Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Mi jöhetne még? - Ellenzéki ötletbörze az adózásra

Két ellenzéki párt is adóötletekkel állt elő: az MSZP 16+16 százalék szja-t javasol. Az LMP három kulcsot szeretne. Egyik se lesz.
Jelentős adóátrendezést javasol az MSZP

Jelentős adóátrendezést javasol az MSZP: a szocialisták megtartanák a 16 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot, de az évi 5 millió forint feletti jövedelmekre további 16 százalékos szolidaritási hozzájárulást vezetnének be.

Szekeres Imre gazdaságpolitikai kabinetvezető hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: ez a változtatás 320 milliárd forint többletbevételhez juttatná a költségvetést. Az MSZP ebből havi 16 ezer forintig fenntartaná az adómentes sávot, mivel véleményük szerint annak eltörlése és az adójóváírás kivezetése olyan hátrányosan érinti az alacsonyan és az átlagosan kereső családokat, amit nem lehet kompenzálni. Ez a lépés 120 milliárd forintba kerülne, a tavaly meghozott járulékemelés visszavonása - amit szintén kezdeményez az MSZP - pedig 36 milliárdba. A szocialista párt további adóváltozásokat is javasol: a nem munkából származó jövedelmeket évi 5 millió forint felett további 8 százalékos forrásadóval terhelnék, ez újabb 60 milliárd forint bevételhez juttatná a büdzsét. Az MSZP szerint így lehetőség nyílna arra, hogy azok az alacsonyabb keresetű családok, amelyek nem tudják igénybe venni a családi adókedvezmény teljes összegét, a különbözetet támogatásként, "negatív adóként" kapják meg.

Illusztráció
Illusztráció


Ez 45 milliárd forint terhet jelentene a költségvetésnek, amit az ellenzéki párt kiegészítene a családi pótlék 35 milliárd forintos emelésével. A havi egymillió forint feletti jövedelemmel rendelkezőknek ugyanakkor nem adna családi adókedvezményt az MSZP. Szekeres Imre közölte: javaslatuk 3 százalékkal csökkentené a munkáltatói járulékot, az így kieső 135 milliárd forintot ugyanakkor bőségesen kompenzálná, hogy az 50 millió forint feletti árbevételű vállalkozások esetében a tavalyi szintre, 19 százalékra állítanák vissza a társasági nyereségadót. Ez - tette hozzá az MSZP-s képviselő - 242 milliárd forintot hozna büdzsének. A fenti intézkedések összesen 266 milliárd forinttal több bevételt biztosítanának az államnak, így az MSZP megítélése szerint lehetőség nyílna arra, hogy az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját 5 százalékra csökkentsék. Szekeres Imre elmondta, hogy miután ez utóbbi lépés mintegy 100 milliárd forinttal terhelné a költségvetést, pártja adóátrendezésre vonatkozó javaslatcsomagja összesen 168 milliárd forinttal több bevételt eredményezne, miközben a jelenleginél igazságosabb adórendszert hozna létre, segítené a gazdasági növekedést és a munkahelyek létrejöttét.

Háromkulcsos adórendszert szeretne az LMP

Az LMP három jövedelmi kulcsos adórendszerre tesz javaslatot, miközben felszámolná a multiknak adott "koncepciótlan és nem működő" adókedvezményeket, bevezetné az ökológiai adóreformot és egy célzott járulékcsökkentéssel teremtene munkahelyeket - ismertette a párt adópolitikai elképzeléseit Scheiring Gábor hétfőn. A politikus parlamenti sajtótájékoztatóján mondta el, hogy még ezen a héten bemutatják a nyilvánosságnak saját költségvetési koncepciójukat, és az Országgyűlésnek is benyújtják az adórendszer átalakítására vonatkozó javaslataikat. Kérdésre válaszolva azt felelte, hogy a jövedéki adók hétfőre tervezett emelését az LMP képes támogatni, mert azzal olyan típusú fogyasztásokat adóztatnak meg, amelyek nem szolgálják, hogy a gazdaság egy hosszú távon egy fenntartható irányba mozduljon el. Később pontosításként hozzátette, hogy a jövedéki adók emelését csak akkor tartják jó lépésnek, ha azzal párhuzamosan csökkennek az élőmunkát terhelő járulékok.

Olvasóink írták

 • 13. Lone_wolf.. 2011. szeptember 29. 10:39
  „Lobbo ! Lehet. Viszont az biztos, hogy ha hülyeség akkor nem neked kell izzadsággal és kellemetlen túlórákkal megfizetni az "okos" ötlet árát hanem a produktív dolgozónak.Neked csak egy bocs fiúk ez nem jött be , na én megyek mert letelt a munkaidőm dolog.
  Eszembe sem jut hogy érted miről beszélek.”
 • 12. embertelen 2011. szeptember 28. 11:41
  „Nekem is van hozzá egy ötletem, Orbán Viktor húzzon el, mert látszik, hogy semmit sem ért a gazdasághoz. Keressenek a fideszen belül egy hozzáértőt, csak nagyon kérem, ne Matolcsy legyen az!”
 • 11. spiderz 2011. szeptember 27. 19:45
  „Nem én mondtam, Hofi volt:
  - Én vagyok a népgazdaság. Azért vagyok felakasztva, mert így legalább úgy látszik, mintha állnék.
  - Tudom ám, az MSZP-nek miért szegfű a jelképe! Mert a szeghez kalapács kell, a fűhöz meg sarló!

