Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Módosítást kezdeményeznek az alapellátó orvosok a hipa alóli teljes mentesség érdekében

A már a parlament előtt lévő, az alapellátásról szóló törvényjavaslat összességében pozitív, ám a finanszírozásra vonatkozó kedvező lépéseket meg kell erősíteni, ezért módosító indítvány benyújtását kezdeményezik - mondta Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (AOOSZ) elnöke a Magyar Hírlapnak.
Az újság szombati cikke szerint közölte: az alapellátásról szóló törvényjavaslat nem rendezi a praxisokra vonatkozó helyi iparűzési adó (hipa) kérdését, mivel csak annyiban változna a jelenlegi szabályozás, hogy az adott önkormányzat eldönthetné, beszedi-e a hozzá tartozó háziorvosi körzettől a hipát, vagy sem.

Selmeczi Kamill kifejtette: a körzet bevételére vonatkozóan értékhatárt is megállapítottak, ami fölött, ha akar sem tehet engedményt a fenntartó, s ez annyira alacsony, hogy a praxisok többsége nem mentesülhetne az adónem alól. Ezért az egészségügyi államtitkársággal való egyeztetés után módosító indítvány benyújtását kezdeményezik, valamennyi háziorvosi vállalkozásnak biztosítva a teljes mentességet.

A praxisvásárláshoz nyújtott kedvezmény - a körzet megszerzéséhez kedvezményes hitelkonstrukciót biztosítanak, s annak törlesztését a törvény szerint a háziorvos a vállalkozás bevételéből is fizetheti - vélhetően segíteni fogja a körzetekben most igencsak nehézkes generációváltást - mondta az elnök. Kitért arra is, üdvözölnék, ha a törvényben szerepelne egy, a szakorvosi minimumhoz igazodó életpályamodell-szerű bérfelzárkóztatás is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Mihály: két éve járna Magyarországnak a kedvezőbb minősítés

Varga Mihály szerint már két éve kijárna Magyarországnak, hogy kedvezőbb besorolást kapjon a… Tovább olvasom