Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Miért tart itt a magyar cukoripar? Jelentés a cukorgyárak privatizációjáról

A jelentés szerint a Németh-kormány felelőssége, hogy elindult a spontán privatizáció, de Raskó György nevét is a felelősök között említi a bizottság.
Elkészült az Országgyűlés cukorgyárak privatizációját vizsgáló bizottságának jelentése, a jelentés részben kitér arra is, hogy milyen felelősség terheli a cukorgyárak privatizációja kapcsán a korábbi kormányokat, valamint hogy mennyiben szolgálta a magánosítás a hozzájuk köthető gazdasági érdekkörök céljait.

A jelentés szerint a Németh-kormány felelőssége, hogy elindult a spontán privatizáció, és az ebből eredő állami vagyonvesztés. A bizottság emlékeztet arra, hogy a privatizáció eredményeképpen a Magyarországon működő 12 cukorgyár közül a 7 korszerűbb egység 1991-re "egyenlőtlen feltételekkel külföldi tulajdonba került".

A vizsgálóbizottság megállapította, hogy bár az Antall-kormány idején az Országgyűlés nem biztosította a személyi és tárgyi feltételeket ahhoz, hogy az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsa korrigálhassa a szerződésekben megjelenő egyenlőtlenségeket, de a kabinet a Magyar Cukor Rt. gyárainak privatizációjával - és ezzel a piac mintegy 32 százalékának magyar termelői tulajdonba adásával - megteremtette a lehetőségét annak, hogy erős magyar tulajdonosi réteg is kialakuljon, ellensúlyt képezve a külföldi tulajdonú vállalkozásokkal szemben. "Ennek a koncepciónak a sikertelensége nem rajtuk múlott" - állapította meg a vizsgálóbizottság.

A jelentés idézi Horváth Mihályt, a Magyar Cukor Rt. akkori vezérigazgatóját, aki szerint a cukorrendtartás hiánya volt az egyik legfőbb akadálya a társaság sikeres működésének, s a Földművelésügyi Minisztérium akkori vezetői - többek között Raskó György, a tárca 1991 és 1994 közötti közigazgatási államtitkára - voltak a felelősek azért, hogy nem jött létre rendtartás. Horváth Mihály kifejtette, hogy sok kísérletet tettek a rendtartás létrehozására az FM akkori vezetőinél, de ezt végül nem sikerült elérni. A jelentés szerint a Horn-kormány elvetette a magyar tulajdonláson alapuló cukoripar koncepcióját, és nem nyújtott sem tulajdonosként, sem államként segítséget ahhoz, hogy a Magyar Cukor Rt. a talpon maradásához elengedhetetlenül szükséges forgótőkéhez hozzájusson. A bizottság szerint ez vezetett ahhoz, hogy az Agrana-csoport - amely kész volt a hiányzó forgótőkét befektetni - megszerezte a Magyar Cukor Rt. többségét, és ezzel a 12 magyarországi cukorgyárból hét a tulajdonába került. Ebben a körben felvetődik a kormány felügyelete alatt álló Gazdasági Versenyhivatal felelőssége, amely ezt a példátlan mértékű piaci koncentrációt nem akadályozta meg - olvasható a jelentésben.

A bizottság a jelentésében kifejti: a Magyar Cukor Rt. vezetői a magyar államhoz tulajdonosi és egyéb minőségében is fordultak annak érdekében, hogy a szükséges forgótőkét bocsássa rendelkezésre tulajdonosi vagy egyébként kedvezményes kamatozású hitel formájában, a Horn-kormány és annak vezetői azonban elzárkóztak a megkeresések elől. Megkeresték a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bankot, melynek élén abban az időszakban Medgyessy Péter állt. Bár a pénzintézet alapító okirata szerint rendeltetése ilyen, stratégiai jelentőségű állami befektetések és fejlesztések finanszírozása, a bank elzárkózott a finanszírozás elől: "A Magyar Cukor nevű formáció vezetői valóban előfordultak a Fejlesztési Bankban azzal a szándékkal, hogy forrásokat szerezzenek, csak az a probléma, hogy a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank (MFB) nem arra jött létre, hogy olyan tőkepótlással foglalkozzon, amely tőkepótlás a későbbiekben abszolút nem garantálja a megtérülést.

