Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Mihez kezdj, ha a pótfelvételi sem jött össze?

Péntek este dől el, hogy a pótfelvételire jelentkezők közül ki az, aki valamilyen felsőoktatási intézményben folytathatja tanulmányait. De mit kezdjen, akit nem vettek fel?

Idén közel 13000 helyet hirdettek meg, de a magasabb ponthatárok miatt várhatóan több ezer hely marad üresen, és a jelentkezők közül sokan nem kerülnek be egyetlen főiskolára, egyetemre sem. A fel nem vettek számára felmerül a nagy kérdés: mivel töltsük ki a következő felvételiig tartó időszakot?

Egy év "szabadság" sok mindenre elegendő, elherdálni azonban felesleges lenne. Akik átmenetileg dolgozni szeretnének, nekik érdemes olyan munkát vállalni, amely bepillantási lehetőséget biztosít az egyébként is áhított szakmába. Arra azonban számítani kell, hogy egy évre, képesítés nélkül túl komoly munka megszerzésére kevés az esély.
Bársony Csaba, a Perfekt Zrt. oktatási igazgatója szerint érdemes a felszabadult egy évet a már meglévő tudás gyarapítására fordítani, amelyre ha nem is egy felsőoktatási intézmény, de egy szakképző cég kiválóan alkalmas. Beszédes adat, hogy a felvételizők többsége levelező tagozatot jelölt meg, vagyis a legtöbben a munka melletti tanulást választják. Így annak sem kell elkeserednie, aki nem nyert felvételt, mivel a különböző szakképzések jó alternatívát nyújthatnak és mellette a munka is megoldható. A tanulni vágyóknak az ország egész területén rendelkezésükre állnak a különböző OKJ-s szakképzések és tanfolyamok, melyek egy része elvégezhető az újabb felvételiig rendelkezésre álló egy év alatt. A kínálatban megtalálhatóak a jövőbeni választott szakmához kapcsolódó, vagy akár teljesen más irányú, de feltétlenül piacképes képzések egész köre.

Amennyiben az eredeti, választott szakterülethez közel álló képzés mellett döntünk, az ott tanultak és tapasztaltak lehetővé teszik annak felmérését, hogy a választott szakma valóban összecseng-e az érdeklődési körünkkel. Ha úgy érezzük, mégsem a helyes irányt választottuk, a felsőoktatási intézménybe való jelentkezés is átgondolható.

Nem utolsó szempont, hogy egy év leforgása alatt versenyképes szaktudás megszerzésére nyílik lehetőség, ami egyrészt megalapozza a biztos megélhetést, amennyiben mégsem kerülünk be a vágyott felsőoktatási intézménybe, másrészt az a felsőfokú tanulmányok ideje alatt a már megszerzett képzés gyakorlásával saját fenntartásunkról is gondoskodhatunk. A tanulás a legjobb befektetés, a megszerzett ismeret, készség, képesség el nem veszíthető érték, és megfelelő választás esetén bizonyítható anyagi előnyre fordítható.

Olvasóink írták

 • 12. fióka 2010. augusztus 30. 11:43
  „Mihez kezdj, ha a pótfelvételi sem jött össze?--->fizess azt lessz minden ez így van kitalálva a pénz meg ugyebár nem mindíg van összefügésben az ésszel”
 • 11. Mankapunka 2010. augusztus 30. 11:38
  „Nemzetközi gépkocsivezető hiány is van. Havi 250 000 Ft-ot is meg lehet keresni,és lakásra sincs gondod.

  Mindenki lenézi,hogy csak tekergetni kell a kormányt,de mikor odaadom neki az üres tehert,akkor meg azt se tudja,hogy nem 1-sek kell indulni.

  Az a baj,hogy túl sok okos embert képeznek,akik semmihez nem értenek.”
 • 10. antineutrino 2010. augusztus 29. 10:52
  „9. hozzászólás mauz 2010.08.28. 19:38

  "és még a hülye menedzserbetegségekkel sem kell megküzdeni (stressz, depresszió, magas vérnyomás stb.)..."

  - Ezek közül egyik sem "menedzserbetegség", a te hozzászólásodban viszont van valami aberráció, ami gondolom a fejedben lévő fekete lyuknak köszönhető.”
 • 9. mauz 2010. augusztus 28. 19:38
  „Mihez kezdj, ha a pótfelvételi sem jött össze?

  Menj, tanulj asztalosnak, kőművesnek vagy tetőfedőnek. Azok most hiányszakmák, betegre keresheted magatokat, és még a hülye menedzserbetegségekkel sem kell megküzdeni (stressz, depresszió, magas vérnyomás stb.)...

  Lehet, hogy a baráti körben (még) nem olyan trendi, hogy nincs céges Passátod, de hogy jobb minőségű életed lesz, az biztos.

  Ja, és még adózni sem kell :))”
 • 8. anuvuk 2010. augusztus 28. 16:55
  „Egy nyugdíjas, volt szakmunkás.
  Részemről nagyon nehéz egy ilyen témához hozzászólni, nem Kívánok senkit megbántani, céljaitól eltántorítani, - de szerintem, egy jól megválasztott szakmával is ellehet, el kell boldogulni.
  Lassan ott tartunk, hogy nincs munkahely, - igen, mert lassan nem lesz, ki dolgozzon !!!

