Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Milliárdokat bukott az állam a pálinkareformmal

Töredékére esett a bérfőzésből származó bevétel, a költségvetés milliárdokat bukott a tavaly évközben bevezett adómentességen.

Az ágazati érdekszövetség lobbizása eredményeként idén nem emelkedik a szeszes italok jövedéki adója. Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója egy korábbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy 2010-ben az emelt jövedéki adó ellenére sem érte el a jövedéki adóbevétel a korábbi évek szintjét. További nominális adóbevétel-csökkenéssel kellett volna számolni a gyártók szerint, ha a kormányzat emelte volna az adóterhet - írta a Napi Gazdaság.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint Tavaly az egyéb termékek jövedéki adója elnevezésű számlára - amelyre az alkoholtermékek mellett a sör, a köztes alkoholtermékek, a pezsgő után befizetett jövedéki adókat utalja az érintett 220 gazdálkodó (belföldi előállító, tagállami kereskedő és importőr) - mintegy 83 milliárd forint érkezett.

Az pontosan nem különíthető el, hogy mekkora az alkoholtermékek után befizetett jövedéki adó, de a vámhivatal korábbi tapasztalatai alapján hozzávetőleg a teljes összeg 47 százaléka származik ebből, és ugyanekkorra tételt képvisel a sör után megfizetett teher.

Nem tudni az italgyártók és a kereskedelmi főzdék által forgalomba hozott pálinka után befolyt bevétel nagyságát sem. Mivel azonban a bérfőzött pálinka után megfizetendő összeg egy külön számlára érkezik, arról már pontosabb adatai vannak a hatóságnak. A korábbi években átlagosan nyolcmilliárd forint bevétele származott a költségvetésnek a lakossági pálinkafőzésből, 2010-ben azonban a házi főzés legalizálásával jókora összegtől esett el az állam.

Fotó: Illusztráció
Fotó: Illusztráció


A NAV adatai szerint tavaly mindössze 2,8 milliárd forint volt az ebből származó bevétel, amelynek túlnyomó része még az első félévben, a magánfőzés szeptemberi bevezetése előtt folyt be a költségvetésbe. (A vámhivatal honlapján elérhető jövedéki hírlevél tanúsága szerint az első háromnegyed évben bérfőzési szeszadó címen 2,7 milliárd forintot fizettek meg a szeszfőzdéken keresztül.)

A magánfőzés bevezetését követően - tekintettel arra, hogy a bérfőzésben előállított pálinka esetében háztartásonként legfeljebb évi 50 literig nem kell jövedéki adót fizetni - a 2009. év azonos időszakához képest hozzávetőleg négy százalékára esett a bérfőzésből származó adóbevétel - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Suller Attila, a NAV vám és jövedéki szóvivője. Az idei bevételi előirányzatokról egyelőre nincs pontosabb adat, mivel a nemzetgazdasági tárcánál még csak most folyik a bevételi tervek egyeztetése.

Részletek >>

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. _Zoli_ 2011. január 13. 05:54
  „Inkább vitték volna le az üzemanyag jövedéki adóját 5 ft/liter-el.
  Mindenki jobban örült volna!”
 • 72. Sagittarius 2011. január 12. 23:32
  „71. sompalinka 2011.01.12. 20:18
  "... nőni fog a fekete-főzés,.."

  Hol?? Úgy tudom engedélyezve van a magánfőzés! Elvégre arról szól a cikk. :-)))))))))))))))))) Jó reggelt!

  "... sok rossz minőségű pálinka-párlat kerül forgalomba... Ezt akartuk ?"