Banki mérlegelések alapján néztük meg a lehetőségeket. A létrejött cukoripari vállalat sajnálatos módon nem birtokolt elegendő tőkét, és kockázatosnak és ilyen értelemben tehát elkerülendőnek tartottuk azt, hogy ilyen intézménybe a magyar állam pénzét betegye a Fejlesztési Bank" idézi Medgyessy Péter volt miniszterelnök nyilatkozatát a jelentés. Megállapította a vizsgálóbizottság azt is, hogy a magyar agrárvezetés és a kormányzat részéről 2004-2006-ban "teljesen elhibázott stratégia volt az, hogy pusztán az EU-s tárgyalási folyamatra koncentráltak (ahol biztosan tudható volt, hogy maximum csak kisebb részsikereket lehet majd elérni), és ezzel párhuzamosan a külföldi gyárak tulajdonosaira kifejtett informális nyomásgyakorlástól teljes mértékben eltekintettek mind a cukorreform tárgyalásai alatt, mind pedig utána". A jelentés szerint erre nem mentség az, hogy jogi értelemben konkrét beavatkozási lehetőség nem volt, mivel példák is bizonyítják, hogy ilyen esetekben számos módon lehet érvényesíteni a kormányzati szándékot, például különféle állami felügyelő vagy szabályozó szervek szerepének hangsúlyozásával vagy a törvényi keretek módosításának felvetésével.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Csetneky 2011. december 29. 23:25
  „31. öröksoproni

  Üdvözlet a való világban!

  De ne csüggedj! Van még kiút! Most még van.”
 • 45. Csetneky 2011. december 29. 23:16
  „34. tovari

  Hobo nagyon jó, egyre jobb!

  Viszont a jelenlegi káosz értékelése közben kínosan kell vigyázni, nehogy az el"cseszett" évek vívmányai miatt legyen olyan-ép eszű ember - aki az "elvtársakra" szavaz!

  Akinek egy csepp esze van, ismeri az ok-okozat összefüggést!”
 • 44. pancser 2011. december 29. 23:08
  „"BLA" Jót tennél magaddal meg a családoddal, ha kiugranál Orbán mögül. <moderálva>
  Bízzuk a piacra a gazdaságot, mint már mondtam ami szocializmusban az cukorfronton volt, az hasonlítható a Balaton állidegenforgalmához. Mind a kettő a szocializmus gyümölcseként lógott a KGST mindent termő fáján. A fa azóta kidőlt.”
 • 43. pamutzokni 2011. december 29. 21:37
  „Sőt, mást mondok neked Pancser:
  Már nem Jobbikos, hanem Magamos vagyok. Csak magamra számíthatok. Pofázhat bármelyik párt bármiről, csak én szívom meg mint melós.
  .... AB is nyomott egy hátramenetet, csak hogy ne kelljen döntenie, majd jövőre lesz valami...
  Tényleg??? Magánemberként adhatok be indítványt? Biztos előkelő helyen lesz, mint pl zavar a piros szín, szedjük le a zászlóról között...”
 • 42. pamutzokni 2011. december 29. 21:29
  „Pancser 32-höz:

  " Ugyanakkor a napraforgó megy Schwechátra"

