Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Monetáris Tanács: maradt a 6 százalékos alapkamat

A januári inflációs adatok kedvezőbbek lettek a vártnál és a béradatok is kedvezően alakultak.

A Monetáris Tanács február 21-i ülésén a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton, amely így maradt 6,00%. A döntést ezúttal nagy többséggel hozták meg a tanács tagjai, a már szokásos, kamatcsökkentést célzó javaslat ellenében.

Simor András sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a januári inflációs adatok kedvezőbbek lettek a vártnál és a béradatok is kedvezően alakultak. Úgy tűnik, az eddigi három kamatemelés elegendő lehet az inflációs pálya alakításához, emiatt, ezt kimondva lett kevésbé szigorú a hivatalos közlemény utolsó bekezdése.

A közlemény így is, kevés kivételtől eltekintve, a korábbi hónapokat idézi. A legfontosabb üzenete változatlanul az, hogy a „tartósan cél feletti infláció miatt a várakozások nem horgonyzottak, ezért a költségsokkok másodkörös hatásokkal járhatnak". Ilyen kedvezőtlen költségsokk az üzemanyagok és a nyers élelmiszerek drágulása, amely begyűrűzik majd a fogyasztói árakba. További és részben új kockázat (főként a miniszterelnök azon megnyilatkozásai után, hogy az SZJA átalakításnak nem lehetnek vesztesei), hogy a „teljesítményekkel összhangban nem lévő esetleges béremelések nemcsak az inflációs cél elérését, de a munkahelyek biztonságát is veszélyeztethetik".

A jegybank szerint Magyarország kockázati megítélésében ugyan javulás történt az utóbbi időszakban, de még mindig magasak a kockázati felárak. A jegybank elnökének elmondása szerint a kamatról szóló döntés
azonban ezúttal is kizárólag az inflációs helyzetértékelés alapján született.
„A Monetáris Tanács megítélése szerint az elmúlt három hónap kamatemelései elősegítik, hogy a költségsokkok közvetlen hatásának kifutását követően az infláció a cél közelébe csökkenjen. Ezért a Tanács az alapkamat szinten tartása mellett döntött."

A korábbi hónapokhoz hasonlóan a folytatás is az inflációs kockázatok függvénye lesz, azaz „a Monetáris Tanács a következő hónapokban az inflációs kockázatok mérlegelése alapján dönt a további kamatemelés
szükségességéről."

A Monetáris Tanács mostani összetételében utoljára ült össze, négy tag megbízása a következő ülésig lejár, és a valószínű törvénymódosítás után mind a 4 tagot az Országgyűlés jelölheti majd. Könnyen lehet, hogy így kevésbé szigorú lesz majd az új tanács, és ezzel a kamatemelési ciklus egy időre véget ér, hacsak nem érik komoly külső sokkok a monetáris politikát.

Korábban - Marad a 6 százalékos alapkamat?

A monetáris tanács januári kamatdöntése különösen nehezen született meg, miután az első körben hárman-hárman javasoltak emelést és kamattartást.

A jelenlegi összetételében utolsó kamatdöntő ülését tartja ma a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők az érvényben lévő 6,0 százalékos jegybanki alapkamat változatlanul hagyását várják az üléstől, miután november óta mindhárom kamatdöntő ülésen 25-25 bázispontos kamatemelésről döntött a tanács, azt megelőzően pedig tavaly április óta a történelmi 5,25 százalékos mélyponton állt az alapkamat.

A monetáris tanács januári kamatdöntése különösen nehezen született meg, miután az első körben hárman-hárman javasoltak emelést és kamattartást, míg Bánfi Tamás a csökkentés mellett érvelt. A többségi döntéshez az elnök felszólítására a tagoknak újra kellett gondolniuk az álláspontjukat, és Bihari Péter csatlakozott az emeléspárti Király Júliához, Simor Andráshoz és Neményi Judithoz.

A monetáris tanács négy külső tagjának Bánfi Tamásnak, Bihari Péternek, Csáki Csabának és Neményi Juditnak március 1-jén lejár a megbízatása. Az Országgyűlés is éppen hétfőn dönt a külső tagok új kinevezési rendjéről.

A jegybank elnökének, Simor Andrásnak és helyettesének, Karvalits Ferencnek a hatéves megbízatása 2013 márciusában jár le, a másik alelnök, Király Júlia kinevezése 2013. júliusáig tart.

Olvasóink írták

 • 3. Mike-Mouse 2011. február 23. 18:36
  „Elmegyek jósnak. Mennyinél is tart a forint? Szarják össze magukat akik ezt befolyásolják :S”
 • 2. Mike-Mouse 2011. február 22. 09:59
  „Köszönjük Emese. De meg lehet nézni. Jön a hóvége jönnek a csekk zárolások máris romlik az imádott fizető eszközünk.”
 • 1. elemér 2011. február 21. 12:29
  „Az alapkamat Mo.-n a legmagasab az unioban. Ez azt jelenti hogy nehezen jutnak kölcsönhöz és befektetésekhez a Magyar vállalkozók. Igy azt bajossan lesznek uj munkahelyek. Lesznek majd a Mekiben.

  http://www.fxstreet.com/fundamental/interest-rates-table/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

5 forinttal drágult a benzin

Emelte bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát… Tovább olvasom