Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Mit hoz nekünk és az ország pénztárcájának az évvége?

Hazánk legnagyobb pénzintézetének az OTP-nek regionális igazgatóját, Németh Józsefet kérdeztük arról, hogyan látja a jelenlegi helyzetet?

Egy éve pánikolunk. A gazdasági világválság minden családban érezteti hatását. Spórolni kezdtünk, meggondoljuk, mire fizetünk ki nagyobb összeget, és a kölcsöneink felvételénél is alaposabban körülnézünk. Hazánk legnagyobb pénzintézetének az OTP-nek regionális igazgatóját Németh Józsefet kérdeztük arról, ô hogyan látja a jelenlegi helyzetet? A szakember szerint az év végére már érezni fogjuk azt, javul az ország gazdasági helyzete.

- Közel egy éve tört ki a gazdasági válság. Már akkor azt mondogatták sokan, a bankok felelôtlen pénzkihelyezési politikájának következménye. Visszatekintve hogyan látja a pénzintézetek szerepét a válság kialakulásában.

- 2007 elején az Egyesült Államok teljes jelzáloghitel állományának 15 százaléka tartozott a subprime (a kockázatosabb adósoknak nyújtott hitelek), további 5 százaléka pedig az Alt-A kategóriába. Az értékpapírosított jelzáloghiteleken belül becslések szerint 14 százalék volt a subprime és 12 százalék az Alt-A kategóriájú hitelek (ide a viszonylag jó adósok tartoztak, akik nem rendelkeztek megfelelô jövedelemigazolással vagy magas volt az adósságuk jövedelemhez viszonyított aránya). A hitelpiaci válságot követô pénzügyi válságot tavaly ôszétôl, a Lehman Brothers csôdjétôl számítják a szakemberek. A magyarországi bankokra nem volt jellemzô a felelôtlen pénzkihelyezés. Ugyanakkor a nemzetközi pénzpiaci bizalomvesztés, a bankkapcsolatok beszűkülése minden hitelintézetet érintett.

- Magyarország legnagyobb tradicionális pénzintézete az OTP. A válság pont azért mert belsô piacokon erôs volt kevésbé érintette. Ám bizonyára önök is megérezték. Miként kompenzáltak, hogyan próbálták megôrizni versenyképességüket?

- A magyarországi bankrendszer legnagyobb szereplôjének stabilitását nemcsak hat évtizedes kiegyensúlyozott működése tette és teszi megkérdôjelezhetetlenné, hanem tôkeereje és függetlensége is. Nem tulajdonosa külföldi bank, amelyet elérhettek a nyugat-európai bankpiaci problémák, de nem volt és nincs kapcsolat olyan nyugat-európai vagy amerikai bankokkal sem, amelyek kritikus helyzetben voltak.

Következetes és elôretekintô üzletpolitikát folytat: a világ pénzpiacainak problémáira idôben felkészült, tovább erôsítette tôkeellátottságát, amely egyébként is nemzetközi mércével is kiemelkedô.

A bizalom megôrzése és erôsítése érdekében a bankok folyamatosan fejleszti termékeiket és szolgáltatásaikat.-tartja Németh József. Érdemes tehát minden helyzetben, pénzügyi örömben és gondban is körül
A bizalom megôrzése és erôsítése érdekében a bankok folyamatosan fejleszti termékeiket és szolgáltatásaikat - tartja Németh József. Érdemes tehát minden helyzetben, pénzügyi örömben és gondban is körül. Fotó: Krizsán Csaba


- Ügyfeleik számában, elhelyezett betéteik nagyságában látszik-e érzôdik-e az hogy az emberek bizalmatlanabbak lettek a pénzintézetekkel szemben?

- A bizalom megôrzése és erôsítése érdekében a bankok folyamatosan fejleszti termékeiket és szolgáltatásaikat. Olyan eszközöket alkalmaznak, amelyek minimalizálják az ügyfelek kockázatát. Így mi is fokozott hangsúlyt helyezünk a betétgyűjtésre, ennek megfelelôen a lakossági betétek egy év alatt 9 százalékkal növekedtek nálunk.

- Azt mondják a válság miatt a devizahitelesek dôltek meg leginkább. Legyünk ôszinték a bankok, így a legnagyobb is szívesen adott ilyen kölcsönt is, élvezve ennek hasznát. Most mit tesznek, ha egy ügyfelük bejelenti, bajban van a törlesztô részletekkel?

