Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Mennyit keresnek német politikusok és menedzserek?

A szívesen zsörtölődő Helmut Kohl legendás kiszólása óta tudni lehet, hogy német földön a politika művelői nincsenek túlfizetve.

Mármint a nagy cégek menedzsereihez képest, mert az átlagpolgár jövedelméhez viszonyítva igencsak csinos summával gyarapodik havonta a bankszámlájuk. Az "egység kancellárja" még valamikor a 90-es években fakadt ki saját illetménye kapcsán, sérelmezve, hogy "ennél minden fogorvos többet keres Németországban".

Ehhez tudni kell, hogy Kohl fizetése az utolsó kormányfői megbízatása (1994-98) idején, képviselői illetményével együtt, havi 40 ezer márka, azaz mintegy 20 ezer euró volt. A fogorvosok viszont csakugyan nem kereshettek rosszul, hiszen annak idején egy szimpla tömésért és csiszolásért 300 márkás számlát állítottak ki ki. Csak napi tíz pácienssel és fejenként egy töméssel (a legegyszerűbb beavatkozással) számolva ez napi 3000 márkát jelentett; havi 22 munkanapot alapul véve minimum 66 ezer márkás bruttó jövedelem adódik. Tehát Kohl tényleg joggal irigykedett.

A jelenlegi kancellár, Angela Merkel fizetése - mint a Süddeutsche Zeitung összeállításából kiderült - havi 23 525 (6,5 millió forint) euró; ebben benne van a képviselőként kapott juttatás. Egyszerű Bundestag-képviselők 11 536 eurót visznek haza havonta. Egy tartományi tanácsos Bajorországban havi 7779 eurót keres (ez a tisztség tartományonként változó ellátmánnyal jár), míg Stuttgart főpolgármestere 11 162 eurót kap.

Gimnáziumi tanárok a legmagasabb fizetési osztályban havi 5605 eurónak örülhetnek (ráadásul, mivel köztisztviselőnek számítanak, a nyugdíjjárulékukat az állam fizeti). Tartományi felsőbíróságok bíráinak a fizetése 5526 euró, napilapok szerkesztőinek maximális illetménye a bértábla szerint havi 4652 euró.

Egy fodrász, kétéves gyakorlattal a háta mögött, 1313 eurót vihet haza havonta. Egy betegbiztosító pénztár igazgatótanácsának a tagjai 22 581 eurós fizetést kapnak. Hasonló nagyságrendű az utasszállító gépek pilótáinak illetménye - szolgálati időtől függően 17-21 ezer euró havonta. A vasasszakszervezet elnökének havonta 21 666 euróval hízik a bankszámlája.

Még ezek a magyar pénzre átszámítva csillagászati fizetések is eltörpülnek azonban a gazdaság "nagy cápáinak" jövedelme mellett. A köln-bonni takarékpénztár igazgatótanácsának tagjai például havi 43 000 eurót vesznek föl. Azoknak a cégeknek az IT-tagjai, amelyeknek részvényei szerepelnek a frankfurti tőzsdeindexben, a DAX-ban, átlagosan 166 ezer eurót keresnek.

Az igazgatótanács elnöke ennek csaknem a dupláját, havi 300 ezer eurót markol föl. A csúcsot az energetikai konszernek elnökei jelentik: havi illetményük átlagosan 333 333 euró.

Olvasóink írták

  • 1. FREDDY/S 2010. október 23. 18:34
    „És akkor nem kell csodálkozni, hogy a gazdasági válság kiknek köszönhető, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Győrben

Győri kirendeltség és szolgáltató központ aktuális állásajánlatai. Tovább olvasom