gabor123 2010. december 29. 12:33
    „Gonzonak sztem igaza van. Én sem eszem virslit ilyenkor. Nekem is van tecsós hentes haverom. :)”
  • 10. WTF 2010. december 29. 12:29
    „Szilveszterkor inkább jól be kell rúgni, aztán nem fognak érdekelni a százalékok.
    Inkább legyen sok kenyér, aztán a részegek elrágcsálják a hajnali órákban :)”
  • 9. Agent 2010. december 29. 12:21
    „Virsliből csakis a bécsi vagy frankfurti Zimbo, Wiesbauer, esetleg Kaiser.”
  • 8. zotya975 2010. december 29. 12:20
    „Őszinte leszek, nem ettem még lazacot, és nem is tehetném meg minden nap. :-)”
  • 7. w.people 2010. december 29. 12:14
    „4. -eskének:
    Imádom, mikor valaki ennyire okos. Nagyokat szoktam mosolyogni, hogy még mindig vannak olyan emberek, akik a 40-es 50-es éveket élik. Szólj, ha felébredtél Gonzo!”
  • 6. calendulaofficinalis 2010. december 29. 12:06
    „az én parasztgyomrom bizony nem bírja a lazacot, még a szagától is hányok:S, pedig ehetnék minden nap...nekem bőven megfelel a virsli (bécsi, roppanós) és a lencsefőzelék....mindeninek BUÉK”
  • 5. zotya975 2010. december 29. 12:03
    „Pár éve januárban vettünk valami 143 forintos kilónkénti áron virslit a kutyának. Gondolom egyértelmű, hogy 143 forintést nem sok köze van a hússhoz, de a blökinek jó lesz címszóval vettünk egy kilót. Első nap tudtam vele megetetni, másnap amikor meglátta a kezemben, inkább elbújt és nem evett. Ezzel nem azt akartam mondani, hogy ilyen finnyás a kutyám, mert nem Pedigrével etetjük, csak a virsli minőségére céloztam.”
  • 4. gonzo 2010. december 29. 11:46
    „A virsli választás első számú alapszabálya Szilveszter táján:Szilveszter táján még véletlenül se vegyünk egy darab virslit sem.Én évek óta így teszek.Feliratok:ugyan már,azt írnak rá amit akarnak.Szavatossági idő:na ne röhögtessenek már,akkor cimkézik át amikor akarják,és,hogy elmondjam,a nagyáruházakban is bevett gyakorlat ez.Ha nem hiszitek,kérdezzetek meg egy Tuskóban dolgozó húsos kollégát.....
    Jahh,és mielőtt jönne valaki a kis boltos szöveggel:ismerősöm rokona maszek hentes,vágóhídja is van,és hol futott vele össze múltkor dugig rakott húsoskocsival?Hát persze,hogy a Metroban....”
  • 3. öröksoproni 2010. december 29. 09:52
    „Ki hiszi el., hogy nem ilyenkor eszi meg a jónép a lejárt szavatosságú virslik nagy részét?”
  • 2. Agent 2010. december 29. 08:45
    „http://hu.wikipedia.org/wiki/Sznob”
  • 1. CsabaKiraly 2010. december 29. 08:16
    „Paraszt gyomor :-) Nalunk Lazac a szokasos etel szilveszteren. Na meg facan a szegenyebb csaladiknak. :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb történelmi csúcson az üzemanyagok ára

Szerdán bruttó 5 forinttal emelte a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt., a… Tovább olvasom