  Ezt ám! Szerintem nem kötelező meginni, és megvenni azt ami rossz. Akinek pedig csak arra van pénze, az eddig sem ivott jobbat, és eztán sem kötelezhető, hogy húszezer forintos madárberkenye páleszt nyakaljon!
  Ez olyan mint a hitel. Egyesek szerint ha kínálják is orrba szájba, nem kötelező felvenni!”
 • 71. sompalinka 2011. január 12. 20:18
  „Hát így működik a szabad pálinkafőzés rendszere! Ezt tudni lehetett, ez várható volt. Az adóbevétel mértékének ilyen arányú csökkenése drámai, -és ami elgondolkodtató-, a következmény, nőni fog a fekete-főzés, a fekete kereskedelem, romlik a pálinka minősége, sok rossz minőségű pálinka-párlat kerül forgalomba, persze illegálisan! Már tudni lehet piacokon kínált, neten hirdetett olcsó házipálinkáról, párlatról, vendéglátóhelyeken legális forgalmazók palackjaiból, "utántöltési technológiával" forgalmazott silány termékekről. A kérdés jogosan merül fel. Ezt akartuk ? Talán nem túlzok ha azt mondom, kaotikus helyzet van kialakulóban!”
 • 70. öszödiböszme 2011. január 12. 18:12
  „60. Én arra gondoltam, hogy ha nem töltik ki 3 és fél évet, államcsőd lesz.”
 • 69. Jandex 2011. január 12. 16:47
  „50. hozzászólás pancser 2011.01.11. 17:22
  49! Sztem a többség úgy látja, hogy a szegfű rohadt meg a a szabad madár meg a cefrébe fulladt.
  Tévedsz Velem kapcsolatban,ugyanis Én a piros szegfűből elég hamar barnát csinálnék!:)))”
 • 68. Sagittarius 2011. január 12. 14:12
  „65. szocdem 2011.01.12. 13:42
  "(A szocdemek a legrégebbi Magyar párt egyike, s többek között az MSZP is nagyon szeretné - a multját, meg a hőseit (akik közül egy csomót épp a jogelődje akasztatott fel vagy lövetett le)"

  ...és vigyázz, mert ha egyszer megtették veletek, megteszik akár újra is! Nem azoktól kellene félnetek, és tartanod (Fidesz) akikkel szemben állsz, hanem éppen azoktól, akik a hátad mögött vannak, és bújtogatnak a harcra! Ők fognak hátbaszúrni ismét!”
 • 67. Sagittarius 2011. január 12. 13:59
  „65. szocdem 2011.01.12. 13:42
  "(A szocdemek a legrégebbi Magyar párt egyike, s többek között az MSZP is nagyon szeretné - a multját, meg a hőseit (akik közül egy csomót épp a jogelődje akasztatott fel vagy lövetett le)"

  No látod, ez már idézésre érdemes mondatod volt!! Már csak az volna a költői kérdésem, -még is miért a gyilkosaitok szekerét tolod??? Mert azt csinálod, ha a mostani kormány ellen teszel! Tudod, aki nem velünk az ellenünk!! Se szamár, se ló ilyen nincs!”
 • 66. Winternight 2011. január 12. 13:54
  „Megfigyelheted magadon is. Ellenzékben és kormányon is a Fidesz volt a szálka a szemedben.”
 • 65. szocdem 2011. január 12. 13:42
  „64. Winternight 2011.01.12. 13:33
  Szocdem, elég sokat fórumozok, és megfigyeltem, azok akik azt mondják, egyik oldalhoz sem tartoznak, azok valamiért mindig, - akár kormányon van, akár ellenzékben - a Fidesz szapulják, az mszt/szdsz-t soha.

  Ezt nem figyeltem meg, mert nekem sem a Jobbik, sem a Fidesz, sem az MDf sem a Maszop vagy az SZDSz szapulása nem fájt soha. egyszerüen azért, mert egyik oldalhoz sem tartozom, és "szocdem vagyok, a saját költségemen, nem holmi nemzetek feletti tőke kegyelméből mint a Fidesz vagy az MSZP....
  Tény hogy (nem)kicsit jobbra kerültem most a Fidesztől - ettől függetlenül is BALOLDALI vagyok.:)))))
  (A szocdemek a legrégebbi Magyar párt egyike, s többek között az MSZP is nagyon szeretné - az elmúlt 50 évben tett randalirozása igazolásául - a multját, meg a hőseit (akik közül egy csomót épp a jogelődje akasztatott fel vagy lövetett le)
  :)))”
 • 64. Winternight 2011. január 12. 13:33
  „Szocdem, elég sokat fórumozok, és megfigyeltem, azok akik azt mondják, egyik oldalhoz sem tartoznak, azok valamiért mindig, - akár kormányon van, akár ellenzékben - a Fidesz szapulják, az mszt/szdsz-t soha. Még akkor sem, amikor kormánypártként úgy alakultak a dolgaink, ahogy ez a két párt akarta.
  Az említett cikket álnéven írta valaki. Hogy ki, az nem derült ki.”
 • 63. Sagittarius 2011. január 12. 13:25
  „61. Winternight 2011.01.12. 12:01
  "Akkor kezdhetnénk aggódni, ha ti egyetértenétek a kormány munkájával."

