Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Mi történt a gazdaságban 2009-ben? És mire számítsunk?

2010 legérdekesebb fordulata a hitelkiváltás elterjedése lehet.

A 2009-es év a válság hatásainak csökkentését – a megnövekedett hitelterhek miatt bajba jutott lakosság megsegítését, a meglévő lakástámogatási rendszer felülvizsgálatát és szigorítását, valamint a hitelpiac szabályozását – célzó kormányzati intézkedések sorozatával telt.
Az Otthon Centrum Hitel Center szerint jövőre ugyan még minimális, de 2011-től komolyabb növekedés várható a hitelpiacon. A 2010-es év legnagyobb sikerterméke a hitelkiváltás lehet, amikor a megbízható és pontosan törlesztő ügyfeleket a bankok különböző kedvezményes, előnyösebb feltételű konstrukciókkal keresik meg, valamint előtérbe kerülhet a lakástakarék-pénztári megtakarításon alapuló hitelezés.

Mi várható jövőre?

Mi történt 2009-ben?

Törlesztési könnyítések. A kormány által indított szolidaritási intézkedéscsomag részeként a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek - nem csak a munkanélküliek - állami kezességvállalás mellett nyújtott áthidaló kölcsönt igényelhetnek az eredeti hitelt nyújtó banknál. Mivel azonban ezt sok feltételhez köti a kormány, így kérdéses az intézkedés hatása.

Megszűnő támogatások és új támogatási forma. Júliustól megszűnt a gyermekek után járó szocpol támogatás, illetve az állami kamattámogatásos forinthitelek. Az OCHC tapasztalatai alapján, a hitelfelvevők 18-20%-a vette addig igénybe a megszüntetendő állami támogatások valamelyikét. Többnyire a szigorítások, valamint az ugyancsak júliusi áfa-emelés hatására az év második felében jelentősen lassult a piac. Októbertől új támogatott forint hitel konstrukció került bevezetésre a fiatalok, gyermekesek újépítésű lakás vásárlásának támogatására, azonban nem várható, hogy ezzel visszatér a megszűnő támogatásokkal a piacról eltűnt széles körű, potenciális vásárlóréteg.

Banki szabályozások. Az Országgyűlés nagy többséggel módosította a pénzintézeti törvényt, hogy megszűnjön többek között az egyoldali banki szerződésmódosítás széles körű lehetősége. Mindeközben megszületett a banki magatartási kódex is, amihez év végéig a teljes hitelvolumen 95%-át nyújtó pénzintézetek csatlakoztak.

Devizahitelezés szigorítása. A folyamatban lévő szabályozás a jövő évtől korlátozná, hogy ki mekkora hitelt vehetne fel és hitelbírálat során az eddigiekhez képest szigorúbb feltételeknek kellene megfelelni a hiteligénylőknek.

Euró, majd forinthitelek térnyerése. Az Euró alapú lakáshitelek térnyerése látványos volt az év első felében; ennek megfelelően a bankok májusban elkezdték leszorítani az Euró alapú hitelek kamatait. Forinthiteleknél hasonló tendencia figyelhető meg hosszabb távon, az év második felében a bankok egyre vonzóbb hiteltermékekkel jelentek meg.
"2010-ben nem számítunk drasztikus változásra a hitelpiacon; legfeljebb 1-2%-os bővülésre, 2011-ben azonban várakozásaink szerint komolyabb növekedés indulhat be" - állítja Bánfalvi László, az Otthon Centrum hitelközvetítési üzletágát is működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatója. "A piac továbbra is kétpólusú lesz; bankokkal, akik továbbra is aktív, adott esetben markáns hitelezési politikát folytatnak és azokkal, akik visszafogják a hitelkihelyezést és inkább meglévő portfoliójuk szinten tartásával lesznek elfoglalva.

Az Otthon Centrum Hitel Centere szerint nem várható enyhülés a konzervatív hitelezési arányokban sem, amelyek azt jelzik, hogy a fedezetként szolgáló ingatlan értékéhez mérten mennyi hitel adható; ezeket jelentősen lecsökkentették a bankok tavaly ősszel.

Hosszabb távon viszont a bankok oldaláról egyértelműen optimizmusra adhat okot a nemrég megjelent kalkuláció, miszerint ma hazánkban a lakásállománynak 38%-a jelzáloggal terhelt, ami bőven alacsonyabb a nyugati országok mutatójánál.

A nemrég elfogadott pénzügyi törvények piaci hatását minimálisnak vélik az Otthon Centrum Hitel Center szakértői; mivel a jogszabályi változások leginkább az ügyfelek érdekeit szolgálják, az ő biztonságérzetüket növelik és nem a pénzintézetek hitelezési aktivitását. A Forint hitelek iránt nőhet az érdeklődés, de további alapkamat és díjcsökkenés szükséges ahhoz, hogy teret nyerjenek a devizahitelekhez képest.