  Ehhez jelenlegi forradalmi hősiesen dicső és feddhetetlen I. Orbán királyunk és kormánya is hozzáteszi még a magáét!
  ...vagy kiveszi.
  Kétségbeesett foltozgatás az egész, csakhogy az ország vászontarisznyáján már nincs mihez varrni a foltot.
  Be kéne végre látniuk, hogy az arányos adórendszer kiépítése nem igazán időszerű. Szép utópia, de nem egy döglődő országban. Mellesleg jogos, hogy mindenki az erejéhez mérten vegye ki a részét a teherviselésből. Az egykulcsos adórendszerhez való görcsös ragaszkodás árát fizeti a kisemmizett réteg.
  Szép munka, egyes! Fidesz fiam, helyedre! A bizonyítvány kész.”
 • 10. Lobbo71 2011. szeptember 27. 15:13
  „Madarász: mindenki annyi fizetést kap, amennyit a munkaadójának ér. Amúgy sem tudod meghatározni a munka mérőszámát, mert nincs neki, így összehasonlítani sem lehet két ember munkáját. Lehet, hogy én 10 perc alatt egy jó ötlettel több hasznot hozok a cégnek, mint a segédmunkás 10 év kemény fizikai munkával.”
 • 9. Csetneky 2011. szeptember 27. 14:33
  „Az mszp akkor jeleskedett volna az ötleteivel, amikor gyurcsányi vezetésével tönkretették és eladták az országot!
  Egyébként az jogos, hogy az adócsalók megregulázásával hatalmas pénzekhez jutna a költségevétés, csak ez nem igazán akar összejönni.”
 • 8. zsi-ci 2011. szeptember 27. 09:57
  „az mszp csak ne javasoljon semmit! 8 év alatt tönkre tették az Országot! Ja, meg komcsi rendszer is az ő saruk!”
 • 7. Madarász 2011. szeptember 27. 09:16
  „2. A Fidesznél lejjebb már nem süllyedhetünk, úgyhogy teljesen mindegy...

  5. Szerintem ezen akkor lenne értelme filozofálni, ha azonos munkáért, azonos bér járna.”
 • 6. _Zoli_ 2011. szeptember 27. 08:30
  „Nem érdemes javasolni semmit!
  Azért mert azt nem a viktorbarátikör javasolja! Ezért minden javaslatot megmagyaráznak, hogy rossz!
  Inkább helyeselni kellene az ő javaslatukat, akkor egyből elgondolkodnának, hogy mit rontottak el és tutira
  megváltoztatják!
  Nálunk ez így működnek a politikussok!”
 • 5. Lobbo71 2011. szeptember 27. 07:41
  „BJ.MÓVÁR: igazad van, az igazságos az lenne, ha mindenki ugyanannyi adót fizetne, pl 60ezer Ft/hó.
  Gondolj bele, ha te 500ezret keresel, én meg 100ezret és elmegyünk egy étterembe ebédelni. Mindketten 5000 forint értékben eszünk. Az igazságos az lenne, ha mindketten 5000-et fizetnénk. Ehelyett az egykulcsos adóval te 7800-at fizetsz, én 2200-at. Igazságos? Aligha. De a többkulcsos adó még igazságtalanabb, mert ott te 9500-at fizetsz, én meg csak 500-at.
  Az étterem helyére be lehet tenni a magyar államot, aki az adónkért szolgáltatásokat nyújt (utak, közvilágítás, egészségügy, stb.)”
 • 4. Vanderer 2011. szeptember 27. 07:07
  „Azért kár,hogy mindnek csak akkor vannak nagy ötletei mikor ellenzékből,tét nélkül sípol.Mondjuk a fidi ezt egész sikeresen nyomta nyolc évig.Most meg ugye .....”
 • 3. BJ.MÓVÁR 2011. szeptember 26. 23:56
  „Normális ember nem tarthatja igazságosnak a" tévedhetetlen" fidesz egykulcsos adóját,meg sok más intézkedését! Reméljük lesz egy jobb kormány is!!!”
 • 2. GabeszI 2011. szeptember 26. 23:32
  „Madarász, előrehozott választás? Ki jöjjön MSZP, LMP, Jobbik?
  Az adóról röviden: Megint fizessen, akinek bevallják, aki bevallja a jövedelmét. A szlovák rendszámos magyar vállalkozók meg minimálbéren ugye? Az rendben nem?”
 • 1. Madarász 2011. szeptember 26. 22:59
  „Egyik se lesz? Ez elég elhamarkodott kijelentés, ki tudja, mi lesz itt még egy év múlva. Remélem előrehozott választások!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérek, cafeteria - A Tescósok sztrájkra készülnek?

A központi apparátus július elsejétől már megkapja a béremelést, a hálózatban dolgozók csak… Tovább olvasom