  " Madárvédelem - Természetvédelem" - Igen, egy munka utáni, stresz oldó tevékenység !!”
 • 7. knifemaster 2010. augusztus 28. 12:22
  „6. hozzászólás Sagittarius 2010.08.28. 11:55
  Igen, lehet ez egy ördögi kör is.
  Az oktatást elliberalizálták,a munkahelyek fogynak,ezért el tudom képzelni ,hogy sokan szinte menekülnek az oktatásba,várva egy jobb jövőt.
  A másik része meg az agymosó propagandának köszönhető,de ezt most nem akarom feszegetni.
  Nincs nekem semmi bajom a szigorításokkal,támogatom is mert életképtelen,dilettáns tömegek termelődését látom a "minőségi" oktatás jóvoltából,innen "lentről".
  De már unom,hogy olyan közhelyekkel dobálóznak sokan amik amiknek mostanában nincs alapjuk.”
 • 6. Sagittarius 2010. augusztus 28. 11:55
  „5. knifemaster 2010.08.28. 10:24
  "Nem lehet,hogy sokan azért tanulnak tovább mert nem tudnak elmenni dolgozni?"

  Természetesen van igazságod, ám attól tartok, hogy ezen állapotán vajmi keveset fog segíteni 5 év tanulással a delikvens! Sőt, diplomával a kezében még nehezebben fog tudni elhelyezkedni, hiszen ahogy írtam lassan mindenkinek lesz olyanja! Alpári munkához pedig zsebében a dipóval senkinek nem fűlik a foga, de leginkább, a munkáltatók sem szívesen alkalmazzák végzettségéhez mérten alacsonyabb szintű munkára, hiszen a minimálbérből is a nagyobb kategória jár már neki!
  Akkor most hogyan tovább? Ez egy ördögi kör?!
  Ahogy írtam előbb, jó magasra kellene emelni a felvételi határokat, hogy tutira csak annak lehessen felsőfokú végzettsége, aki megérdemli! - és nuku pótfelvételi! A többinek irány a termőföld, kapára, kaszára!”
 • 5. knifemaster 2010. augusztus 28. 10:24
  „Nem lehet,hogy sokan azért tanulnak tovább mert nem tudnak elmenni dolgozni?
  Ti ,akik folyamatosan példálóztok az el lehet menni dolgozni közhellyel,vakok vagytok?
  Nem látjátok,hogy a munkahelyeket 20 éve folyamatosan apasztják?
  Én kétkezi vagyok,mindig tudtam dolgozni,de 2008 óta vicc az az állapot ami most globálisan és lokálisan is uralkodik.”
 • 4. Sagittarius 2010. augusztus 27. 22:57
  „Érdekes, arra senki nem gondol, hogy lehet dolgozni is netalántántalántán??!!
  Én már a pótfelvételit sem engedném meg, "aki hüle az is marad" alapon. Mi a xar lesz ebben az országban, ha mindenkinek diplomája lesz??!! Senki nem akar kétkezi munkát végezni, pedig attól tartok, csak annak gyümölcsét lehet megenni, hogy xarni tudjunk!
  Vagy, ebben az országban lesz rövidesen a legtöbb diplomás segédmunkás, hiszen kizárt, hogy ennyi diplomást a kvalifikáltságának megfelelően foglalkoztatni lehessen jó pénzért. Így hát a gyengébb képességűeknek totális pénzpazarlás a 4-5 év tanulás. Helyette inkább melóznának, mindenki jobban járna! az állam is, és saját maga is!”
 • 3. RickCartman 2010. augusztus 27. 18:19
  „Mihez kezdj?
  1.)lehet visszaemlékezni: vajon miért nem sikerült annyi pontocskát összeguberálni, ami a bejutáshoz szükséges
  2).lehet pótolni a hiányosságokat, jövő ilyen korig apuci/anyuci eltart, folytatni lehet az ingyen élést
  3).el lehet menni dolgozni, nem kell mindenkinek diploma”
 • 2. fióka 2010. augusztus 27. 15:22
  „Mihez kezdj, ha a pótfelvételi sem jött össze?-->kérjél telefonos segítséget”
 • 1. sgyozo 2010. augusztus 27. 14:12
  „Kedves Olvasók!

  A kimaradó 1 év felhasználható külföldi tapasztalatszerzésre is. Az Európa Parlamet és Tanács által létrehozott Fiatalok lendületben Program (Youth in Action) 2007-2013 keretében működő Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) keretében lehetőség van a fiatal által választott fogadó szervezetnél önkéntes munka végzésére, mely védett környezetben valósul meg hisz a fiatal kapcsolatban van a küldő szervezetével illetve a fogadó szervezet is folyamatos segítséget támogatást nyújt a számára a kinnttartózkodás alatt.
  Ami a projakt ideje alatt (max 1 év) biztosított a fiatal számára Szállás, étkezés, helyi közlekedés, zsebpénz (nem fizetés) mentor (személyes segítő) a végzendő tevékenységhez folymatos szakmai támogatás, nyelvtanulási lehetőség.

  Az önkéntest az utiköltség 10 %-a terheli.

  Info: www.mobilitas.hu/flp vagy, www.eurodesk.hu

  Segítségnyújtást személyesen irodánkban a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Szolgáltató Iroda Győr, Árpád út 44.Tel 96/518-685, 8-16.30 között és a HID Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodában (Eurodesk partner) Győr Aradi vértanúk útja 19. www.hidinfo.hu ban kaphat-kaphattok.

  Várunk minden érdeklődőt!
  Üdvözlettel:
  Sipos Győző
  FSZH-MOISZ ND RISZI
  irodavezető”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdasági Minisztérium: Nem kell új IMF hitelmegállapodás

Eddig sem volt, és a jövőben sincs szükség új hitelmegállapodásra, tehát az IMF-fel az őszre… Tovább olvasom