Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Mentőcsomagok és a kilábalás esélyei

Új típusú kockázatokkal számolunk, a befektetők rövidebb idő alatt nagyobb bevételt szeretnének produkálni.

Felügyeleti és banki „válsághatá-sokk" címmel tartott kerekasztal beszélgetést dr. Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke és Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke a győri iparkamarában kedd délután.

Kecskeméti Judit vezényletével vette kezdetét a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában a Presztízs Gazdasági Kerekasztal rendezvénye kedd délután öt órakor. A meghívott pénzügyi szakemberek prezentációval egybekötött előadást tartottak.

Dr. Farkas Ádám, a válság tanulságaira hívta fel a figyelmet. A PSZÁF elnöke kifejtette: új típusú kockázatokkal számolunk, a befektetők rövidebb idő alatt nagyobb bevételt szeretnének produkálni. A betétgyűjtő bankok háttérbe szorultak, ez a jelenség a pénzpiac egészére negatívan hat. A szakember szerint a bankélet szereplőinek együttműködésre kell törekedniük, ahogy a felügyeleti hatóságoknak is összehangolt munkára.

- Javíthat a helyzeten, ha a központi bank, a pénzügyi kormányzat és a felügyeletek szorosan összedolgoznak. Nem csak az egymás közti kommunikáció lényeges, ugyanilyen fontos, hogy a pénzintézetek hogyan viszonyulnak ügyfeleikhez. A korrekt fogyasztóvédelmi magatartás pozitív hatása hosszú távú előny. Mindezzel közelebb juthatunk a célhoz, a hatékony kríziskezeléshez- tudtuk meg dr. Farkas Ádámtól.

Dr. Farkas Ádám és Erdei Tamás
Dr. Farkas Ádám és Erdei Tamás


Erdei Tamás szerint nincs válság, legalábbis pénzügyi értelemben, gazdasági vonatkozásban annál inkább.

- A recesszió a globális jelenségek eredménye. „A leggyengébb láncszem"- szokták mondani. Most Magyaroszág ezek egyike.

Hazánkban is létrejöttek olyan profithajhászó bankok, amelyek óriási rizikót vállalnak. Egyszerű hasonlattal élve: növekszenek, aztán egyszer csak kidurrannak. Ilyen mértékű kockázat mellőzésével kiküszöbölhető a komoly válsághelyzet. A hitelek nagy százaléka deviza alapú, így történhetett meg, hogy a munkahelyvesztéseken kívül a lakosság a magas kamatkülönbségek miatt is saját bőrén tapasztalja a krízist. A polgárok nem látják át az árfolyamváltozások konstrukciókra gyakorolt esetleges hatásait, ezért a pénzintézetek felelőssége nagy ezen a téren- mondta a Bankszövetség elnöke, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Erdei Tamás úgy véli: bár komoly strukturálásra és szervezésre, együttműködésre valamint felelős gazdaságpolitikára van szükség, a hazai felügyeleti hatóságok munkája európai szinten is kiemelkedő.

Olvasóink írták

 • 1. szocdem 2009. november 18. 16:23
  „Na ugye!

  Nem is volt semmilyen válság! A bankár nem ért a termeléshez, ezért hiszi hogy gazdasági válság viszont volt..

  Érdekes: Amint Gyurcsány el kezdte tépni a száját, hogy válság van, és milliárdokat fogadni a nagyvállalkozóknak az enyhítésre, a győri cégek azonnal tucatszám eresztették szélnek a munkásaikat, hogy a maradékkal akár feketemunka árán is teljesítsék a tervet, plusz bekasszírozhassák a milliárdokat...

  Ennél butább (???) gazdasági vezetést európa még nem látott.

  Nem baj, kedves MSZP, ami most következik, az télleg nagyon fog fájni.. (Nektek)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jönnek EU-s nagykutyák Győrbe?

Hazánk 2011-ben az EU soros elnöke lesz. De vajon van-e esélye a vidéknek, hogy a miniszteri és… Tovább olvasom