Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Minimálbér: közel a megegyezés, már biztos a nagy emelés

Folytatódtak a minimálbér-tárgyalások ma a kormány és a szociális partnerek között. Abba már mindenki belement, hogy jövőre 15 százalékkal emelkedhet a minimálbér, 25 százalékkal a garantált bérminimum. Az egyezséget valószínűleg kedden írják alá.
Azt már múlt pénteken bejelentette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a minimálbért 15, majd 8, a garantált bérminimumot 25, majd 12 százalékkal emelnék 2017-18-ban, a munkáltatói járulékot jövőre 4 százalékponttal csökkentenék.

Sáling József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség bérpolitikai ügyvivője részt vett a mai egyeztetésen. Utána lapunknak elmondta: az álláspontok jelentősen közeledtek egymáshoz, de a munkaadók még nem adták be teljesen a derekukat.

„A kormány és mi, a munkavállalói oldal kitartottunk az álláspontunk mellett: ragaszkodtunk a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emeléséhez. Azt már a munkaadói oldal is elfogadta, hogy előbbi jövőre 15, utóbbi 25 százalékkal emelkedjen. Viszont azt szeretnék, hogy a garantált bérminimum 2018-ban 5 százalékkal kisebb mértékben nőjön a kormány által javasoltnál. A munkaadóknak azt a kérését pedig elfogadta a kormány, hogy jövőre ne 4, hanem 5 százalékkal csökkenjen a szochó, a szociális hozzájárulási adó. Viszont akkor 2018-ban nem 2, hanem csak további 1 százalékkal fog csökkenni. Emiatt kértek gondolkodási időt a munkáltatók" – mondta el Sáling a tárgyalóasztalnál történtekről.

Arról is beszélt, hogy a munkaadók szerint sokba kerül nekik a béremelés, a szakszervezetek pedig azt hangsúlyozták, hogy a hatékony cégek ki tudják fizetni és az elmúlt két évben alig nőttek a kötelezően kifizetendő legkisebb bérek. Az érdekvédő – ahogy korábban többször hangsúlyozta – azt is fontosnak tartja, hogy a minimálbérnél többet keresők, a magasabb bérkategóriákba tartozó fizetése is emelkedjen a minimálbér hatására, különben összecsúsznak a bérek, és az komoly feszültségeket okozhat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évente 100 milliárd forint értékű élelmiszert dobnak ki

Évente 100 milliárd forint értékű élelmiszert dobnak ki
Egy uniós becslés szerint évente és fejenként 39 kilogramm élelmiszerhulladék keletkezik Magyarországon. Tovább olvasom