A jövő év talán legérdekesebb fordulata a hitelkiváltás elterjedése lehet. Azoknak az ügyfeleknek, akik időben és rendszeresen törlesztik a hitelüket, a bankok különböző ajánlatokat dolgozhatnak ki, amellyel számukra kedvezőbb feltételű hitel konstrukciókat érhetnek el.

„Nyugaton már régóta elterjedt, hogy a bankok nem csak új lakáshiteleket helyeznek ki, hanem a piacon kintlévőket is kezelik olyan módon, hogy kedvező konstrukciókat kínálnak fel azoknak a hitelfelvevőknek, akiket elég biztonságosnak ítélnek meg ahhoz, hogy átcsábítsák őket magukhoz. Ebben az esetben mindkét fél jól jár; az ügyfél jobb feltételekkel folytathatja a meglévő hiteltörlesztését, a bank pedig új ügyfelet nyer" – mondta Bánfalvi László.

"Azonban, ahhoz, hogy Magyarországon ez elterjedjen,szükség lenne a pozitív adóslista mielőbbi bevezetésére, amely elérhetővé tenné a megbízható ügyfelek névsorát és ezáltal fellendítené a hitelpiacot" – tette hozzá a szakértő.


Továbbra is kérdéses azonban, hogy a hamarosan életbe lépő LTV – hitelfedezeti arány-szabályozás a hitelfeltételekről, milyen teret ad az új hiteleknek, valamint milyen feltételekkel lehetséges egyáltalán átvinni egyik banktól a másikhoz egy hitelt; szigorúbb vagy a korábbihoz hasonló módon.

A 2010-es év másik "újdonsága" a lakástakarék-pénztári megtakarításon alapuló kedvezményes hitelek elterjedése lehet. A lakástakarék-pénztári megtakarítás választása esetén a megtakarítások után járó 30 %-os állami támogatással sokkal könnyebben gyűjthető össze a lakásvásárláshoz szükséges összeg. Ez az állami támogatás jövedelmi helyzettől, életkortól függetlenül mindenkinek jár, nem az adóbevallás során kell visszaigényelni, és közvetlenül örökölhető. A konstrukció előnye, hogy sokféle lakáscélra; vásárlásra, építésre, bővítésre, felújításra, lakáscélú hitel kiváltásra is felhasználható.A megtakarított összeggel pedig azonos vagy akár magasabb összegű igen kedvező kamatozású kölcsönt is igényelhető, forint alapon, egyszerűsített hitelbírálattal, akár pl. 5,92% THM-el, fix havi törlesztő részletekkel.

"Míg Nyugat-Európában és a környező országokban a lakásvásárlást megelőzően sokkal nagyobb az öngondoskodás szerepe és a lakástakarék-pénztári szerződések aránya, addig nálunk ez a konstrukció napjainkig kevésbé terjedt el. Ez leginkább azért alakult így, mert amíg külföldön egyáltalán nem létezik állami támogatás lakásvásárláshoz, addig Magyarországon az emberek inkább a szocpol adta lehetőségekkel éltek. Most, hogy ezek a támogatások jelentősen csökkentek, nálunk is várható, hogy népszerűbb lesz a lakástakarék-pénztári megtakarítás" – mondta Bánfalvi László.