  Látod, én "szocdem" beírását el sem olvasom, (éppen úgy mikor egy pillanat alatt csatornát váltok, ha szoclib pofát látok a képernyőn. Kutyát nem érdekli mit, és mivel kapcsolatban akar éppen hazudni!) nekem tökéletesen elég a fent idézett mondatod! Teljesen életszerű, és igaz!!”
 • 62. szocdem 2011. január 12. 13:19
  „61. Winternight 2011.01.12. 12:01
  Szocdem, attól, hogy azt írod, hogy azt a cikket nem valami vöröskomisszár írta, attól még az írta."

  Már megbocsáss, de ez egy rágalom! Valszleg azért mert nem olvastad el, így azt sem tudod ki írta..:)))

  Egyébként szabadpiacról, világkapitalizmusról is ejt szót- tévesen - amit többek több helyen is kritizáltak már, (politikus, nem szakember), de minden esetre azt jelzi hogy egyáltalán nem baloldali gondolkodó...
  (Vagyis a joboldalon is vnnak normális emberek, ahogy ez a példa is mutatja)

  Az óriási baj valóban bekövetkezett számotokra tavaly tavasszal."

  Már megbocsáss, de ez meg tudatlanságra vall.... a valódi "szocdemek" 55. éve nincsenek ebben az országban a hatalom közelébe sem, mert nálunk csak a bolsi eszme és gondolkoásmód az, ami (jobb vagy baloldalinak titulálva bár, de egységesen) belefér a többség értékrendjébe.. (nehogy azt hidd, hogy a fidesz szavazók nem bolsik, hiszen épp bolsi retorikára szavaztak, és azt követelik megvalósítan amire szavaztak - de akkor már a szovjet tankok is visszajöhetnének)
  Szóval nem ártana ha a többes számot velem kapcsolatban nem használnád amikor a másik bolsi tábort köpködöd, mert nem tartozom - és soha nem is tartoztam - közéjük..”
 • 61. Winternight 2011. január 12. 12:01
  „Szocdem, attól, hogy azt írod, hogy azt a cikket nem valami vöröskomisszár írta, attól még az írta.
  Az óriási baj valóban bekövetkezett számotokra tavaly tavasszal. De ami nektek óriási baj, az az országnak jó. Akkor kezdhetnénk aggódni, ha ti egyetértenétek a kormány munkájával.”
 • 60. szocdem 2011. január 12. 11:52
  „58. öszödiböszme 2011.01.12. 10:55
  "... Én is remélem, hogy kitöltik a 3 és fél évet. Mert ha nem óriási baj lesz itt."

  Ha nem terhel meg több oldal olvasása és értelmezése, javllom olvasd el az alábi linket. Akkor megérted, hogy az általad vízionált "óriási baj" nem Orbánék távozása esetén következne be a távoli jövőben, hanem Orbán hatalomrakerülésével egyidőben zúdult a nyakunkba..

  A cikket nem valami vöröskommiszár írta! Nem árt ha odafigyel az ilyesmire az ember, mert az ország sorsa nem a VV szereplőkhöz hasonló miniszter és köztelnök kezében kellen hogy legyen még a MI hazánkban sem!

