Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

MSZP: ész nélküli pénzkidobás a Mol-ügylet

Ész nélküli pénzkidobásnak tartja az MSZP, hogy az állam 1,88 milliárd euróért visszavásárolta az orosz Surgutneftegas 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét.

Szanyi Tibor, a szocialisták elnökségi tagja kedden újságíróknak azt mondta: Szavai szerint ezért, és mert a 21,2 százalékos részesedés még ahhoz sem volt elég, hogy az oroszok részt vegyenek a Mol közgyűlésén, a döntés felesleges, felelőtlen, "a bűncselekmény határait súroló, ész nélküli pénzkidobás".

Hozzátette: mivel a Mol-pakett megvásárlását a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitelből finanszírozza a kormány, azt az adófizetőknek kell visszafizetniük, miközben a kormány különböző megszorításokkal hasonló összeget "présel ki" az emberekből.

Szanyi Tibor arról is beszélt: egyelőre nem ismert, hogy a részvényekért a kormány mit adott még, "hol árulta el Magyarországot, a magyar gazdaság érdekeit". Azt ugyanis az oroszok az első perctől világossá tették, hogy pusztán pénzért nem adják el a pakettet, így a kormánynak más stratégiai vállalásokat kellett tennie - mondta.

Podolák György, az MSZP energetikai tagozatának elnöke és Szekeres Imre gazdaságpolitikai kabinetvezető közleményben tudatta: a szocialisták szerint elfogadhatatlan, hogy amikor 2012-ben mintegy 550 milliárd forint költségvetési megtakarítás várható a megszorítások eredményeként, és amikor a kormány harcot indított az államadósság csökkentése érdekében, akkor 507 milliárd forintot költ egy mindössze osztalékra jogosító, kisebbségi részvénycsomag megvásárlására.

Orbán Viktor kedden jelentette be: Magyarország visszaszerezte 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól. A miniszterelnök úgy fogalmazott: ez több volt, mint vásárlás, nehéz küzdelem volt, egy év kemény tárgyalássorozat és egyeztetés után sikerült nyélbe ütni a megállapodást.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter közölte: az állam 1,88 milliárd euróért vásárolta vissza a Mol-részvényeket az orosz Surgutneftegastól, a tranzakciót pedig a korábban felvett IMF-hitelből finanszírozzák. A részvénycsomag egy később kijelölendő állami vállalathoz kerül. Azt is mondta, piaci megállapodás történt, a részvénycsomagért semmi mást nem adtak az oroszoknak, csak a vételárat.

Olvasóink írták

 • 10. fortuna54 2011. május 27. 18:28
  „Szanyi és elvtársai nyolc évig vigyásztak a milliárdokra.Még van bör a képén kritizálni,riogatni.”
 • 9. zolikom 2011. május 25. 14:20
  „Majd lehet fizetni annak is az árát, amit a MOL most pereskedik Horvátországban az INA-val...”
 • 8. AHA 2011. május 25. 07:35
  „Ami a szociknak nem jó,az jó az országnak! Ez a lényeg!”
 • 7. Dr.Lang 2011. május 24. 22:40
  „Szanyi elvtars megint nyomas alatt van. Detox lesz a vege, Tibi!”
 • 6. pancser 2011. május 24. 21:32
  „Ez a dolog egy kis kedvezés a boszihó magyarkodóknak.”
 • 5. embertelen 2011. május 24. 20:47
  „Ovinkor hálapénz kérdésére a válasz. Biztos nem nekem, de az biztos, hogy valamelyik fideszes maffiózónak fizetnek. Az oroszok jót röhögnek most rajtunk. Az hazugság, hogy nemzetbiztonsági kockázata volt a dolognak, ugyanis a 21 % tulajdonrész még annyi jogot sem adott az oroszoknak, hogy akár csak egy portást is kinevezzenek.”
 • 4. Ovinkor 2011. május 24. 20:13
  „Az oroszok a 130 milliárd forintnyi haszonból vajon kinek fogják kipergetni a hálapénzt?

  A kérdés költői.”
 • 3. trabantal 2011. május 24. 20:07
  „szanyi kapitány wazze :D”
 • 2. Valaki 2011. május 24. 19:55
  „Na ja, amikor a haveroknak negyed árért elböszmélkedték a MOL részvényeket, az persze nem volt pénzkidobás.
  Szerencsétlen internácik! :)))”
 • 1. BsBe 2011. május 24. 18:54
  „- 2010.09.16 19:32: Nem áll küszöbön a Mol 21,1 százalékos visszavásárlása az orosz Szurgutnyeftyegaztól. A magyar kormányzat a Szurgutnyeftegáz képviselőivel nem folytat erről tárgyalásokat.
  - Visszavásárolta Magyarország az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-pakettjét. Az ügylet 1,88 milliárd euróba került, amit az IMF-hitelkeretből finanszíroz a kormány. Az oroszok körülbelül 100 milliárd forintot nyertek az ügyön.
  - A kormányfő úgy fogalmazott: ez több volt, mint vásárlás, ez egy nehéz küzdelem volt, egy év!!! kemény tárgyalássorozat és egyeztetés után sikerült nyélbe ütni a megállapodást.
  -Az orosz céget korábban nem engedték be a Mol közgyűléseire, és nem gyakorolhatta részvényesi jogait, mert a Mol nem tekintette stratégiai partnernek, így rákényszerítették arra, hogy adja el a részvénycsomagját, a Vedmosztyi szerint azonban így is rengeteget keresett az üzleten.
  1. Biztos, hogy nem a magyar gazdaság erősödése volt az elsődleges érdek.
  2. Vajon ezt a hitelt ki vette fel, ezt ugye nem kell visszafizetni?
  3. Vaj, nem ennek a hitelnek az ára, a munkanélküliség növelése, a nyugdíjasok szívatása, a betegek lehetetlenné tétele, és a dolgozók nagyobb részének juttatott adóemelés?
  4.8 hónappal ezelőtt, még szó sem volt arról, hogy amit állítólag már 12 hónapja elkezdtek....
  - és most mondja valaki, hogy van - csak egy hangyányi - különbség a két párt között. Azaz van. Három év múlva, jobban padlón lesz mindenki, mint az valaha is hitte volna. (lesz is hitel, hitel hátán..)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: mi az ára az oroszok engedményének?

Jávor Benedek szerint "nem biztos, hogy a legjobb döntés, hogy az államadósság rovására 500 milliárd forintot fektet a kormány egy tőzsdei cégbe." Tovább olvasom