- Átfogó adósvédelmi programunk keretében a törlesztési problémával szembesülôk számára több megoldási lehetôség - a futamidô meghosszabbítása, konstrukcióváltás, adósságrendezô kölcsön, továbbá a törlesztôrészlet átmeneti csökkentése - áll rendelkezésre. Az ingatlanfedezetű hitelekhez hasonlóan a személyi kölcsön és áruhitel tartozások esetében is lehetôséget biztosít a bank meghatározott idejű csökkentett törlesztôrészlet megfizetésére, az átmeneti fizetési nehézségek kezelésére. Az ügyfelek, az általuk vállalt törlesztôrészlet nagyságától függôen 3, 6, 12 vagy akár 24 hónapos idôtartamra áttérhetnek az alacsonyabb törlesztésre. A bank ugyanakkor részt vesz az állami programokban is, és szélesebb körű engedményeket tett ügyfeleinek, mint amit a Pénzügyminisztériummal tavaly kötött megállapodásban vállalt, továbbá a megállapodásban foglalt határidôt 2009. december 31-ig meghosszabbította.

Csatlakoztunk a lakáshiteles ügyfelek megsegítésére kialakított állami kezességvállalási programhoz. Ez azt jelenti, hogy a bank 2009. július 28-ától befogadja az igényléseket és folyósítja az áthidaló kölcsönöket.

Áthidaló kölcsön

A bankfiókokban vagy a lakáshitel-vonalon érdeklôdô ügyfelek teljes körű tájékoztatást kapnak a hitel igénybevételének feltételeirôl.

A konstrukciót azon ügyfeleknek érdemes igénybe venniük, akiknek a jövedelme jelentôs mértékben csökkent, vagy jelenleg munkanélküliek és ezért a havi törlesztôrészlet megfizetése gondokat okoz, de várhatóan legfeljebb 2 évig áll fenn ez a probléma. Az áthidaló kölcsönnél 2 év elteltével nemcsak a meglévô hitel, hanem az áthidaló kölcsön törlesztôrészleteit is meg kell fizetni havonta, ami a jelenlegi helyzethez képest a törlesztési terhek növekedését okozza.
- Beszéljünk egy kicsit a vállalkozásokról is. A kis és középvállalkozások számára kulcskérdés hogy pénzhez jussanak. Erre a mostani körülmények között mekkora az esélyük?

- Bankunk az államtól 2009 márciusában piaci feltételű hitelt vett fel, amelynek deklarált célja az országban működô vállalkozások finanszírozása, a válság magyarországi hatásainak enyhítése, a pénzügyi közvetítés stabilizálása. Erre azért volt különösen nagy szükség, mert a megelôzô hónapokban a magyar vállalatok hitelállománya erôteljes zsugorodásnak indult, a teljes piac csökkenése árfolyamkorrigáltan csak 2008. decemberében 137 milliárd forint volt. A külföldi banktulajdonosok túl kockázatosnak látták az országot ahhoz, hogy további forrásokat adjanak magyarországi leánybankjaiknak, emellett leánycégeiktôl a hitel⁄betét arányok csökkentését kérték.

A cél elsôsorban olyan vállalatok finanszírozása, amelyek hitelképesek, de a globális hitelszűke miatt jelenleg mégsem jutnak forráshoz. A vállalatok⁄vállalkozások finanszírozása a szokásos vállalati hitelezési és hitelbírálati folyamaton keresztül valósul meg.

A bank folyamatosan követi és méri a vállalati szegmensben való aktivitását, valamint a hitel felhasználását és errôl rendszeresen tájékoztatja a Pénzügyminisztériumot.

A kis- és középvállalkozói szegmens finanszírozásához kapcsolódóan szolgáltatás intenzív és keresztértékesítés orientált üzletpolitikát folytat a bank. A kis- és középvállalkozói ügyfélkör kiszolgálása mellett az eredeti tervekhez képest jelentôsen növelni kívánja a hitelkihelyezések összegét a nagyvállalati szegmensben, természetesen a megfelelô profitabilitású, hitelképességű ügyfelek körében.

- Mit hozhat nekünk az év vége? Koccinthatunk majd Szilveszterkor arra, hogy letudtuk a nehéz esztendôt, vagy van még mit kibekkelni, ha igen, meddig tarthat még a nehéz idôszak?

- Az ipari termelés júliushoz viszonyított augusztusi enyhe csökkenése mellett emelkedtek az ipari értékesítések. Ez a tendencia az elmúlt hónapokban is megfigyelhetô volt. Az év elején a vállalatok termelési kapacitásaikat nagymértékben leépítették, miközben a kereslet csak kisebb ütemben esett vissza, ami a készletek jelentôs csökkenését hozta magával. A második negyedévtôl megindult a készletek feltöltése, ami a vállalatok termelésének stabilizálódása irányába hatott. Most viszont, a feltöltött készletek miatt, az értékesítések emelkedése egyelôre nem húzza maga után a termelést.

