Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Mindenki tévét néz - Másfélmillió digitális tévéző

3,8 millió magyarországi háztartás közül több mint hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás.

A legnagyobb magyarországi műsorterjesztők hálózatában, márciusban 15 ezerrel közel 1,48 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizetők száma - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) keddi gyorsjelentéséből.

A gyorsjelentés a tizenkét legnagyobb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatására épül és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 80-85 százalékát fedi le.

Az NMHH becslései, illetve korábbi felmérései szerint a mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül több mint hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó 800 ezer háztartásban a tető-, vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók (Magyar Telekom Nyrt., Invitel Zrt., UPC Magyarország Kft., FiberNet Zrt., DIGI Kft., PR-TELEKOM Zrt., Tarr Kft., ViDaNet Zrt., PARISAT Kft., RubiCom Zrt., HD Platform Kft., Hello HD Kft., UPC DTH S.á.r.l.) március végén 2,696 millió előfizetést tartottak nyilván.

A harmadik hónapban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók előfizetőinek 54,9 százaléka vett igénybe digitális szolgáltatásokat az egy hónappal korábbi 54,4 százalék után.

A digitális előfizetéseken belül márciusban 577 ezerről 589 ezerre nőtt a kábeltelevízióra vagy IPTV-re előfizetők száma, és 888 ezerről közel 891 ezerre emelkedett a műholdas szolgáltatást igénybe vevők száma.

A vizsgált hónapban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül a februári 21,4 százalékról 21,8 százalékra nőtt a digitális kábeltévére vagy IPTV-re előfizetők aránya. A műholdas előfizetéssel rendelkezők részesedése márciusban az előző havi 33 százalékon stagnált.

Az analóg kábeltelevíziós szolgáltatásra előfizetők aránya tovább csökkent. Ez az érték korábban 45,6 százalékos, márciusban 45,1 százalék volt.

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók között – valamennyi szolgáltatást figyelembe véve – a UPC a piacvezető, de piaci részesedése 28,9 százalékról március végén 28,8 százalékra csökkent, a DIGI piaci része pedig az előző havi 26,6 százalékról 26,8 százalékra nőtt. A Magyar Telekom piaci részesedése 24,8 százalékon stagnált.

A gyorsjelentés az analóg és digitális vezetékes szolgáltatások – kábeltelevízió és IPTV – piacán az összes előfizetés 75-80 százalékát fedi le. A jelentésben szereplő szolgáltatók vezetékes előfizetéseinek száma márciusban 1,805 millió volt, ezen belül az analóg előfizetések száma az előző hónaphoz képest 1,228 millióról 1,216 millióra csökkent, míg a vezetékes digitális előfizetések száma 589 ezerre emelkedett.

A vezetékes szolgáltatásoknál a piacvezető UPC részesedése a februári 32,2 százalékról 32,1 százalékra csökkent, a Magyar Telekom részesedése 22,6 százalékon stagnált, míg a DIGI-é 17,5 százalékról 17,8 százalékra nőtt.

A műholdas szolgáltatásokat a gyorsjelentés teljes körűen lefedi – ide sorolva a Hello HD Kft. által üzemeltetett Hello Digital előfizetéses vezeték nélküli szolgáltatást is. Ebben a szegmensben a piacvezető DIGI részesedése a februári 45,1 százalékról 44,9 százalékra csökkent, a UPC-é 22,1 százalékról 22,2, míg a Magyar Telekomé 29,3 százalékról 29,4 százalékra nőtt.

Olvasóink írták

  • 1. gig 2011. május 18. 08:41
    „Ezt a címbeli állítást hogy sikerült összehozni?

    3,8 millió = bő 3 millió?

    Velem együtt megannyi ismerősöm lakásában nincs tévé, nem véletlenül. És még mennyien lehetnek szerte az országban! Tehát a cím (Lendvai ildikót idézve) nem bontja ki a teljes igazságot.

    Persze ha a "digitális tévénézőket" (a DVD-lejátszótól a mobiltelefonig sok "néző" belefér a kalapba) is ideszámítjuk, könnyen kipótolható a renitensek helye.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb a táppénzes kifizetés

Az első negyedévi kifizetések a két évvel korábbit csaknem egyharmaddal múlták alul. Tovább olvasom