Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Mocsarad vagy halastavad van? Megúszod a telekadót!

Az önkormányzati adózás, valamint az illetékszabályozás sok újdonságot tartogat, például a nagyvállalatoknak és az első lakásszerzőknek is kedvez.
A helyi adókról szóló törvény (Htv.) az idén januártól több mentességet tartalmaz, például a hatálya nem terjed ki az ingatlan-nyilvántartásban erdőként, mocsárként és halastóként nyilvántartott földekre, így e területek birtokosainak nem kell telekadót fizetniük - hívja fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott közleményében a Wolters Kluwer Kft., amely január 29-én konferenciát is szervez a témában.

A közlemény szerint Kovács Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakmai tanácsadója a szervező cégnek elmondta: az önkormányzati adózás, valamint az illetékszabályozás sok újdonságot tartogat, például a nagyvállalatoknak és az első lakásszerzőknek is kedvez.

"A Htv. eddig is tartalmazott mentességeket a telekadóban, 2014-től bővül ezen kör. Mentessé vált az 1 hektárt meg nem haladó belterületi földterület, ha annak teljes területe tényleges mezőgazdasági művelés alatt áll és e tényt a falugazdász igazolja, illetve a termék-előállító üzemhez tartozó - jogszabályban, hatósági előírásban meghatározott nagyságú - védő-biztonsági terület" - mondta el a közlemény szerint a szakember.

A 2014-es változások az adminisztrációs terhekre is hatással lesznek a helyi adóügyekben: nem kell önkormányzati adóhatóságonként - sokszor sorban állás útján - beszerezni a bevallási, bejelentési nyomtatványokat, mivel a helyi adóval kapcsolatos eljárási kötelezettségek az úgynevezett "központi nyomtatványon" is teljesíthetők.

Ez a változás leginkább a több telephellyel, ingatlannal rendelkező vállalkozásokat - például távközlési szolgáltatókat - érinti kedvezően.

A magánemberek számára az illetékekről szóló törvény változásai is tartogatnak újdonságokat; ilyen például az első lakásszerzők kedvezménye. Az első lakást szerzők, életkortól és a lakás forgalmi értékétől függetlenül 12 havi, egyenlő részletekben teljesítendő, pótlékmentes részletfizetést kérhetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól a visszterhes vagyonszerzési illeték megfizetésére - hívta fel a figyelmet Kovács Attila.

Az önkormányzati adózással kapcsolatban e változásokon kívül is számos újdonság lépett hatályba januártól; ezek érintik az építési telekvásárlást, az iparűzési adót és az eljárási szabályokat is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a panasz a webboltokra, mégis keveseket marasztalnak el

Tavagy 60 százalékkal több ellenőrzést hajtott végre a fogyasztóvédelem a webboltok körében, mégis csökkentek az elmarasztalással végződő ügyek. Tovább olvasom