Olvasóink írták

 • 12. elemér 2010. január 05. 00:25
  „Az adólista szerintem azt mutatja hogy ki milyen hitelképes. Ilyesmit megkell alapozi, ami évekig tart. Kezdjük ezt a kocsivásárlással ahol évekig kell fizetni kell a részleteket. Mo.-n és Kinában ilyen nincs, mert a lakosság java ma is a párna alatt tartja a pénzt és nem a bankban. Ezért nem is volt olyam megrázó a világválság ott.”
 • 11. elemér 2010. január 02. 13:01
  „Szerintem szerkezetileg a gazdaság Mo.-n jobban hasonlit az USA-hoz, mint az EU-hoz, pláne az adózás.”
 • 10. elemér 2010. január 02. 12:55
  „Nyugaton a pozitiv adólista, kedvezö feltételek stb. na ez mi ? Bank és a biztosittoknak van a rendörségen kivül a legjob összeköttetése az USA-ban, a modern világ alapittojában. Adólistával nincs probléma, csak adócsalással.”
 • 9. gjozsi88 2010. január 01. 18:10
  „kolombela!
  Az élet ennél bonyolultabb!
  Szánalmas, hogy mennyire nem bírod átlátni ,az meg nevetséges, hogy ezt fitogtatod!”
 • 8. kolombela 2009. december 31. 18:30
  „Ezt egyszerű megállapítani és megjósolni.
  2009-ben csak rossz történt a gazdaságban. Jövőre pedig szintén csak rosszra számítsunk.
  Aki ennél többet beszél róla, az csak a szót szaporítja.”
 • 7. fortuna54 2009. december 31. 12:38
  „3-as. Az ötvenen fellüli álampolgárok pedig,kedvezményes áron kaphatják,a gyorshatásu,fájdalommentes mérget.”
 • 6. Primax 2009. december 31. 11:01
  „kivagyokén #1 !
  Türelem, jön a felcsúti csodacsatár, és - mézes-mázas ígéretei szerint - minden jóra/jobbra fog fordulni.
  Béke lesz és boldogság és gazdagság és minden jó. Ezt ígér(get)i folyamatosan. ( Csak egy "ikszet" kér cseréb - majd - tavasszal. )
  Ő pedig még soha nem hazudott.
  Mondta ő.
  Saját magáról.
  Mi hát a baj ?
  Türelem...”
 • 5. Agent 2009. december 31. 09:59
  „3. LOL, most röhögni kellene ezen a gyengus poénon?:)”
 • 4. Baradlay 2009. december 31. 03:29
  „Milyen "gazdasagban"? ITT?? Nezz korul es ebredj!”
 • 3. CivilMozgalom 2009. december 30. 20:13
  „Üdvözlet mindenkinek!
  Ma aptam a hírt,hogy van rosszabb is!Csak a jó szándék miatt jöttem!
  Ide másolom lényeget!Még a szakembereket is meglepte a hír, hogy 2010 Január elsejei hatállyal Székely Tamás egészségügyi miniszter rendeletben tiltotta be a d-vitamin gyártását, forgalmazását és használatát. A rendelet indoklásában az szerepel, hogy a d-vitaminnak olyan erős élettani hatása van, aminek használata megengedhetetlen a Gyógyszerészeti Intézet és az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA) hozzájárulása nékül.

  A miniszter azonnali hatállyal utasította az országos tisztifőorvost, hogy a rendelet végrehajtásának érdekében állítsa fel a D-vitamin Kommandót (D-Team). Az elkövetkező hetekben az ÁNTSz szankciókat fog alkalmazni minden forgalmazóval szemben, aki d-vitamin tartalmú étrendkiegészítőt ad el és várhatóan azok ellen is, akik napsugárzás vagy szolárium útján próbálnak a rendelet hatálya alól kibújni.

  Szúrópróba szerűen fognak a járókelőktől vérmintát venni és akinek magas d-vitamint szintet mutatnak ki a vérében, azt tízezer forintig terjedő bírságban részesítik valamint a véréből a d-vitamint kényszergyógykezelés során ki fogják vonni. Mivel közismerten a napfény hatására is d-vitamin képződik az emberek szervezetében, Falus Ferenc országos tisztifőorvos riporterünk kérdésére azt tanácsolta, hogy mielőtt bárki napfényre lépne, minden szabad testfelületét kenje be legalább tízes fényvédő faktorral rendelkező naptejjel.

  A megoldáson már dolgozik a tudomány
  A Napolaj Gyártók és Forgalmazók Szövetsége (NaGyFoSz) üdvözölte a rendeletet. A szövetség elnöke, Dr. Ozon Gábor elmondta, hogy a várható nagy lakossági érdeklődésre való tekintettel nyilvános naptejpontokat hoznak létre a következő hetekben országszerte. Ezeken a pontokon 3500Ft térítési díj ellenében minden 5 és 50 év közötti állampolgárunk kérheti naptejjel való bekenését, aminek megtörténtéről igazolást is kapnak. Ezen igazolás egy hónapig védettséget biztosít tulajdonosának akkor is, ha a D-vitamin Kommandó (D-Team) magasabb d-vitamin szintet mutat ki vérükből, mint a megengedett.”
 • 2. nüs 2009. december 30. 19:48
  „Mi történt? Kik miatt?
  Nem írom le, mert úgyis cenzúráznák!
  De tudjuk.”
 • 1. kivagyokén 2009. december 30. 16:42
  „Mi történne? Fizethetünk ezerrel. Bölcs Vezéreink ostobaságát csengethetjük. Erre kezdő példa, az üzemanyag adóemelése, ami természetesen minket érint a legjobban. Egyenesen következik, MINDEN emelkedik, hiszen szállítani kell! Lesz itt pénz végkielégítésre, metróra, Margit hídra. Mi pedig egészségesen fogunk étkezni. Megyünk a parkba legelni, ahogyan jó birkához illik, mert boltra már nem fogja futni”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkentek a bérek. Elemzés: dec. 16-23.

A várt enyhe növekedés helyett 1,6%-kal csökkentek a bruttó bérek. Tovább olvasom