Ez a készletezési hatások kifutása után a magyar GDP növekedésében is érezteti majd a hatását.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. jánosi 2009. november 19. 18:18
  „Moderátor kérem ezt nem törölni !
  Én továbbra is csak meirtől fogadom el a koldusbotot, személyeskedés nélkül ...........”
 • 32. jánosi 2009. november 19. 14:52
  „moderálva személyeskedő”
 • 31. elemér 2009. november 19. 12:47
  „Kik szeretnek meg kit ? Szeressétek ti csak egymást. Akinek pedig vannak illuziói az már nagyon buta.”
 • 30. jánosi 2009. november 18. 15:58
  „Ez az fiúk ! Egyre jobbak vagytok ! Így még többen " megszeretnek " benneteket ..........”
 • 29. meir 2009. november 18. 15:33
  „27!!
  mert Te talan most azt varnad el,hogy mi zsidok vegyuk magunkra az altalatok elkovetett baklovesek sorozatait 1989 ota??? Almodj csak......!!!”
 • 28. elemér 2009. november 18. 12:33
  „Lássuk csak az adatokat. Minden negyedik ember gojós, minden harmadik csóro. Ezután nemkell csodálkozni hogy miért nagy a pofájuk.”
 • 27. jánosi 2009. november 17. 22:57
  „25.-26.
  Nyomjátok csak fiúk ! Így kell még több ellenséget szerezni népeteknek ...............”
 • 26. elemér 2009. november 17. 17:54
  „Minden nép megérdemli azt a kormányt amit választ.”
 • 25. meir 2009. november 17. 15:51
  „24!!
  Faj az igazsag mi?? elhiszem hogy nem tetszik ha valaki a kepetekbe mondja az igazat arrol Amit,Ahogy es Akit-Akire valasztottatok - szavaztatok sajat elhatarozasbol!!!!!
  Senkit sem Kenszeritett senki sem hogy arra szavazzon akire nem akart!!!!!!!!!
  Nekunk pl; 1942-ota egeszen a deportalasig meg csa szavazati jogunk sem volt,nem ugy mint nektek most es
  1989-ota szabadon es akire - amire csak tetszik!!!!!”
 • 24. jánosi 2009. november 17. 13:33
  „21.
  Te írtad, titeket ( meirrel ) nem lehet törölni ! Szabadon acsarkodhattok ...........”
 • 23. meir 2009. november 17. 09:33
  „13!!!
  -es miert "kellene" barmit is forgalmaznunk nektek ha ti mindenben csak a gonosz zsidot keresitek????
  amig ti allandoan csak az orokos bunbak szerepeben tuntetitek fel a zsidosagot-(meg az onnon hibaitokert is)-addig milyen jogon is varnatok el barmifele kedvezmenyt tolunk????
  persze ertem en jol!!! sokkal egyszerubb ezerszer is okolni a zsido bunbakot minden rosszert,mint csak egyetlen egyszer is beismerni azt hogy ti voltatok a vetkesek sajat magatokkal szemben!!!!!
  kik is valasztottak meg szabad valasztasokon a mindekori felelos kormanyaitokat?,kik szavaztak szabadon kikre??? Nem volt KOTELEZO ugyanarra szavaznia mindenkinek ugye????
  az ami most-(is)-megy ott 1989-ota CSAK ES KIZAROLAG TI KERSTETEK MAGATOKNAK!!!! AZERT HOGY ROSSZAT VALASZTOTTATOK MEG,SENKI MAS NEM HIBAZTATHATO MINT TI MAGATOK!!!!!!”
 • 22. elemér 2009. november 17. 08:14
  „Mit csinálnak a rizsások a sok dolláral ha az nem ér semmit ? Ez nem elképzelhetetlen.”
 • 21. elemér 2009. november 17. 00:11
  „"Azt hiszem, hogy ez a vallomás az egész cionista zsidó pénzoligarchia jelmondata. Meir egy óvatlan pillanatában elszólta magát. Nagyon fején találta a szöget."

  Ezt a szemetet is törölni de gyorsan !”
 • 20. jánosi 2009. november 16. 22:04
  „Akkor is a meir hozza a koldusbotot !”
 • 19. jánosi 2009. november 16. 18:56
  „Ez igen, dolgozik a moderátor ...........”
 • 18. jánosi 2009. november 16. 18:36
  „moderálva off”
 • 17. elemér 2009. november 16. 16:31
  „moderálva off”
 • 16. meir 2009. november 16. 16:25
  „moderálva”
 • 15. elemér 2009. november 16. 15:42
  „moderálva off”
 • 14. jánosi 2009. november 16. 13:40
  „moderálva off”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem emeli jövőre árait a MÁV

Az állami támogatás nélkül - 53 milliárd - akár 50-70 százalékos emelés is lehetne. Tovább olvasom