  Nem csak oda, mindenhova. Ugyanis bioüzemanyagot termelnek, amit támogat a junió. Nocsak, vajh miért drága az étolaj??? :) 3 hónap alatt kétszeresére drágult.
  Sok vészharangkongató pont ezért hisztizik a világnak, nincs a kajának földterület.
  Tudom, Te Fideszes vagy én meg Jobbikos, de ez pártfüggetlen.
  Oda tesszük a pitsánkat, ahonnan a lóvé jön. Pontosabban mondva a vezetőinknek mondott sz.rok. Itt csak mi emberek vagyunk megvezetve sajnos.
  Egészen más, de Jobbikosként talán: próbaházasság brühühühü, négyszer mondta aki kitalálta Ő az igazi wehehehe
  Ez csak egy példa volt melynek az egyenlőségjele után a következő eredmény áll: "=" Felejtsd el a pártodat, oda kel <moderálva...> mindegyiknek, nagy az arcuk.
  LMP éhségsztrájkot folytat??? .., az ország vagy 15%-a éhezik, csak Ők nem sztrájkolnak, natur nincs mit enniük...
  Bemennek teát inni Te, ez kész...!...”
 • 41. BLA 2011. december 29. 21:22
  „Egy igen ertelmes hozzaszolas 28-as. Megtortent!!! Igen, <moderálva> meg a maradek is el lett herdalva az orszagbol!!! Rabszolgak lettunk az eladosodas miatt!!! Igenis vedeni kell es felsorakozni azok mogott, akik meg probaljak menteni a menthetot. Nem az a baj hogy a Magyar nep- es csak koztarsasag tablakat lecsereltek Magyarorszagra, hanem az lenne a baj, ha a Magyarorszag tablakat is eltuntetnek vegleg. Jo esely van ra, ha a nep nem ter eszre, s a ketharmadbol harom harmadkent all ossze a joert barki mogott, aki jot akar a mi kis egyharmadra csokkent maradek orszagunknak!!!”
 • 40. .viki27. 2011. december 29. 21:21
  „Nem csak a cukor gyárak,hanem az olajgyárakat is nagyon olcsón adták el akkori nagyjaink!Akik akkor közel voltak a túzhöz azokból hamarosan milliárdos lett!Ott kellene vagyon vizsgálatot csinálni it mennyiért adtak el.A tőkés nem hülye olcsón vett piacot amihez akkori kormányunk asszisztált!Sokkal nagyobb kárt csináltak mint az utána következő bármelyik kormány!”
 • 39. pancser 2011. december 29. 20:58
  „37! "rommel" Elvtárs, követeld az államosítást és foglald le a nép nevében a gyárat. Fel kommunista ifjú sereg...”
 • 38. embertelen 2011. december 29. 20:52
  „A megállapításokból két dolog hiányzik:
  1. Ezért is Gyurcsány a hibás.
  2. Együnk kevesebb cukrot, nem egészséges és amúgy is a fidesz külön adóval sújtja.”
 • 37. rommel 2011. december 29. 20:24
  „VAN MEGOLDÁS !
  ÁLLAMI BEAVATKOZÁST !!!”
 • 36. ATD 2011. december 29. 20:22
  „28. egyhozzászóló Szerintem te mondtad meg a legnagyobb igazságot.”
 • 35. cezarka 2011. december 29. 20:14
  „A privatizáció eszement gyorsasággal zajlott amíg volt mit az elmúlt húsz évben!Nem csak a cukorgyáraké!Így lettek nagyon gyorsan milliomosok és milliárdosok,hogy kik látjátok ti is ha akarjátok.Ne címkézzetek pártokat mert az azóta hatalomba voltak mindegyike érdekelt.Az arányokat meg csak az érintett személyek tudják!Lett sok munkanélküli ,na meg kialakult a nyugati függőség.Ja meg volt sok ígéret,kivizsgáljuk!Persze mindig csak a győztes szempontjából.Ja de úgyse mer akkor kiderülhet valami.Szóval kár rágódni okos érveken,arról szó sem volt!”
 • 34. tovari 2011. december 29. 20:13
  „kedves hozzászólok, nem az mszp, nem a fidesz, sőt nem is a zsidók tehetnek arról hogy ide jutott az ország.
  Hanem Önök, igen, Önök kedves állampolgárok, hogy hagyták ezt az ámokfutást.
  Szóval nem a másikra kell mutogatni, hanem tükörbe nézni és beismerni, ezt el .... tam

  http://www.youtube.com/watch?v=ke3aq8YGX-k

  Késő van, már ne hívjuk az Istent,
  Késő van, már mi ...... el mindent.
  Késő van, már nem látok kiutat.
  Késő van, már a közöny nem öntudat.

  Nekem ne mondja senki, te se magyarázd,
  elbújtunk magunkban, mint mindenki más.
  Semmim sem volt már, csak a tagadás,
  nem volt bölcsebb nálam se
  János, se Tamás.

  Késő van már, késő van már, késő van már!

  Késő van, már nem vezetlek téged.
  Késő van, már a szégyen eléget.
  Késő van, már kiürül a pohár.
  Késő van, már az én időm lejár.

  Azt hittük, hogy jobb lesz, ha nincs vér, fájdalom,
  a bocsánat győzzön, ne bűn, ne rágalom.
  Nem lett senki bűnös, mindenki áldozat,
  művirág a síron, szar a szőnyeg alatt.

  Késő van már, késő van már, késő van már!

  Senkiben sem bíztunk, én se benned,
  te sem tettél semmit, hát nekem se kellett.
  Kerestük, mutattuk, miben vagyunk mások,
  s nem, hogy miben egyek, barátok.

