Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Mikor szűnik meg a tanulók és hallgatók egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága?

A tanulók és a nappali tagozatos hallgatók a tanulói, hallgatói jogviszonyuk kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig jogosultak egészségügyi szolgáltatás igénybevételére.

A diákigazolványra való jogosultság a tanulói jogviszony megszűnése esetén a megszűnést követő október 31-ig áll fenn.

A hallgató, ha a hallgatói jogviszonya az I. félévben szűnik meg, akkor a megszűnést követő március 31-ig, ha a II. félévben szűnik meg, akkor a megszűnést követő október 31-ig jogosult diákigazolványra.

Egészségügyi szolgáltatásra azonban ezt követően 45 napig még továbbra is jogosultak.

Így azok a tanulók, akik idén fejezték be tanulmányaikat, illetve azok a hallgatók, akiknek a hallgatói jogviszonya a II. félévben szűnt meg, december 15-ig jogosultak alanyi jogon egészségügyi ellátásra.

Abban az esetben, ha az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága megszűnt és a tanuló, hallgató az ezt követő napon nem válik biztosítottá (például nem létesít munkaviszonyt) vagy egészségügyi szolgáltatásra egyéb jogcímen (például szociálisan rászorulóként) sem jogosult, be kell jelentkeznie egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére az állami adóhatóságnál a 12T1011 számú nyomtatványon.

A járulék 2012-ben havi 6390, napi 213 forint, 2013. január 1-jétől pedig havi 6660, napi 222 forint, és a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell megfizetni.

Amennyiben a járulékfizető biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyt létesít (például munkába áll) és már ennek alapján lesz jogosult egészségügyi ellátásra, nem kell kijelentkeznie, azt a foglalkoztató adatszolgáltatása alapján az adóhatóság hivatalból rendezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a lakossági energiaárak csökkentéséről szóló javaslat

A kormány döntött a lakossági energiaárak 10 százalékos csökkentéséről - olvasható a Magyar Közlöny… Tovább olvasom