Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

MNB: életbe lépett a jegybank új irányítási rendszere

Hétfőn életbe lépett a jegybank új irányítási rendszere, amely 5 ügyvezető igazgatóra épül - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank hétfőn honlapján.
Megkezdi munkáját Palotai Dániel ügyvezető igazgató, aki a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdásza, valamint a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgató, Nagy Márton, illetve Csizmadia Norbert, mint a jegybank gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója - derül ki közleményből.

Hétfőtől a Magyar Nemzeti Bank gazdálkodásáért és működéséért Nagy Róza ügyvezető igazgató felel, míg Sándor György ügyvezető igazgatóként az intézmény működtetéséhez kapcsolódó feladatokat végzi.

A vezetőváltás keretében az eddigi 112 cégjegyzésre jogosult vezető és szakértő közül 22-nél lesz változás. Az érintett munkakörökben március végéig kerül sor a teljes cserére, amellyel a Magyar Nemzeti Bankban lezárul majd a vezetőváltás, illetve megtörténik az új irányításra való átállás - fogalmaznak a közleményben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken tette közzé új Szervezeti Működési Szabályzatát (SzMSz), amely létrehozza a főigazgatói feladatkört, és módosítja az alelnökök feladatköreit úgy, hogy az új alelnökhöz, Balog Ádámhoz csoportosítja át a korábbi alelnökökhöz tartozó monetáris politikát és a pénzügyi stabilitást is. A frissen létrehozott főigazgatói pozíciót - az MNB korábbi tájékoztatása szerint - Nagy Róza tölti majd be, aki korábban az NGM közigazgatási államtitkára volt.

Az új SzMSz a főigazgató alá két ügyvezető igazgatót, a gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatót, illetve a bankműveletekért, számvitelért és működési szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatót rendeli. Mindkét ügyvezető igazgató alá 3-3 igazgatóság tartozik.

Az új SzMSz értelmében a jegybank alelnökei kizárólag a főigazgatóval együttesen képviselhetik a jegybankot harmadik személyekkel szemben, illetve az MNB nemzetközi kapcsolataiban. Az MNB-t a nyilvánosság előtt az elnök, illetve az elnök által meghatározott személy képviselheti. Korábban ez a jogkör az alelnök mellett az alelnököket és a sajtószóvivőt is megillette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KSH: januárban 318 millió euró volt külkereskedelmi mérleg egyenlege

Januárban az export 4,3, az import 5,2 százalékkal nőtt euróban az egy évvel korábbihoz képest. Tovább olvasom