  Piac lett a város, a falu meg gyarmat,
  a szomszéd néni kérdi: - Még mit akarnak?
  Fesztivál az ország, mindenki jól mulat,
  körtáncot járnak a disznók és a nyulak.
  Késő van már!”
 • 33. peet2 2011. december 29. 19:57
  „édes sztori
  anno a nagy privatizációban a "nagy Befektetők" nem az állitolagos gazdaságtalan iparágakat akarták megmenteni hanem PIACI POZICIOT vettek meg csak kishazánknak jobban kellet a pénzmint hogy
  előre gondolkodjanak.
  Igy nincs cukor iparunk ,textil iparunk, saját gép iparunk saját mezőgazdaságunk stb stb,....
  És a felelősök ezért ... az épp hatalmon lévő kormányo k voltak.pártállástól függetlenül”
 • 32. pancser 2011. december 29. 19:11
  „23.-hoz! Nem "bojtár"..<moderálva> Egészen jól meg van az ország a cukorgyárak nélkül. Azokat azért csukták be mert a cukorgyárak ebben az országban azokban a régi méretekben nem voltak gazdaságosak. Mind a cukorrépa termelés, mind a gyártás nagyon sok tőkét igényel. Míg az osztrák termelőknél, vagy Nyugat-Európában 80 to/ha termés természetes, nálunk ritkaság ma is, egyszerűen azért mert aszály sújtotta a magyar szántóterület legnagyobb része. Jó néhány osztrák gazdálkodót ismerek itt a határ mentén, megoldhatnák a cukorrépa kivitelét mondjuk az andui placcra, de nem termelnek még sem. Ugyanakkor a napraforgó megy Schwechátra, a kukorica meg mindenhová. Ez nem véletlen. Magyarország a nosztalgiák országa lett, ellenségkereséssel vegyítve, ami cuculizmusban ment, az egy piacgazdaságban nem. Hagyjuk a siránkozást, 100 féle növény van amit termelni lehetne.”
 • 31. öröksoproni 2011. december 29. 17:56
  „Az ország leminősítésének apropóján már megírtam a véleményem, miszerint mi mindig mást okolunk a bajban. Mi , az állampolgárok soha nem vagyunk hibásak. A cukorgyárak bezárásához is asszisztáltunk szépen. Utólag persze én is okos vagyok, amikor a petőházit bezárták, nem szerveztem demonstrációt. Miért is nem? Mert gyerekeket nevelek, elég a családommal foglalkozni, nem dolgozott ott senkim, aki elvesztette a munkáját, gyáva voltam, mert mi lesz, ha megfigyelnek és utána adminisztratív eszközökkel lehetetlenné tesznek. Most meg kikészülök a cukor árán.”
 • 30. Valaki 2011. december 29. 17:49
  „A hazai cukoripar elvesztése 1000 milliárdnyi hiányra rúg, a többi smafu.”
 • 29. árnyék 2011. december 29. 17:24
  „Tisztelt bojtár!
  Remélem, Te tudod a tutit! Legalább itt érezd magadat sikeresnek ! Csak írd az okosságaidat, és szidalmazd a Neked nem tetsző rétegeket! XDDD”
 • 28. egyhozzászóló 2011. december 29. 16:26
  „A 80-as évektől kezdve volt szerencsém többször átutazni Szerencsen és látni a cukorgyárat valamint a csokigyárat és látni azt, hogy abban a térségben aki nem szőlőt termeszt az cukorrépát. Azután jött a rendszerváltás és eladták az egészet a piacszerző nyugatiaknak. A terveknek megfelelően először lenyomták a cukorrépa felvásárlási árát - amitől a termelő abbahagyta a termelést, mert veszteséget nem akart termelni -, utána pedig bezárták a cukorgyárat arra hivatkozva, hogy nem termelnek a környéken cukorrépát. Az nem számít, vagy nem tűnt fel senkinek, hogy a cukorgyár 1889-es felépítését követően egy évszázadig zavartalanul tudott működni? Akkor volt cukorrépa? A bezárásról közölt cikkekben a bezárás okaként egyébként említették azt is, hogy nincs kereslet a cukorra. :-) Egy csokigyár szomszédságában? :-))))) Semmi más nem volt ez, mint piacszerzés, modernkori gyarmatosítás, de nagyon agyafúrtan.”
 • 27. bojtár 2011. december 29. 16:12
  „26. Dudus51 2011.12.29. 15:55
  A z Ácsi cukorgyárat pár évre rá,hogy állami pénzből felújították a szó szoros értelmében ledózerolták és most kapaszkodjon meg mindenki a teljes pusztításért több 10milliókat fizettek ki annak a pár szerencsés vállalkozónak és mi a pikantériája még az egésznek ,hogy azt is állami pénzből.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már az Univer is a külföldi piacban látja a kiutat

A kecskeméti társaság a közelmúltban kezdte meg új angliai exportját, miközben 2011-ben… Tovább olvasom