  Egyébként csak neked:

  Mariska néni a Sándor Palota idős, rokkantnyugdíjas takaritónője véletlenül kinyitotta wc takaritás közben az ablakot, és a hirtelen támadt huzat felkapott egy darab sz@ros wc papírt, és huss, az kiszállt az ablakon..
  Mariska néni látta hogy a papír a lufthofon keresztül alá ereszkedik és beszáll Schmitt Pál irodájának pár szinttel lejebb lévő és szintén nyitott ablakán...
  MAriska néni lélekszakadva rohant le a lépcsőn, és berontott Schmitt irodájának ajtaján, ahol az előszobában atestőr és a titkárnő nyomban előtte termett és az útját állták..
  - Kedveském!- nézett rimánkodő tekintettel a titkárnőre- Az imént véletlenül berepült az Elnök Úr ablakán egy papir, nem mehetnék be véletlenül érte? Esetleg - tette hozzá félve- nem hozná ki, nehogy baj legyen belőlle..
  A titkárnő sokat mondó arccal megszólalt: Sajnos MAriska Néni az Elnök Úr már aláírta...
  (Ez lett az új Orbánista Alkotmány preambuluma.)”
 • 59. Winternight 2011. január 12. 11:01
  „Igen, valóban az lenne a legrosszabb, ha 2014-ben kormányváltás történne. De ettől nem kell tartani.”
 • 58. öszödiböszme 2011. január 12. 10:55
  „56. Mi ez? Egy elmebeteg dakota üvöltés? Moderálva. Az a csillagjegyed volt. Magyarul.
  55.Ez tény. Én is remélem, hogy kitöltik a 3 és fél évet. Mert ha nem óriási baj lesz itt.”
 • 57. szocdem 2011. január 12. 10:53
  „55. Winternight 2011.01.12. 09:42
  "..... És ez a kétharmados többség legrosszabb esetben is még három és fél éven át megmarad."

  Valóban ez a legrosszabb elképzelhető forgatókönyv...

  Hogy ki ez az Orbán, miket tett és miket nem a bandájával, és még mi várható arról itt egy link:

  http://konzervatorium.blog.hu/2011/01/07/forradalom_utan_orban_beismero_vallomasaig

  (a többit következted ki magad, és lehet hogy Te sem hiszel többé a 3 év hátra lévő időben. Persze ez M.o. - itt bármi megtörténhet)”
 • 56. Sagittarius 2011. január 12. 10:48
  „55. Winternight 2011.01.12. 09:42

  AMEN!!

  54. öszödiböszme 2011.01.12. 09:37

  Én pedig nem moderállak, hanem "csókoltatlak" <moderálva>! weheheheheeeeee.....”
 • 55. Winternight 2011. január 12. 09:42
  „Magyarázhatjátok, ahogy akarjátok, egy a lényeg. A szavazni akaró állampolgárok kétharmados többséget szavaztak a Fidesznek. És ez a kétharmados többség legrosszabb esetben is még három és fél éven át megmarad.”
 • 54. öszödiböszme 2011. január 12. 09:37
  „Csinálj egy gyors közvélemény kutatást.Meglepődnél. Zemberek többsége nem a fityeszre szavazott, hanem a mszp ellen. Ami teljesen rendben is van. Csak a különbség az, hogy ezek zembereknek kezd teljesen tele lenni a púpuk a jelenlegi politikával. Ők objektíven szemlélik a dolgokat. Tehát nem imádják a narancsot, de nem volt más. Mi gyagyaság ..... elvtárs? az, hogy a fityesz az szdsz emlőin nevelkedett? Ja, azért számold ki Mo. szavazóképes lakosságának mennyi a kétharmada? Mennyi jött ki ..... elvtárs? Ennyien szavaztak a fityeszre? Szóval ez a kétharmad, nem az a kétharmad. Nem tudsz meggyőzni. Vica versa. Én sem téged. Így használj latin szavakat. Inkább tanulj. Sosem késő. Mint itt arcoskodni latin csillagjegyekkel, supernova maradék. <moderálva...>”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frankhitel helyett váltson euróra!

Helyesli a pénzügyi felügyelet a svájci frankban és más devizákban lévő hitelek euróra váltását, s… Tovább olvasom