Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

MTA-kutatás: a közmunka épp arra nem jó, amire kitalálták

Már több ember dolgozik a programban, mint ahány tanár van az országban.
Hétfőn jelent meg az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának átfogó tanulmánykötete, amelyben a közmunkaprogramot elemzik. A kötetben körbejárják a közfoglalkoztatással kapcsolatos kérdéseket, és kiderül belőle, hogy bár már több ember dolgozik a programban, mint ahány tanár van az országban, és a kormány idén már 270 milliárdot költ el rá, valójában nem szolgálja azokat a célokat, amire kitalálták – írja az Index.

A kötetből kiderül, hogy bár a közfoglalkoztatást arra találták ki, hogy visszavezesse az embereket a munkaerőpiacra, valójában a közmunkából legfeljebb a regisztrált munkanélküliségbe vagy a közmunkába vezet ismét az út, a kutatók ugyanis azt nézték meg, hogy mit csináltak az emberek fél évvel az után, hogy véget ért a közfoglalkoztatási periódus, amire behívták. Azt találták, hogy mindössze 13,3 százalék talált munkát a nyílt munkaerőpiacon, 34 százalék újra közmunkás lett, közel a felük pedig regisztrált munkanélküli.

Az adatok azt mutatják, hogy az esély arra, hogy valaki rendes piaci állást találjon magának, annál kisebb, minél több időt tölt az ember a közfoglalkoztatásban és a munkaügyi rendszerben úgy általában.

A kormány magyarázata szerint a közfoglalkoztatásban az emberek megtanulják, hogy milyen dolgozni, de a kutatások azt mutatták, hogy a közmunkások jó részének volt korábban legális, bejelentett, legalább minimálbért fizető munkája, de általában rövidebb ideig dolgoztak különböző helyeken, vagyis éppen azért kerültek a közfoglalkoztatásba, mert nem találtak rendes állást a munkaerőpiacon.

Kedden egyébként elfogadta a parlament azt a módosító javaslatot, ami lehetővé teszi, hogy az önkormányzat idénymunkára kölcsönadja a közmunkásokat, és három hónapra kizárja a közmunkából azokat, akik nem szeretnének ezzel a lehetőséggel élni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: áprilisban az import jobban nőtt az exportnál

Májusban 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene. Tovább olvasom